Deputatul Ion Burnei îi cere explicaţii preşedintelui CNAS

Parlamentarul doreşte să afle care sunt măsurile concrete pe care le-au luat Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind continuarea eliberării de medicamente gratuite şi compensate
Haosul social creat în ultima perioadă în ţara noastră, din pricina măsurilor de austeritate impuse de actuala guvernare, i-a scos în stradă pe sindicalişti. După ce că atât sistemul de învăţământ românesc, cât şi cel sanitar sunt aşa cum sunt, ei bine, reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor reprezintă o nouă piatră de încercare pentru românul de rând. O categorie greu încercată în această perioadă este cea a persoanelor care au nevoie de medicamente compensate şi gratuite, acesta fiind şi punctul de plecare al unei solicitări de lămurire legată de câteva aspecte medicale, adresată de către deputatul PSD de Argeş Ion Burnei lui Nicolae Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Întrebările adresate de parlamentarul argeşean vin pe fondul situaţiei bugetului alocat pentru anul 2010 pentru medicamentele gratuite şi compensate, dat fiind faptul că se cunoştea situaţia epuizării acestuia încă din luna aprilie. În acest context, Ion Burnei vrea să ştie care sunt măsurile concrete pe care le-au luat Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind continuarea eliberării de medicamente gratuite şi compensate, dacă acestea au obţinut fonduri suplimentare de la Ministerul de Finanţe, cât şi suma acestora, precum şi dacă au fost întreprinse măsuri privind raţionalizarea consumului de medicamente.

Ca la noi, la nimeni: un sistem de videoconferinţe – prioritatea CNAS în faţa eliberării de medicamente...

Tot în „scrisoarea” adresată preşedintelui Duţă, Burnei cere explicaţii legate de asistenţa medicală sau mai bine zis de lipsa acesteia din sistemul de sănătate din România, având în vedere măsurile pe care cei de la Ministerul Sănătăţii şi cei de la CNAS le anticipează. Deputatul se referă la coplata serviciilor medicale, care, în condiţiile de criză în care ne aflăm, nu va face altceva decât să reducă şi mai mult nivelul economic al pacienţilor, la lipsa medicamentelor de bază, a materialelor sanitare şi a condiţiilor necorespunzătoare din spitalele noastre, care duc la condamnarea pacienţilor la o stare de sănătate şi mai precară. Nu în ultimul rând, parlamentarul argeşean trage un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte lipsa medicilor de specialitate, situaţie asupra căreia nu se ia nicio măsură concretă. Ion Burnei mai ridică o problemă, şi anume, aceea a sistemului pentru videoconferinţe, achiziţionat în acest an de CNAS, motiv pentru care îl întreabă pe preşedintele Duţă dacă această „investiţie” rezolvă cumva sau, din contră, accentuează găurile din sistemul social de asigurări de sănătate. Dacă într-o perioadă atât de dificilă ca cea prin care trecem acum s-au alocat bani pentru un astfel de sistem de videoconferinţe, lui Nicolae Duţă i se cer explicaţii privind urgenţa care a determinat necesitatea acestei achiziţii, Burnei cerându-i şefului CNAS să facă şi o socoteală a lunilor de eliberare de medicamente care ar fi putut fi acoperite cu suma cheltuită pe sistemul de videoconferinţe. 
SIMONA TĂNĂSOIU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea