Noile opţionale pentru clasele primare nu vor putea fi studiate de la începutul anului şcolar

# Florin Gardin, inspector general ISJ Argeş: ”Cel mai devreme, abia în aprilie, grupele de opţionale vor putea funcţiona aşa cum trebuie”. Noile competenţe pe care Ministerul Educaţiei vrea să le dezvolte copiilor încă din şcoala primară, cu ajutorul cursurilor opţionale, n-au şanse să se concretizeze în următoarea jumătate de an. Doar unul din cele trei opţionale introduse de anul acesta are manual gratuit şi, în plus,  învăţătorii vor avea parte de ceva bătaie de cap până la formarea grupelor. Conducerea ISJ Argeş crede că lucrurile se vor clarifica abia în aprilie, când manualele vor fi asigurate şi grupele vor fi formate.
În programa pentru anul şcolar 2013-2014 apar ca discipline opţionale Filosofia pentru copii, Educaţie pentru societate şi Educaţie financiară. Bunele maniere, cei şapte ani de acasă şi conduita corectă la şcoală şi în lume vor fi studiate la opţionalul „Educaţie pentru societate”, predat la clasele pregătitoare, clasa I şi a II-a, celelalte două opţionale urmând a  fi parcurse de copiii din clasele a III-a şi a IV-a. La „Educaţie financiară”, elevii vor învăţa valoarea banului, importanţa economisirii de valută, cum se foloseşte un card şi cum funcţionează sistemul bancar, iar la opţionalul „Filosofia pentru copii”, elevii învaţă să pună întrebări, să dezbată şi să gândească în mod critic respectând etapele pe care le implică rezolvarea unei probleme date, dar şi cum să susţină un punct de vedere, respectând punctele de vedere ale celorlalţi.

Manuale gratuite doar pentru  opţionalul „Educaţie financiară“

Elevii, părinţii şi profesorii vor decide împreună pentru ce optează, însă pentru că „Educaţia financiară“ este singurul dintre cele trei opţionale care va avea şi un manual gratuit elaborat şi distribuit de Banca Naţională a României (BNR), şansele ca aceasta să fie disciplina preferată de majoritatea părinţilor sunt foarte mari. Părinţii care vor dori pentru copiii lor celelalte opţionale, vor trebui să scoată din buzunar bani pentru manuale. Totuşi, nu trebuie să se grăbească să şi cumpere ceea ce a apărut pe piaţă.
“Până când lucrurile se vor clarifica, va mai trece un timp. Întâi vor avea loc şedinţe cu părinţii, în care se va opta pentru una sau alta dintre materii.  Apoi, învăţătorii se vor preocupa de  asigurarea  manualelor, iar cel mai devreme, abia în aprilie, după avizul inspectorului de specialitate, grupele de opţionale vor putea funcţiona aşa cum trebuie”, explică Florin Gardin, Inspector general ISJ Argeş.
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea