Istorii argeșene branduite, în serial. Personalități și mărci înregistrate ale localităților din județ

Argeșul a fost și va rămâne un loc de referință pe harta culturii românești, indiferent că vorbim despre următorii 100 de ani, sau despre viitorii 1000 de ani. Personalități politice, culturale și nu numai au plecat de pe tărâmul Meșterului Manole și au promovat Argeșul, prin activitatea și numele lor, în lume. Despre niciuna dintre localitățile noastre nu se poate spune că n-a dat istoriei vreo personalitate de al cărei nume să se lege și cel al localității. Am folosit ca material documentar două volume scrise de Grigore Constantinescu: „Argeșul monumental” și ”Argeș-Dicționar Etnocultural”.
Comuna Lerești a apărut în documente în anul 1582, însă Castrul Roman de la Voinești plasează originile locului în prima jumătate a sec. al II-lea. Astfel, am aflat că localitatea se integrează în circuitul turistic național, datorită conservării în formă originară a unor construcții tipice zonei Muscel. De asemenea, Lerești a fost declarat „sat turistic” care a impus amenajarea a peste 200 de interioare țărănești care păstrează specificul tradițional.
În căminul cultural a fost amenajat un muzeu de istorie, etnografie și mineralogie, grație profesorilor Marin Bădescu, P.Ionașcu și D. Bizog.
Numele localității a devenit mai cunoscut datorită eroului martir al revoluției din 1989, Vasile Milea. Acesta a fost șef de Stat Major, ministrul Apărării Naționale. De asemenea, de aici se trage preotul Ion Polexe, devenit ulterior profesor de dans, din cauză că i s-a cerut, de către comuniști, să renunțe la convingerile sale religioase.
Lunca Corbului a apărut în 1451, în documente, însă un tezaur monetar format din monede geto-dacice de tip Filip al II-lea plasează geneza anterior înscrisurilor oficiale.  Personalitățile care au plecat din această comună argeșeană sunt: comandantul Armatei I în campania de la Mărășești, g-ral de corp de armată și șef al Statului Major al Armatei, Constantin Cristescu; lingvistul, eseistul și criticul literar Gheorghe Dragomirescu; g-ral de brigadă și ministru de Interne în guvernul I.C. Brătianu, prefect al Poliției Capitalei, Radu Mihai.
Comuna Mălureni apare consemnată în documente în anul 1525, însă, două topoare din piatră datând din Epoca Bronzului îi trimit originile mult mai devreme, în timp. Personalitățile acestei zone sunt: fostul ministru al Domeniilor și Finanțelor, magistrat și director al Băncii Populare, Fotin Enescu; arhitectul Ion Erfulescu; autorul planului edilitar-gospodăresc al comunei, preotul Dimitrie Dinu; ofițerul de artilerie devenit călugăr Nicolae Nicodim Măndiță, etc.
Comuna Mărăcineni apare în anul 1532 în documente, dar uneltele din piatră găsite aici spun că localitatea datează din Paleoliticul Inferior-cultura de Prund. Aici e găsește Uzina de Apă a orașului Pitești, după proiectul inginerului Dimitrie Dima. Și tot aici se mai află și Institutul Național pentru Cercetare în Pomicultură, cu terenuri  experimentale cultivate cu diverse soiuri de pomi fructiferi și arbuști.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea