În ceea ce priveşte criminalitatea, Poliţia Argeş – pe locul 19, sub media pe ţară

În primul trimestru al acestui an, agenţii de circulaţie au dat 22.378 de amenzi şi au reţinut, în vederea suspendării, 1.339 de permise de conducere. De curând, poliţiştii argeşeni au tras linie asupra activităţii desfăşurate în primele trei luni ale acestui an. Din bilanţul întocmit de oamenii legii reiese faptul că în primul trimestru al anului 2010 au fost sesizate 4.998 de infracţiuni, cu 5% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut,  aceasta fiind prima scădere înregistrată  în ultimii patru ani. Vă prezentăm în continuare la ce concluzii au mai ajuns poliţiştii argeşeni după aceste trei luni de muncă, precum şi situaţia infracţiunilor săvârşite la nivelul judeţului nostru:

# În ceea ce priveşte persoanele cercetate penal, numărul acestora a crescut cu 8% faţă de primele trei luni ale anului trecut. Peste 24% dintre aceste persoane sunt implicate în săvârşirea infracţiunilor de furt, iar 59% domiciliază în mediul rural. Potrivit bilanţului întocmit de poliţiştii argeşeni, delincvenţa în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani înregistrează o pondere de 39%, iar a minorilor cercetaţi pentru comiterea unor fapte penale (majoritatea din categoria de vârstă 14-18 ani),  reprezintă circa 4%. De asemenea, numărul  persoanelor reţinuţe/arestate preventiv a crescut în anul 2010 cu 16%, iar al celor aflate în atenţia poliţiei cu 11%. Analiza situaţiei comparative la nivel naţional în ce priveşte volumul criminalităţii clasează Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş pe locul 19, sub media pe ţară (17).
#  Evoluţia infracţiunilor grave, comise cu violenţă (omor, tentativă de omor, tâlhărie, viol, loviri sau alte violenţe, lovituri cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, pruncucidere) cunoaşte un trend descendent (51  faţă de 103), scăderi  semnificative  fiind înregistrate la  infracţiunea de tâlhărie  ( de la 66 la 29) şi viol ( de la 27 la 12 ).
#  Infracţiunile comise în stradă au înregistrat o scădere de 52% (de la 114 la 54) faţă de  anul  precedent,  reprezentând  doar  1,08% din totalul faptelor penale sesizate, fapt care ne clasează pe locul  41 la nivel  naţional.
#  Potrivit poliţiştilor argeşeni, în instituţiile de învăţământ nu s-au petrecut evenimente grave în prima parte a acestui an. Faţă de cele 12 infracţiuni comise de elevi în primele trei luni ale lui 2009, în acest an s-au sesizat 36, majoritatea vizând furturi  din autoturisme, comise în alte zone decât cele adiacente unităţilor de învăţământ. În incinta şcolilor au fost sesizate doar trei infracţiuni, toate furturi.
#  La capitolul arme, explozivi şi substanţe periculoase, în primele trei luni ale acestui an au fost desfăşurate peste 64 de acţiuni şi controale, au fost constatate 52 de infracţiuni, s-au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.260 de lei şi au fost retrase 11 permise de armă de la deţinătorii de arme şi muniţii. De asemenea, în aceeaşi perioadă s-a dispus confiscarea a 3,12 kg de mercur, 6,4 litri de substanţe periculoase, zece arme de vânătoare, 150 de kg de obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice şi 13 arme de tir cu aer comprimat.
#  În ceea ce priveşte siguranţa traficului rutier, efectivele de poliţie au constatat 446 de infracţiuni şi au soluţionat 253. În această perioadă au fost aplicate 22.378 de sancţiuni contravenţionale,  au fost reţinute în vederea suspendării 1.339 de permise de conducere, din care 294 pentru consum de băuturi alcoolice  şi 184  pentru depăşirea limitei de viteză. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul accidentelor grave s-a diminuat cu şapte, iar al persoanelor rănite uşor cu cinci.
ANDREEA BOTEANU

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea