Primăria Piteşti, notificată să nu înceapă eutanasierea câinilor fără stăpân

# Asociaţia ”Ute Langenkamp” invocă prevederile unui contract care expiră în 2014. Între Primăria Piteşti şi Asociaţia “Ute Langenkamp - Iubiţi maidanezii” care deţine şi gestionează adăpostul Smeura, există un contract, semnat în urmă cu 10 ani, încă în vigoare,   care prevede că Primăria nu poate eutanasia niciun câine pe durata derulării acestuia. Contractul expiră abia în ianuarie 2014, ceea ce înseamnă că Primăria Piteşti nu poate trece încă la eutanasierea maidanezilor.

Recent, Primăria Piteşti a primit din partea Asociaţiei “Ute Langenkamp - Iubiţi maidanezii” o notificare prin care autorităţilor locale le este amintită existenţa contractului nr 3304 din 26 ianuarie 2004 care, la punctul 4.2 lit e)  stipulează că: „Primăria nu va iniţia  acţiuni vizând uciderea, maltratarea, alungarea câinilor din Piteşti pe durata derulării prezentului contract ”. Documentul, prin care întreaga activitate de gestionare a câinilor comunitari se face de către asociaţe, este valabil 10 ni, până în 24 ianuarie 2014!
În acelaşi contract, la lit. f) în obligaţia Primăriei intră şi „cooperarea cu AULIM şi FPCC în vederea prevenirii aducerii de câini în Piteşti din alte localităţi” în scopul reducerii populaţiilor de câini comunitari, în mod civilizat, în condiţiile legii.
„Au fost ignorate însă toate măsurile pentru reducerea populaţiei canine comunitare propuse de AULIM, referindu-mă la perioada de până în 2007, în care am activat ca vicepreşedinte al AULIM şi am elaborat, în numele AULIM şi FPCC, o propunere pentru sterilizarea obligatorie a câinilor cu stăpân. Tot în acea perioadă, împreună cu alţi colegi, am prezentat, într-o şedinţă cu toţi primarii de judeţ, situaţia câinilor fără stăpân şi considerentele pentru care se impune implementarea de măsuri pentru ca această situaţie să nu devină o problemă. Însă primarii nu au fost interesaţi în a asculta specialiştii în etologia canină, au ignorat în totalitate toate opiniile autorizate, toate studiile efectuate de către instituţii specializate. În urmă cu mai mult de un an, din nou am avut discuţii cu cei de la conducerea Consiliului Judeţean, unde au fost invitaţi şi primari din zona metropolitană, care, cu toate că s-a solicitat din partea FNPA elaborarea unui proiect de gestionare la nivel judeţean şi cu toate că acest proiect a fost realizat şi prezentat, din nou, nimic nu s-a pus în practică . Aflăm că şi actuala administraţie a AULIM a avut discuţii cu Primăria Piteşti privind crearea unui cadru legal pentru sterilizarea obligatorie a câinilor cu stăpân, oferindu-şi serviciile de sterilizare, gratuit, însă din nou uşa a fost închisă.” spune Carmen Arsene, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor şi fost vicepreşedinte al AULIM.

Câinii din Piteşti vor fi strânşi de un operator cu dosar penal pentru maltratarea animalelor

Notificarea vine în contextul în care Primăria Piteşti a încheiat, zilele trecute, un contract de gestionare a câinilor cu SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, care deja „funcţionează” pentru Curtea de Argeş.
Ceea ce se ignoră însă este faptul că SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL are deschis un dosar penal, încă din aprilie, ca urmare a plângerii penale depuse de FNPA la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, în care societatea este cercetată pentru maltratarea animalelor şi provocarea de suferinţe fizice şi psihice animalelor.
„FNPA a primit zeci de sesizări şi mărturii ale cetăţenilor din Curtea de Argeş privitoare la capturarea brutală a animalelor, ceea ce a condus la grave sechele acestora: transportul câinilor, care se face în condiţii inumane şi ilegale, câinii sterilizaţi (şi identificaţi) de către asociaţii de protecţie a animalelor ori de persoane private au fost recapturaţi, reidentificaţi şi reoperaţi, doar pentru a-i mai trece încă o dată prin evidenţele contabile. pentru că societatea comercială este platită per câine!” precizează conducerea FNPA.
În acelaşi dosar este implicat şi medicul veterinar care lucrează pentru SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, Radu Niculae, care este cercetat pentru malpraxis medical veterinar. FNPA a sesizat Parchetul dar şi Colegiul medicilor veterinari asupra faptului că cea mai mare parte a femelelor care au fost supuse operaţiei de sterilizare au avut probleme medicale foarte grave, care în majoritatea cazurilor s-au soldat cu moartea animalelor. Au supravieţuit câinii care au fost trataţi şi reoperaţi pe cheltuiala cetăţenilor sau de către organizaţii de protecţie a animalelor.
„Cetăţenii oraşului Curtea de Argeş ne-au informat că, probabil, din teama de a nu pierde banii pe care îi poate câştiga de la Primăria Curtea de Argeş, veterinarul Radu Niculae căuta pe străzile oraşului oameni care să dea declaraţii precum că „nu au văzut câini bolnavi în stradă”, comportament pe care am putea să-l numim de-a dreptul hilar şi care, din nefericire, viene în „sprijinul” întregului ansamblu de conduite în contradicţie cu orice norme deontologice.”, mai spune Carmen Arsene.
Acelaşi medic veterinar, Radu Niculae, care lucrează pentru societatea care, conform informării date de Primăria Piteşti, va prinde câinii în municipiul reşedinţă de judeţ, a fost, până în 2007, angajatul Primăriei Curtea de Argeş pentru omorârea câinilor capturaţi la nivelul localităţii!
În ciuda ofertei de sterilizare gratuite lansate de FNPA, Primăria Curtea de Argeş a ţinut cu tot dinadinsul să cheltuie, în continuare, din bugetul local, sume importante (prin  SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL) şi, ce este şi mai rău, pentru o gestionare  defectuoasă, aşa cum este catalogată de către FNPA. Federaţia atrage atenţia că situaţia s-ar putea repeta şi la Piteşti!
„Ne intrebăm, în acest context, care este interesul primăriei Piteşti să refuze oferta gratuită a AULIM, asociaţia care gestionează adăpostul Smeura, dar să încheie un contract cu SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, societate atât de contestată de cetăţenii oraşului Curtea de Argeş şi asupra căreia se fac cercetări într-un dosar penal privind relele tratamente şi cruzimi aplicate animalelor?”, se întreabă Carmen Arsene.

FNPA semnalează că tarifele Primăriei Piteşti sunt de trei ori peste cheltuielile reale

Federaţia atrage atenţia şi asupra costului exorbitant anunţat al întreţinerii unui câine în adăpostul Primăriei Piteşti: 1.3 Euro /zi adică 175 lei /lună trebuie să plătească cetăţeanul care vrea să facă o adopţie la distanţă!
„În condiţiile în care costul întreţinerii unui câine într-un adăpost al unei organizaţii de protecţie a animalelor (incluzând orice alte cheltuieli aferente ca utilităţi, salarii angajaţi etc) este de maximum 60 lei /lună,  cum în adapostul primăriei poate fi de 3 ori mai mult?” se întreabă conducerea FNPA
Cristina Stancu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea