Pentru fiecare câine eutanasiat, municipalitatea va cheltui peste 100 de lei

# Tudor Pendiuc, despre Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân: “Este o lege bună, dar care nu va rezolva, în totalitate, problema”. La nivelul Primăriei Piteşti s-a discutat deja un plan de măsuri pentru punerea în aplicare a legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Deşi a anunţat că rezultatele punerii în practică a prevederilor noului act normativ se vor vedea din mai 2014, primarul Tudor Pendiuc a explicat că legea nu va rezolva, totuşi, problema maidanezilor şi a anunţat că va cere în şedinţă de  consiliu local majorarea amenzilor  pentru cei care abandonează câini.
Tudor Pendiuc spune că Piteştiul este pregătit pentru punerea în aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. "Avem incinerator, avem adăposturi, avem şi o fundaţie cu care vom colabora …”, explică edilul şef al Piteştiului, care adaugă că ar mai fi de făcut câţiva paşi până când se va trece la fapte.
“Trebuie să facem o estimare a costurilor şi să ajungem la un acord cu fundaţia care gestionează problema câinilor fără stăpân. Va trebui să găsim şi soluţii pentru a acoperi cheltuielile cu prinderea, cazarea pe 14 zile şi incinerarea…. Toate acestea presupun  un efort financiar,  iar pentru susţinerea lui va trebui să alocăm resurse de la fondul de rezervă,", spune primarul Tudor Pendiuc.
Edilul  afirmă că, în stradă, efectele noii legi se vor vedea în  mai 2014, dar nu crede că problema va putea fi 100% rezolvată. “Legea, după părerea mea, este o lege bună,  dar care nu rezolvă în totalitate  problema”, explică primarul care a anunţat deja că va cere Consiliului Local să majoreze, până la plafonul maxim prevăzut de legislaţia în vigoare, amenzile pentru abandonarea câinilor pe domeniul public.

Cheltuielile cu eutanasierea, susţinute de la bugetul local

Edilul şef al Piteştiului a făcut şi o primă evaluare financiară a punerii în practică a noii legi. Potrivit acesteia, pentru eutanasierea fiecărui câine se vor cheltui 60-70 de lei, iar incinerarea fiecărui animal va costa, în medie, 30 lei (3 lei/kg). Dacă punem la socoteală şi cheltuielile cu strângerea, cazarea şi întreţinerea animalului pe parcursul celor 14  zile în care va sta în adăpost, cleltuielile vor depăşi 100 de lei/animal. Ce vor însemna aceste cifre pentru bugetul local, având în vedere că pe străzile Piteştiului umblă liberi între 5000 şi  7000 de  maidanezi (în timp ce în  biobază se mai găsesc alţi 3000)? Cheltuieli de ordinul a sute de mii de lei.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea