Tentativă de fraudă de proporţii uriaşe

# O firmă din Piteşti  a încercat să fenteze plata impozitelor către stat l Un fleac. Diferenţa era de numai...15 miliarde de lei vechi. Probabil că patronul firmei din localitatea argeşeană Mărăcineni a văzut filmul „Cum să furi un milion” şi s-a gândit, imediat, că la noi se poartă cu miliardul. Eh, inflaţia asta. Aşa că, nici mai mult nici mai puţin, a făcut o fentă a la Dobrin şi a driblat în acte o diferenţă de vreo…15 miliarde de lei vechi. Să vedeţi cum, pentru că procedeul este foarte simplu. Dacă ar fi existat şi ceva mai multă discreţie, poate că acum vorbeam încă despre celebrul Nicolae Dobrin, Dumnezeu să-l ierte. Aşa însă…

Lecţie pentru băieţii care vor să mai înveţe ceva

În data de 15 noiembrie 2007, societatea Rina Conf Select S.R.L. din Mărăcineni cumpără un imobil format dintr-un teren de 530 m.p. şi o hală de mase plastice împreună cu construcţiile aferente. Ca orice firmă, înregistrează imobilul în contabilitate. Până aici linişte şi mai ales pace, pace de care se alege praful în ziua (după numai trei luni de la cumpărare) în care administratorul firmei decide să vândă acest imobil unei persoane fizice. Zis şi făcut, se prezintă la notariat administratorul societăţii în calitate de vânzător, plus persoana fizică cu banii în sacoşa de un leu în calitate de cumpărător. De bună credinţă amândoi, desigur. Preţul tranzacţiei prevăzut în actul de vânzare-cumpărare este de aproape jumătate de milion de euro, mai exact 470.000 euro, echivalentul în lei a 17 miliarde.  La prima vedere poate părea mult, nu însă şi dacă aruncăm o privire mai atentă peste actele imobilului ce a constituit obiectul acestei vânzări. Mai exact, în afară de terenul de peste 500 m.p., este vorba despre o clădire construită pe patru nivele, având o suprafaţă totală de aproximativ 800 metri pătraţi!
La data de 6 februarie 2008, în faţa notarului public Pristavu Alexandra Ştefania, se semnează actul final de vânzare cumpărare, act ce a avut în spate factura emisă de S.C. Rina Conf Select S.R.L. din Piteşti. Factură (nr. 0010077/06.02.2008)  în valoare de 17 miliarde de lei vechi. Cumpărătorul a venit cu banii numerar şi a achitat vânzătorului suma convenită.

Anulăm factura, ce mai tura-vura

Restul poveştii este simplu ca bună ziua. Păsărele binevoitoare ne-au şoptit că, imediat ce s-a ieşit din notariatul frumoasei domnişoare Pristavu (e cumva publicitate din aceea interzisă?), părţile au mers la sediul firmei pentru… a anula factura. De ce? Păi, la 17 miliarde, aproape trei constituiau TVA şi erau numai bune de plată la bugetul de stat. Aşa încât, în locul facturii nr. 0010077/06.02.2008 – care a fost, bineînţeles, anulată – a apărut imediat factura 0001201, având aceeaşi dată, în valoare de…1,7 miliarde lei vechi. Păi nu am învăţat noi cu toţii la matematică faptul că un zero nu are nicio valoare?... Suma, redusă cu peste 15 miliarde, a fost cea înregistrată în documentele oficiale ale firmei.

Calcule mici şi nevinovate. Şi o întrebare la fel…

Nu că suntem noi matematicieni, însă 1,7 miliarde înseamnă de fapt aproximativ 40.000 de euro, preţul unei garsoniere mai răsărite în Piteşti. Ţinând cont că la acest preţ s-a vândut o clădire de 800 m.p., reiese un preţ de vânzare pe metrul pătrat de…50 euro. Cam cât face terenul prin Mărăcineni, de fapt. Un fleac. I-au ciuruit!...Cum a reuşit însă vânzătorul să îi smulgă cumpărătorului factura pentru a o anula?...
Aceleaşi păsărele binevoitoare ne-au declarat că, de fapt, persoana fizică ce s-a încumetat să dea factura la anulat imediat după ce cumpărase un imobil aşa de scump este, de fapt, fratele administratorului unic al firmei. Aha… acum ni se mai aprinde şi nouă puţin beculeţul. Facturile emise în cascada ameţitoare a tăierii de zerouri din coadă au intrat şi în studiul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Argeş, undeva prin primăvara acestui an. Însă cu mult mai bine mai târziu decât deloc. Am încercat, din greu, să aflăm şi punctul de vedere al persoanelor implicate în afacerea respectivă. Numai că nu am reuşit, nu există în cartea de telefon, numerele de pe paginile de internet nu sunt alocate (însă cineva a plătit, cu siguranţă, hosting-ul pentru www.romplast.ro).  Vom reveni cu amănunte.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea