Programul de reconversie a plantaţiilor de viţă-de-vie, în impas, la Ştefăneşti

# Constantin Tănăsescu, director INCDBH Ştefăneşti: ”Atâta vreme cât situaţia terenurilor nu este clarificată,  nu poţi planta nici vie, nici pomi”. Programul pentru reconversia plantaţiilor de viţă-de-vie, derulat între 2007 şi 2013, perioadă în care, la nivel de judeţ, suprafaţa de viţă-de-vie pentru struguri de vin înfiinţată a fost îngrijorător de mică,  va continua şi anul viitor. Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Ştefăneşti nu-şi pun, nici de acum încolo, prea mari speranţe în el. Între 2014 şi 2020 va fi implementat şi un proiect de reconversie-replantare pe zona de pomicultură, proiect ce vizează şi judeţul Argeş şi care ar putea avea aceleaşi rezultate nesatisfăcătoare  ca cel  pentru viţă de vie!

Programul  naţional  derulat pe linia reconversiei suprafeţelor de viţă-de-vie pentru struguri de vin a fost în vigoare în ciclul de finantare 2007-2013 şi va continua şi după expirarea acestei perioade, în scopul revigorării soiurilor deja existente sau reamplasării parcelelor situate în condiţii nefavorabile pe alte amplasamente în care condiţiile climatice şi pedologice sunt favorabile.
De la demararea sa şi până anul trecut, suprafaţa de viţă-de-vie pentru struguri de vin astfel înfiinţată a fost de 21.000 de ha, în judetul Argeş “performanţa” fiind de numai 40 ha  (19,23 ha în centrul viticol Stefăneşti şi 21,58 ha în centrul viticol Costeşti). 
De anul viitor însă, programul va aduce ceva nou: reconversia la pomi. Astfel, în perioada de finanţare 2014-2020 ar trebui să aibă loc o plantare într-un mod concentrat, după o strategie, a unor suprafeţe cu livezi care să producă materie primă cu valoare adaugată mare, la scară industrială şi care poate fi valorificată, atât în procesare, cât şi la desfacerea pe piaţa internă şi externă.

Teoria sună bine, practica va ridica probleme...

Avantajele ar fi considerabile, după cum explică prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare: “Această reconversie înseamnă crearea de locuri de muncă şi stabilitate la nivelul populaţiei din mediul rural aferent zonelor de deal. La nivel macroeconomic, reconversia poate influenţa, evident, şi evolutia PIB-ului.”
Doar că, la nivelul judeţului Argeş, această reconversie e greu de realizat. “Motivul pentru care la INCDBH Ştefăneşti nu s-a mai plantat viţă-de-vie a fost incertitudinea  privind proprietatea asupra terenului. În ultimii ani, sute de suprafeţe au fost revendicate şi,  de-acum înainte, tot vor mai fi! Iar situaţia este similară şi la  Institutul  Pomicol Mărăcineni. Programul sună bine, dar atâta vreme cât situaţia terenurilor nu este clarificată,  nu poţi planta nici vie, nici pomi”  spune Constantin Tănăsescu, director INCDBH Ştefăneşti. Cristina Stancu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea