Transferurile frauduloase, cele mai frecvente practici ale firmelor argeşene intrate în insolvenţă

# Peste 126 de mii de lei transferaţi  între Maya Center  SRL şi Muntenia Star Distribution. Tribunalul Comercial Argeş judecă sute de dosare în care lichidatorii societăţilor comerciale intrate în insolvenţă cer anularea unor transferuri patrimoniale încheiate fără a avea la bază un temei juridic.  Un astfel de exemplu ce ridică semne de întrebare este cel din dosarul de anulare a transferurilor patrimoniale între Maya Center  SRL şi Muntenia Star Distribution, administrate de aceeaşi persoană, transferuri  care lasă cu ochii în soare creditorii celei dintâi, firmă intrată în procedură generală  de insolvenţă în data 6 iunie 2012. Lichidatorul  cere anularea a patru transferuri patrimoniale între cele două firme cu sediul social în Curtea De Argeş, transferuri efectuate în perioada  07.03 2012 - 21. 06 2012 , care totalizează 126.700 lei, transferuri neînsoţite de facturi pentru operaţiunile comerciale invocate. Motivul invocat în dosar este că operaţiunile au fost efectuate  fără vreun temei juridic, în scopul fraudării  creditorilor societăţii aflate în insolvenţă.
"Mai mult decât atât, prin aceste transferuri, debitoarea şi-a mărit sau chiar şi-a creat starea de insolvenţă, în condiţiile în care, în momentul realizării acestor transferuri, cele două societăţi comerciale erau conduse de aceleaşi persoane. SC Maya Center avea ca asociat unic şi administrator pe  Barbu Constantin Răzvan, iar  SC Muntenia Star Distribution, pe soţii  Barbu Constantin Răzvan şi Barbu Silvia Andreea", arată executorul Costin Petre Cătălin în motivarea depusă la Tribunalul Comercial Argeş.
În acelaşi document  se mai arată că nu există contracte, facturi sau înscrisuri care să ateste realitatea operaţiunilor comerciale efectuate (livrare de mărfuri), deşi din extrasul de cont bancar, rezultă că specificaţiile transferurilor sunt "avans marfă", "diverse plăţi", "contravaloare avans marfă".
Transferurile la care face referire lichidatorul se încadrează în perioada de trei ani anterioară procedurii de insolvenţă, iar Legea 85/2006 privind procedura de insolvenţă spune că "administratorul judiciar poate introduce la judecătorul sindic acţiuni pentru anularea constituirilor sau transferurilor de drepturi patrimoniale către terţi şi pentru restituirea de către aceştia a valorii altor prestaţii executate, realizate de debitor prin următoarele acte: a) acte încheiate în cei trei ani anteriori deschiderii procedurii, în intenţia tuturor părţilor implicate de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori sau de a leza orice altfel de drepturi; b) acte de transfer de proprietate către un creditor, pentru sustragerea unei datorii anterioare sau în folosul acestuia, efectuate în cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii, dacă suma pe care creditorul ar putea  să o obţină în caz de faliment al debitorului este mai mică decât valoarea actului de transfer." Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea