Carmen Arsene, preşedinte FNPA: “În Piteşti nu sunt 8000 de câini!”

# Evaluări contradictorii ale numărului maidanezilor. Câinii din Piteşti, număraţi prin metoda Gipson. După ce primarul Tudor Pendiuc a anunţat că Piteştiul  va face pasul către  aplicarea legii câinilor fără stăpân şi a avansat o cifră îngrijorătoare a numărului maidanezilor pe care-i are oraşul, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor vine cu propriile estimări, la jumătatea celor anunţate de autorităţile locale -  cel mult 4000 de câini fără stăpân. Pentru a-şi susţine cifrele, FNPA a demarat, săptămâna trecută, procesul de numărare a câinilor, utilizând metoda Gipson, care are o eroare de 8-10%.
În  urmă cu o săptămână, primarul Tudor Pendiuc anunţa că Piteştiul este pregătit pentru punerea în aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân (fără a preciza încă data de la care se vor lua primele măsuri în această direcţie). Edilul şef al Piteştiului estimase că, prin aplicarea acestei legi, rezultatele se vor vedea din mai 2014, explicând că actul normativ nu va rezolva, totuşi, problema maidanezilor, opinie împărtăşită şi de reprezentanţii FNPA, dar susţinută cu alte argumente:
”Eutanasia este costisitoare, ar sărăci bugetul local şi fără vreun rezultat. Mai mult, pentru că eutanasia nu este o soluţie, ar trebui aplicată continuu, ceea ce ar însemna că primăria va plăti permanent pentru uciderea câinilor … Este absurd să investeşti într-un program ineficient, în loc să foloseşti banii pentru probleme a căror rezolvare reală vine în interesul piteştenilor”, spune conducerea FNPA, care invocă neconstitutionalitatea prevederilor din această lege şi precizeză că soluţiile pentru diminuarea fenomenului sunt cu totul altele.
“În Pitești, situaţia actuală este cauzată de lipsa unui program de sterilizare a câinilor cu stăpân din Piteşti şi din localităţile învecinate. Aproximativ 120.000 de câini (cu precădere pui) sunt abandonaţi anual din curţile oamenilor, pe străzile judeţului. Parte din acești câini sunt abandonaţi în Pitești. Aşadar câinii nu sunt “fabricaţi” în Piteşti, ci în alte localităţi de unde vin în saci, sacoşe ori în portbagaje şi sunt abandonaţi în oraşul nostru,”, explică reprezentanta FNPA, care aminteşte că propunerile federaţiei privind sterilizarea câinilor au  fost ignorate  de-a lungul anilor.
Federaţia contestă şi cifrele care fac referire la numărul câinilor fără stăpân  avansate de autorităţile locale.

“În Piteşti nu sunt 8000 de câini! Nu ştiu cum a putut fi avansată o asemenea cifră! Nimeni nu a facut o numărătoare a câinilor! O estimare o putem face dacă ne raportăm la populaţia umană şi suprafaţa oraşului, astfel încât considerăm că în Piteşti nu ar putea fi mai mult de 4000 câini. Există metode prin care câinii se pot număra, iar FNPA a demarat, în 17 septembrie, procesul de numărare a câinilor, utilizând metoda Gipson, care are o eroare de 8-10%”, precizează Carmen Arsene.

“Metode pompieristice care nu vor rezolva situaţia “

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor dă exemple de rezolvare prin sterilizare a problemei  maidanezilor:
“În aceeaşi perioadă,  când în ţară câinii se eutanasiau, la Oradea s-a implementat şi derulat de către un ONG, FPCC-SOS Dogs Oradea, în colaborare cu primarul din acea vreme, un program de sterilizare în masă, a câinilor cu şi fără stăpân şi de returnare a câinilor fără stăpân (a celor blânzi, sanătoşi). În 6 ani, numărul câinilor din stradă s-a redus de la 5000 la 300! Rezultate fantastice, care nu au fost utilizate de către autoritatile române! Au fost şi sunt, de asemenea, ignorate studiile facute pe parcursul a 8 ani, de către Comitetul tehnic de experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prin care au concluzionat că «eutanasia este atât ineficientă,  cât şi costisitoare», iar «SINGURA soluţie este sterilizarea şi derularea de programe de educaţie»”.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea