Investiţii solide în comuna Valea Iaşului

# Şcoala, cultura, sănătatea, drumurile şi reţelele de utilităţi – principalele obiective ale edilului şef din Valea Iaşului. Comuna Valea Iaşului, după cum ne-a informat primarul Nicolae Barbu, a demarat o serie de modificări, de îmbunătăţiri în mai toate domeniile necesare comunităţii, astfel încât această comună să devină cu adevărat o cumună europeană. ,,Ne aflăm în faza în care derulăm multele proiecte pe care le avem de îndeplinit. Aş începe cu drumurile, pentru că, de curând, am semnat contractul de atribuire a licitaţiei pentru asfaltarea Drumului Comunal 258 ce face legătura între Mustăţeşti şi Cerbureni, pe o distanţă de 3,3 Km. În zilele următoare o să semnăm contractul pentru a doua licitaţie de asfaltare a Drumului Comunal 159 ce face legătura între satul Ungureşti şi Bolovineşti şi a Drumului Local dintre Mustăţeşti şi Valea Uleiului. Totodată, a mai fost semnat anterior contractul pentru asfaltarea drumului local Valea Iaşului, pentru care am dat ordinul de începere a lucrărilor, întrucât pe acest drum avem toate utilităţiile introduse, pentru că vrem să mergem cumva întru totul cu investiţiile în infrastructură. Tot la capitolul drumuri mai vreau să adaug că în momentul de faţă se lucrează la asfaltarea drumului din satul Bărbărăteşti ce va fi asfaltat pe o distanţă de 2 km”, ne-a declarat Nicolae Barbu. Toate aceste drumuri pentru care există proiecte de asfaltare însumează 10 km, dar aşa cum ne-a spus edilul, anul acesta se vor asfalta doar 5 km, prima dată  fiind vizate drumurile care au toate utilităţile. Astfel că anul acesta se vor asfalta: drumul Muşăteşti – Cerbureni. pe o distanţă de 2,3 km, drumul local Mustăţeşti – Valea Uleiului, pe o distanţă de un Km, drumul Ungureşti – Borovineşti, pe o distanţă de 700 – 800 de metri din cei 2,7 Km ce sunt prevăzuţi în proiect şi drumul local din satul Valea Iaşului, pe o distanţă de un Km, pentru ca, în următorul an, conform primarului Nicolae Barbu, după ce se vor introduce utilităţile, în speţă apa şi canalizarea, să se asfalteze şi diferenţa de drumuri pentru care s-au făcut demersurile necesare. ,,Evident că acolo unde nu avem reţea de gaze nu vom aştepta să facem reţea de gaze. Se poate face şi după asfaltare reţeaua de gaze fără să stricăm asfaltul. Aşa că pentru restul de 5 km, din cei 10 km prevăzuţi pentru asfaltare, nu sunt condiţii create ca să-i realizăm în acest an, dar anul viitor, cu siguranţă vom reuşi”, ne-a mai declarat edilul-şef din Valea Iaşului.

Reţea de apă potabilă în toate cele şapte sate din comună

Şi la capitolul reţea de alimentare cu apă, comuna Valea Iaşului este fruntaşă întrucât, în momentul de faţă, mai este un singur sat fară reţea de apă, satul Bolovineşte, dar aşa cum ne-a declarat primarul, în cel mult o săptămână, se va semna contarctul de începere a lucrărilor de introducere reţea de apă şi în acest sat. Tot la capitolul apă, administraţia locală a trecut la o fază superioară şi anume la reabilitarea unor reţele de apă existente. La ora actuală se lucrează la reabilitarea reţelei de apă din satul Mustăţeşti, urmând, în perioada imediat următoare, să intre în reabilitare şi reţeaua de apă din satul Valea Uleiului. Din cauza vechimii acestor reţele de apă, fiind pe conductă din metal, apa nu mai putea fi consumată de către cetăţeni mult timp.
Aceste lucrări de reabilitare a reţelei de apă se fac în paralel cu extinderea reţelei de canalizare, astfel încât, ulterior, să nu mai existe nici o problemă în turnarea covorului asfaltic pe aceste drumuri. Spuneam de canalizare, a treia latură a investiţiilor noastre, şi anume de sistemul  ce cuprinde satele Cerbureni, Mustăţeşti şi Valea Uleiului,  acolo unde urmează să facem extinderi la aceste reţele, urmând ca în zilele următoare să semnăm şi contractul pentru execuţia acestui obiectiv. În fază de proiect mai avem şi extinderea canalizării din sistemul 2, Ungureni – Valea Iaşului, o dorinţă pe care mi-o exprim de doi ani de zile, dar care va fi îndeplinită în perioada următoare. Această reţea va fi dotată şi cu o staţie de epurare care poate fi pusă în funcţiune după ce vom face şi aceste extinderi”, ne-a explicat Nicolae Barbu.

Două cămine culturale luate în calcul  în vederea reabilitării

Cât priveşte partea culturală primarul Nicolae Barbu a  vorbit despre proiectele pentru reabilitare a două cămine culturale din comună. Un proiect se referă la căminul cultural din satul Valea Iaşului, proiect ce se află în faza de obţinere a avizelor şi care se va face pe fonduri europene, iar celălalt proiect se referă la căminul cultural din satul Mustăţeşti, pentru care se lucrează la studiu de fezabilitate. ,,Pentru a echilibra comuna, pentru că am vorbit de investiţii în fiecare localitate din comună, şi căminul cultural din Mustăţeşti va fi reabilitat, fiind în faza de studiu de fezabilitate, după care vom încerca să obţinem şi aici o finanţare europeană pentru dotarea acestuia”, ne-a mai declarat primul om al comunei, Nicolae Barbu.

Uniforme şcolare personalizate pentru toţi elevii şcolilor din comună

Nicolae Barbu şi echipa sa de consilieri au decis ca anul acesta să plătească din bugetul local uniformele tuturor elevilor care învaţă în şcolile locale. „Toţi copiii au primit uniforme personalizate, făcute pe măsura fiecăruia, la un croitor. Băieţii au pantalon, sacou, vestă şi cămaşă, iar fetele - fustiţă, sacou şi bluziţă. Pentru obiectele ce se murdăresc mai repede, pantalonii, fustiţa, bluzele şi cămăşile, fiecare copil a primit câte două bucăţi, ca să aibă de schimb. Noi oricum acordam pentru fiecare copil, la începutul anului şcolar, un ajutor de 2,5 milioane de lei vechi, pentru rechizite, iar anul acesta am făcut socoteala, ajungem la 2.750.000 de lei pentru fiecare copil”, ne-a spus primarul Barbu. Tot în favoarea copiilor, Primăria din Valea Iaşului a efectuat în această vară mai multe lucrări de reparaţii la gardul Şcolii gimnaziale din Valea Iaşului şi al Şcolii primare din satul Mustăţeşti, pe lângă multe alte îmbunătăţiri la toate şcolile din comună ce beneficiază de absolut toate utilităţiile necesare, apă, canalizare şi încălzire centrală.
Tot la capitolul şcoală, în momentul de faţă se lucrează la construcţia unei grădiniţe cu program prelungit în satul Mustăţeşti care urmează să fie finalizată în această toamnă, iar în primăvara anului viitor se va începe contrucţia unei alte grădiniţe similare în satul Valea Iaşului, lângă şcoală.
Tot lângă şcoala din Valea Iaşului se va construi un dispensar uman, urmând ca în perioada imediat următoare să se lanseze licitaţia.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea