Sportivii noștri împlinesc doi ani de când fac muncă voluntară pentru Argeș

# Performanță pe datorie sau dezastrul sportului argeșean – secția înot. Unul dintre sporturile care încă mai țineau ștacheta performanței sus, în județ, era secția de înot a CSM Pitești. Din păcate, administrația locală a considerat că e nevoie să investească într-o altă echipă anonimă de fotbal, pe lângă  FC Argeș; aceasta din urmă a ajuns în situația repectivă după eșecurile manageriale repetate (noroc cu scandalurile de mită ale patronului). În timpul acesta, recordmenii și campionii noștri la înot renunță pe capete la sportul de performanță. Unii se reorientează către meserii sau ocupații care le aduc un câștig dublu sau chiar înzecit (vezi cazul campionului Răzvan Tudosie, acuzat de trafic de droguri).

După fotbal, vom pune cruce și înotului de performanță

De șase luni, un alt campion și multiplu recordmen la înot, Laurențiu Barbu, a fost nevoit să renunțe la înotul de performanță, din aceleași cauze bănești. Sportivul s-a angajat de scurt timp la o firmă de pază și protecție, din considerentul că salariul lui e dublu față de cel luat ca sportiv. Adică, cei 500 lei lunar s-au dublat. În luna noiembrie, mai precis exact când va avea loc Campionatul Național de Seniori și Juniori II de la Hunedoara, se vor împlini doi ani ani de când CSM Pitești nu a mai plătit premierile înotătorilor care i-au făcut cunoscuți în țară și în lume: „Premierile reprezintă cea mai bună metodă de a recompensa un sportiv pentru rezultatele obţinute la competiţiile de înot. Anul acesta, în noiembrie la Campionatul Naţional de Seniori şi Juniori II ce se va desfăşura la Hunedoara, se împlinesc 2 ani de zile de când sportivii nu au mai primit premieri pentru rezultatele obţinute. Bineînţeles că sumele nu erau aceleaşi pentru fiecare sportiv în parte. În funcţie de probele câştigate (numărul de medalii – poziţii pe podium şi culoarea medaliei) sportivii obţineau sume de bani conform legii care erau până la : Juniori II - aur: până la 700 lei, argint: până la 500 lei, bronz: până la 300 lei; Juniori - aur: până la 900 lei, ag: până la 600 lei, br: până la 400 lei; Seniori- aur: până la 1400 lei, ag: până la 1100 lei, br: până la 900 lei. Sumele pe care sportivii le obţineau erau acordate până la maximul celor descrise mai sus şi în funcţie de bugetul secţiei, de obiectivele de timp pe care sportivii le depăşeau sau, nu. Ceea ce este cel mai important este faptul că sportivii reprezentativi ai secţiei primeau sumele la plafonul maxim. Nu de fiecare dată a fost posibilă premierea sportivilor conform totalului de medalii, dar conducerea CSM Piteşti a avut întotdeauna grijă să fie premiaţi sportivii şi se făceau uneori eforturi deosebite pentru recompensarea materială a lor. Vorbim despre toţi medaliaţii CSM Piteşti, secţia Înot, (şi toate secţiile) care sunt în număr de cca 20 de înotători (medaliaţi la probele individuale) şi, să nu uităm, ştafetele care însumează şi ele cam alți 20 de înotători care se urcă pe  podium. În ultimul an, adică în 2011,  nu au mai fost premiate din cauza bugetului care nu permitea şi premierea lor.”, ne spune antrenorul Iuliu Berca.

Sportivii noștri își cer transferul spre alte cluburi din țară

Dintre sportivii reprezentativi ai Secţiei Înot care primeau premieri se numără: Robert Glință, Bogdan Scarlat, Răzvan Tudosie, Eduard Barbu, Bianca Răduță, Sabrin Scărlătescu, Andreea Nae, etc. În ultimii cinci, înotul argeșean a scos șapte  medaliați la campionatele naționale și europene. Printre aceștia îi avem pe Laurențiu Barbu, a participat şi câştigat în probele de bras la Campionatele Central Europene, la Campionatele Balcanice, etc. S-a lăsat de sport și –a angajat la o firmă de pază și protecție. Răzvan Tudosie a câştigat în 2010 medalie de bronz la prima ediţie a Campionatului Mondial de Juniori (singura medalie din delegaţia României la acea competiţie de înot), după ce a fost finalist cu o lună în urmă, tot în 2010, la Praga, la Campionatul European de juniori. Ana Meilă a fost medaliată la Campionatele Balcanice şi Central Europene. Bianca Răduță a fost medaliată la Campionatele Naţionale de Juniori şi acum de Seniori; actualmente singura senioară a secţiei de înot cu medalii la probele individuale de seniori a secţiei de înot a CSM Piteşti pe plan naţional. Alexandra Ciorobea este medaliată la Campionatele de înot naţionale şi internaţionale Balcanice şi Central Europene (în prezent înoată pentru clubul Dinamo Bucureşti  din această toamnă, pentru că nu mai are medalii la probele individuale şi Dinamo a dorit-o pentru participarea în ştafeta de mixt unde accede la medalia de Aur. Alexandra Dobrin a fost – componentă a delegaţiei României la Campionatele Europene de înot Praga 2010 şi la Campionatul Mondial de Juniori – Singapore 2010, medaliată la Campionatele Balcanice, Campionatele Central Europene – Jocurile Mării Negre, multiplă medaliată la Campionatele Naţionale de Juniori şi Seniori. (a obţinut transfertul de la clubul nostru în anul 2011 şi înoată acum pentru C.S. Universitar Piteşti, club care plăteşte premierile). Bogdan Scarlat a obținut mai multe recorduri naţionale în ultimii doi ani de zile şi a făcut parte din delegaţia României la Festivalul Olimpic al Tineretului European desfăşurat în acest an la Utrecht – Olanda şi finalist în probele de fond (locul IV ). Robert Glință și-a adjudecat  mai multe recorduri naţionale în ultimii 4 ani de zile în probele de Spate şi Liber. A făcut parte din delegația României la Festivalul Olimpic al Tineretului European desfăşurat în acest an la Utrecht – Olanda unde a şi câştigat medalia de Bronz în proba de 100m Spate cu un nou record naţional, precum  şi o importantă poziţie pentru delegaţia României la această competiţie. Din această toamnă a solicitat transferul către Liceul Sportiv Baia Mare,  transfer care nu a fost acordat, iar în prezent se antrenează în Baia Mare sub îndrumarea altui antrenor, dar înoată tot pentru CSM Piteşti. Robert Glință se numără printre sportivii cu o situație materială bună.
Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea