Expertizarea clădirilor, ocolită de tema bulinei roşii

# Doar 10 din cele 70 de clădiri cu risc seismic ale Piteştiului au fost expertizate tehnic. Deşi costurile nu depăşesc 400 de lei/apartament, nici proprietarii de apartamente, nici administratorii de bloc nu se grăbesc să ceară expertizarea imobilelor. Teama că valoarea imobilului ar scădea semnificativ odată cu afişarea unei eventuale buline roşii şi, implicit, faptul că nu şi-ar mai putea vinde apartamentele decât la preţuri derizorii, par mai mari decât frica de un cutremur care ar putea transforma locuinţele într-un morman de moloz! Multe din cele 70 de clădiri cu risc seismic din Piteşti  sunt blocuri de locuinţe, în care, culmea, administratorii au găsit bani pentru izolare termică, dar nu şi motivare pentru întărirea structurii de rezistență. Peste 25.000 de piteșteni riscă, din acest motiv, să fie prinși în grămezile de moloz la un eventual seism ceva mai puternic decât cel înregistrat în urmă cu două săptămâni.
De ce nu există mobilizare pentru expertizarea imobilelor? În primul rând pentru că ea nu este … chiar obligatorie! Pentru proprietarii de locuinte din blocuri construite anterior anului 1978, cu peste P+3 etaje, în care NU există spaţii publice cu altă destinaţie, nu sunt prevăzute termene de realizare a expertizării impuse de lege şi nici sancţiuni.
“Doar în ceea ce priveşte proprietarii de locuinţe din blocuri construite anterior anului 1978, cu peste P+3 etaje, în care există spaţii publice cu altă destinaţie, răspunderea este în solidar cu proprietarii/administratorii de spaţii, existând termene de realizare a expertizării şi sancţiuni pe care trebuie să le aplice administraţia locală, respectiv primarii localitatilor.”, explică prefectul de Argeş, Cristian Soare (foto).
Este şi motivul pentru care, doar în cazul a 10 din cele 70 de clădiri cu risc seismic a fost efectuată expertizarea. Ar mai fi de amintit şi costurile, însă nu acestea sunt esenţa problemei.
“Am cerut, cu titlu informativ, o serie de date cu privire la costurile de expertizare, astfel ofertele se inscriu între 300-400 ron/apartament, deci nu înseamnă nişte costuri exagerate în raport cu siguranţa vieţii cetăţenilor în caz de un eventual seism.”, mai spune prefectul. Principala cauză a “ignoranţei” e însă alta: teama reducerii valorii imobilului! Odată încadrate în clasa I de risc seismic, blocurile în cauză vor fi stigmatizate cu o bulină roşie care ar face apartamentele respective şi mai greu de vândut sau închiriat pe o piaţă şi aşa în scădere.
“Există teama proprietarilor că punerea unei buline roşii pe blocurile în care locuiesc ar conduce la diminuarea preţului la care ar putea să-şi vândă locuinţa. În altă ordine de idei, multe dintre asociaţiile de proprietari sunt într-o situaţie financiară dificilă, ceea ce duce la lăsarea expertizării pe un plan secund. Primăria ar trebui să identifice acele asociaţii de proprietari care au probleme serioase şi să le sprijine în realizarea procedurilor de expertizare şi consolidare a blocurilor respective, pentru că OG 20/1994 permite astfel de intervenţii. ", spune Constantin Băjenaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş, adăugând că un motiv, la fel de important, pentru care nimeni nu se grăbeşte să înceapă procedurile este cel al implicaţiilor pentru că, dacă dupa expertizare imobilul se incadreaza în clasa I de risc seismic, trebuie executate lucrări de consolidare.

Cât ar trebui să ne îngrijoreze anul construcţiei

Blocurile şi celelalte clădiri încadrate în clasa I de risc seismic sunt cele care prezintă pericol ridicat de prăbuşire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Aici se încadrează acele blocuri construite înainte de 1940, pentru că în cazul acestora, normele de protecţie antiseismică sunt reduse, fiind vorba şi despre uzură, precum şi despre materialele şi tehnicile de construcţie folosite la acea vreme. Mai mult, aceste blocuri au trecut printr-o serie de cutremure care le-a şubrezit rezistenţa. Dar nu numai blocurile construite înainte de 1940 ajung să intre în clasa I de risc seismic, ci şi celelalte, construite mai târziu, până în 1978, care au peste 6-7 etaje şi spaţii comerciale la parter.

Riscuri există şi la celelalte clase de risc seismic

În cazul clădirilor încadrate în clasa II de risc seismic, probabilitatea de prăbuşire în caz de cutremur este mică. Cu toate acestea, un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările, dar nu ar pune în pericol structura de rezistenţă. În ceea ce priveşte clasa III de risc seismic, aici sunt încadrate imobilele care pot suferi avarii minore în cazul unui seism (căderea tencuielii, fisuri în pereţi etc.) fără ca viaţa locatarilor să fie pusă în pericol.
Cristina Stancu  

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea