Primarul Piteștiului cere eutanasierea câinilor nerevendicaţi

# ”Să  ni se dea lege și, în două luni, veți vedea că facem ordine în Pitești! # FNPA: „Sub pretextul plasării oamenilor deasupra animalelor, unii politicieni ridică uciderea în masă a câinilor fără stăpân la rang de virtute”. Nenorocirea petrecută, săptămâna trecută, în Bucureşti ar putea aduce modificări importante în legislaţia privind câinii fără stăpân. Printre vocile care cer o astfel de schimbare se numără şi cea a primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc, care spune că singura soluţie viabilă pentru rezolvarea problemei maidanezilor este ca animalele care sunt bolnave sau agresive şi cele care nu sunt adoptate să fie eutanasiate. Pe de altă parte, Federaţia Naţională pentru Protecţia Anuimalelor susţine că nu aceasta este soluţia pentru rezolvarea problemei şi îi consideră oportunişti pe cei care  speculeaze drama copilului sfâşiat de câini, pentru reimplementarea “aceleiaşi metode ineficiente de gestionare a câinilor fără stăpân”, reiterând propunerea sterilizării în masă a câinilor  cu şi fără stăpân.

„Acele animale care nu sunt adoptate să fie eutanasiate!”, a declarat, săptămâna trecută,  Tudor Pendiuc. Primarul s-a arătat tranşant în problema maidanezilor şi s-a pronunțat pentru eutanasierea câinilor câinilor fără stăpân nerevendicaţi, nu doar a celor agresivi și bolnavi. Edilul spune că, acum, parlamentarii au posibilitatea să schimbe legislaţia prin reglementări clare în această direcţie.
"Propunerea este ca animalele care sunt bolnave şi agresive, dar şi cele care în termen de 15 zile de la prinderea şi aducerea în adăposturi nu sunt adoptate să fie eutanasiate. Nu se poate tolera ce se întâmplă pe străzile oraşelor! Nimic nu poate compensa viaţa unui om, iar noi, primarii, suntem reprezentanţii oamenilor, nu ai altcuiva şi trebuie să facem ceva în acest sens! Preşedintele României a spus un lucru adevărat în intervenţia sa pe această temă: parlamentarii trebuie să înţeleagă acum că puterea este în mâna lor, respectiv în votul lor", a spus Tudor Pendiuc.
Edilul şef al Piteştiului a explicat  că, până când nu va exista o legislaţie în interesul cetăţeanului, problerma maidanezilor nu  va putea  fi rezolvată nici măcar la nivel local. “Noi,  primarii, nu avem lege care să ne permită să rezolvăm problema! Să ne dea lege și în două luni, veți vedea, facem ordine în Pitești!”, a adăugat primarul Tudor Pendiuc.
FNPA: “Oricine propune metode radicale cu rezultate spectaculoase imediate este cel puţin nerealist!”
Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) atrage atenţia asupra faptului că orice modificare sau iniţiativă legislativă pentru reglementarea fenomenului câinilor fără stăpân în România trebuie să respecte decizia Curţii Constituţionale din 11.01.2012 care prevede ca și cerință constituțională obligația autorităților publice de a nu recurge la măsura eutanasierii: ”Nerespectarea acestui imperativ va atrage o nouă sancţionare din partea Curții Constituționale!” FNPA îşi menţine poziţia, susţinută de mai bine de 15 ani, solicitând legiuitorului român să adopte la nivel naţional o politică eficientă şi coerentă de gestionare a populaţiei canine, și anume sterilizarea obligatorie a TUTUROR  câinilor, cu stăpân, fără drept de reproducere şi a câinilor fără stăpân şi încarcerarea exclusivă a exemplarelor agresive şi a celor care nu sunt agreate şi tolerate de comunitate.
“Problema câinilor fără stăpân cu care ne confruntăm nu poate fi rezolvată eficient peste noapte şi oricine propune metode radicale cu rezultate spectaculoase imediate este cel puţin nerealist. Evenimentul tragic petrecut luni, 2 septembrie, în Bucureşti, a şocat şi a îndoliat o ţară întreagă, iar oportuniştii de carieră nu au ezitat să speculeaze drama, folosind incidentul ca pretext pentru reimplementarea aceleiaşi metode ineficiente de gestionare a câinilor fără stăpân, și anume uciderea în masă. Considerăm că sub pretextul plasării oamenilor deasupra animalelor, unii politicieni ridică uciderea în masă a câinilor fără stăpân la rang de virtute, deși au fost informați și sunt conștienți că metoda eutanasierii nu este funcțională și nu protejează cetățenii de astfel de situații viitoare” – este poziţia FNPAdupă tragicul eveniment petrecut săptămâna trecută.

Avocat Ruxandra Bizera, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor:
“Persoanele care susţin că eutanasierea câinilor nerevendicaţi din adăposturi este permisă legal în momentul de față în România, săvârşesc o faptă prevăzută de legea penală, constând în infracţiunea în forma agravată de instigare la nerespectarea legilor precum şi la săvârşirea de fapte ce constituie infracţiuni (art. 324 din Codul Penal). FNPA şi organizaţiile de profil din ţară vor efectua toate demersurile necesare pentru justa aplicare a legii precum şi în vederea tragerii la răspundere a celor responsabili de uciderea câinilor fără stăpân cu încălcarea art. 7 ind. 1 din Legea nr. 205/2004”

Opiniile piteştenilor
Pe site-ul http://www.atitudineinarges.ro , piteştenii şi-au exprimat, în mai multe rânduri, opiniile cu privire la  problema câinilor fără stăpân. Iată câteva dintre cele mai recente!

“Am făcut o excursie de 2000+2000 Km cu autocarul prin Europa şi nu am văzut nicăieri nici măcar un maidanez. La noi sunt, probabil, sute de mii şi nimeni nu mai este în siguranţă, nici pe stradă, nici în parc, nicăieri. De ce România trebuie să aibă câini vagabonzi pe străzi, iar Franţa, Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, etc. nu?! Să procedam şi noi ca ei. Câţi oameni trebuie să mai moara sau să fie răniţi, pentru a se lua odată măsuri cu aceste animale?”–
Mihai, Piteşti

“Câinii ăştia au mai multe şanse decât ăia care caută prin gunoaie. Halal tară de proşti! ” 
Denis Piteşti.

“ONG si politicieni,  dacă nu aţi fi HOŢI, aţi fi PENIBILI!” 
Marian, Piteşti.
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea