Record ”made by Costeşti”, la final de scandal: 3.000.000.000 lei vechi pentru 20 de pătuţuri

# Ion Baicea (dreapta), primarul oraşului Costeşti: Cine e vinovat să plătească! Fostul primar Dan Vasile (stânga): “Baicea este principalul vinovat!”. Un contract păgubos din naştere,  pentru care Primăria Costeşti s-a ales şi cu penalităţi uriaşe, păgubeşte, într-un final, bugetul local al oraşului cu peste aproape 300.000 lei, cele 20 de pătuţuri care au dotat grădiniţa cu program prelungit din Costeşti au fost comandate de fostul primar Dan Vasile şi au costat, în 2004, câte 13,8 milioane de lei vechi bucata!  O sumă, oricum, exagerată, care, coroborată cu ambiţia actualului primar, Ion Baicea, de a nu achita datoria de pe vremea fostului edil, a devenit de peste zece ori mai mare!
Scandalul început în urmă cu  6 ani la  Costeşti s-ar putea stinge anul viitor, ce-i drept pe spinarea contribuabililor care se uită cum banii din bugetul local al oraşului se duc pe Apa Sâmbetei, după o proastă gestionare a unui contract dubios şi la fel de prost. Povestea, una cusută cu aţă albă, a început în august 2007, la finalul mandatului primarului Dan Vasile, când Liceul Teoretic din Costeşti – centrul bugetar de care aparţine grădiniţa cu program prelungit a oraşului - a semnat un contract de achiziții în valoare de 27.000 RON pentru  dotarea  cu pătuțuri a unităţii de învăţământ preşcolar.
Cum de la preluarea, în 2008, de către Ion Baicea, a mandatului de primar nu s-au mai făcut plăţi, Firma Pufy SRL Costeşti  a acționat în instanță liceul (finanţat de la Bugetul local al oraşului Costeşti) iar Judecătoria Costești i-a dat câștig de cauză, somând liceul, în 2010, ca în 20 de zile să plătească datoria.  Reprezentanţii firmei  au mai  deschis, ulterior,  un alt dosar, solicitând şi plata penalităților de 1% pe zi, liceul fiind somat să achite, în cele din urmă, 295.000 Ron, plus cheltuieli de judecată.

Penalităţile, suportate din bugetul local

În toţi aceşti ani, primarul Ion Baicea a justificat neplata datoriei printr-o  suspiciune legată de încheierea (ce-i drept, cu multe semne de întrebare) a contractului iniţal  de 27.000 RON pentru 20 de pătuţuri, contract semnat de către conducerea liceului în perioada mandatului fostului primar Dan Vasile. Numai că penalităţile ce-au curs pe seama ambiţiei actualului edil au făcut ca suma datorată de Liceu către firma Pufy SRL, care cade pe umerii bugetului local,  să crească de peste 10 ori!

Ion Baicea: Cine e vinovat să plătească!

În cele din urmă, din  bugetul local al oraşului Costeşti a fost  alocată  50% din suma pe care Liceul  Teoretic o datorează  firmei furnizoare de mobilier, urmând ca diferenţa să fie  prevăzută în bugetul local de anul viitor.
“Eu nu cred că suma respectivă e problema Primăriei, ci a liceului. Pe numele liceului e somaţia! Unitatea a solicitat banii aceştia de la  consiliul local... Le-am făcut o prevedere bugetară pe jumătate din bani, pentru că mai mult nu avem. Cealaltă jumătate, poate la anu’. Poate până atunci  justiţia va decide şi cine se face vinovat de contractul semnat în 2007 pentru că mie mi se pare normal ca cine e vinovat să plătească! Eu nu mă pronunţ asupra acestui aspect. Instanţa este cea care trebuie s-o facă.”,  a declarat, pentru Atitudine în Argeş, Ion Baicea.
Până una-alta, furnizorul celor 20 de pătuţuri  primeşte de zece ori valoarea contractului. „Noi am câştigat în instanţă, iar Primăria Costeşti a fost obligată să plătească suma datorată plus penalităţile de întârziere aferente. O parte din sumă a fost plătită, diferenţa urmând a fi achitată eşalonat”, spune administratorul  firmei Pufy SRL Costeşti
Cert este că plata datoriei şi a penalităţilor de întârziere se face din banul public, iar gaura dată bugetului local ar fi putut fi mai mică dacă gestionarea contractului ar fi fost făcută mai cu cap. În cel mai fericit caz, autorităţile locale ar putea avea succes în contestarea sumei iniţiale a contractului! Probabilitatea ca cineva – persoană fizică -  să mai deconteze vreodată penalităţile pentru neplata la timp a datoriei este aproape zero.
Deocamdată, primarul Ion Baicea i-a făcut fostei directoare a Licelui Teoretic Costeşti, Florica Barbu, o plângere penală în care o acuză de abuz în serviciu contra intereselor publice și neglijență în serviciu, motivând printre altele că a semnat contractul pentru cumpărarea pătuţurilor fără să fi existat prevederi bugetare pentru achiziția respectivă.

Fostul primar Dan Vasile: Baicea este principalul vinovat

După ce actualul edil-şef al Costeştiului a tot strigat în stânga şi-n dreapta că cei ce se fac vinovaţi trebuie să plătească, fostul primar Dan Vasile iese la rampă cu declaraţii incendare, arătând că Ion Baicea este atât “autorul moral” al contractului asupra căruia există suspiciuni, cât şi principalul vinovat pentru care datoria a ajuns la impresionanta sumă de 300.000 de lei.

Dan Vasile: “Baicea, care, atunci, era viceprimar, şi d-na Badea au făcut selecţia de oferte”

Fostul edil de la Costeşti îi aminteşte lui Ion Baicea că, la momentul semnării contractului, era viceprimar şi răspundea de Liceul Teoretic Costeşti.
”Baicea, care, atunci, era viceprimar, şi d-na Badea au solicitat achiziţia şi eu le-am dat acceptul. Nu eu am semnat contractul. Suma nu a atras în mod deosebit atenţia pentru că s-a argumentat că este vorba de pătuţuri speciale, rabatabile, care în timpul orelor se strâng, permiţând copiilor să-şi desfăşoare activitatea la grupă.  Tot ei au făcut şi selecţia de oferte. Ulterior, d-l Baicea şi  doamna Badea s-au certat, iar când a ajuns primar, Ion Baicea n-a mai vrut să plătească, aşa că s-a ajuns la penalităţi” a declarat, pentru Atitudine în Argeş, fostul primar al Costeştiului, Dan Vasile
Dan  Vasile: Baicea este principalul vinovat
Fostul edil al Costeştiului mai spune că insinuările actualului primar n-au niciun fundament şi că Ion Baicea ar fi singurul care se face răspunzător de păgubirea bugetului local “Baicea este principalul vinovat. În momentul în care a preluat mandatul, trebuia să efectueze plăţile, căci aşa e firesc, atunci când un primar vine după altul... Putea, apoi, în funcţie de suspiciunile pe care le avea, să dea în judecată pe cine credea dumnealui de cuviinţă, dar scutea oraşul de penalităţi. A procedat total greşit şi iată la ce sumă s-a ajuns, din ambiţie. Şi nici măcar nu-şi asumă vina.. Există şi voci care spun că ar fi existat o înţelegere  între actualul primar şi firma respectivă, dar asta n-o pot demonstra eu, ci oamenii legii!”, mai spune fostul edil-şef al Costeştiului. Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea