Acuzaţii de intimidare în Dosarul Permiselor

# 2 din cei 28 de inculpaţi în dosarul permiselor şi un martor susţin că au dat declaraţii sub presiunea anchetatorilor sau că au fost intimidaţi de aceştia. Din 2008 încoace declaraţiile inculpaţilor şi martorilor în Dosarul Permiselor s-au  mai schimbat. Vasile Voinea,  Constantin  Tinca, Aurelian Ene Florin şi Iulian Dumitrescu susţin că au fost presaţi ori intimidaţi să dea anumite declaraţii.

În declaraţia dată de comisarul şef Vasile Voinea, pe 19 martie 2009, la Curtea de Apel Târgu Mureş, la pagina 112, alin. 2 se precizează că:
“În faza urmăririi penale, asupra mea au fost exercitate presiuni pe care înţeleg să le relatez. Audiind o casetă cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, am constatat că există discordanţă între înregistrare şi procesul verbal de redare a acesteia, context în care m-am deplasat la procurorul anchetator Cerbu. Acesta, în urma relatării mele, a constatat că am dreptate, dar mi-a reproşat faptul că fac atâta tevatură şi că urmează să mi se aplice, dacă nu sunt atent cum mă comport, o pedeapsă de 20 de ani.”

În declaraţia dată în faţa instanţei de la Târgu Mureş, 20 martie 2009,  Constantin Tinca, administrator şi director al S.C. COMEF AUTO PROMPT S.R.L. preciza: ”Nu pot să susţin faptul că, în faza urmăririi penale,  procurorul a exercitat presiuni asupra mea, dar înţeleg să relev instanţei  faptul că în noiembrie 2008, procurorul Cerbu, înainte de declaraţia pe care am dat-o în luna noiembrie, mi-a făcut o «socoteală»  şi mi-a spus că pot să adun o pedeapsă de vreo 25 de ani. Ştiind că am manifestat sinceritate  de peste 90% în faza urmăririi penale în condiţiile în care procurorul mi-a comunicat că am declarat numai 10% şi că mi se vor da pedepse suficient de ridicate, a făcut trimitere şi la eventualele sporuri care mi s-ar putea aplica.”

Pe 26 martie 2009, Aurelian Florin Ene, inculpat în acelaşi dosar, declara la Curtea de Apel Târgu Mureş, în faţa judecătorului Ramona Creţu că “în  faza urmăririi penale, cu ocazia audierii mele, au fost făcute presiuni asupra mea de către procuror cât şi de avocatul meu ales şi înţeleg să relev faptul că în faza urmăririi penale am beneficiat de asistenţă juridică din partea avocaţilor Luca Lorette, Floroiu Dana, soţia inculpatului Floroiu şi Dorcea”. În aceeaşi declaraţie, inculpatul preciza şi că “asupra mea s-au făcut presiuni în darea declaraţiilor aflate în volumul 10, de procurorul anchetator şi avocatul ales, Luca Lorette. Avocata mi-a zis că trebuie să spun anumite lucruri, că aş fi dat bani la nişte poliţişti, ca să pot fi lăsat liber, dar eu, ca şi atunci, şi astăzi arăt faptul că eu nu înţeleg decât să formulez denunţ împotriva propriei persoane referitoare la modul în care am promovat, în  februarie 2008, examenul pentru obţinerea permisului de conducere  pentru categoriile A, C, D, E”.

În declaraţia dată la DNA, la data de 01 octombrie 2008, martorul Iulian Dumitrescu precizează:
“Nu este real ceea ce am scris în cuprinsul denunţului. Am făcut asemenea afirmaţii mincinoase pentru că voiam să plec mai repede de la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie din Piteşti şi să scap de ofiţerul de poliţie Nicolae. Menţionez că nu i-am dat lui Vlăsceanu Gheorghe Codruţ  nicio sumă de bani şi nici vreun fel de alte bunuri, pentru a-i facilita numitei Onilă Dorina obţinerea frauduloasă a permisului de conducere”.

***

Încă din 2006 se ştia despre deconspirarea chestionarelor pentru obţinerea permiselor auto. Timp de doi ani, nimeni n-a luat măsuri de schimbare a acestora!

Aşa cum reiese din “Puntajul  de probleme  pentru convocarea din 14-18 noiembrie 2006 cu şefii SPCRPCÎV”,  la Bucureşti se ştia încă de acum 7 ani  că  toate chestionarele pentru obţinerea  permiselor auto  circulă împreună cu grilele şi răspunsurile corecte printre candidaţii la obţinerea  carnetului de şofer. De atunci şi până la izbucnirea, la Piteşti, a scandalului legat de  “Dosarul pemiselor” nu s-a luat nicio măsură, iar accesul la formularele care, teoretic, ar fi trebuit să fie  secretizate s-a făcut ca şi până atunci!
“Un caz extrem de grav îl reprezintă  semnalarea pe care Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi  a trimis-o Direcţiei Generale Anticorupţie, din care rezultă faptul că în borseta  unui cetăţean implicat  într-un accident rutier  au fost găsite un număr de 11 CD-uri inscripţionate  CHESTIONARE POLIŢIE - 2006, aspect care face obiectul cercetărilor de specialitate  de către instituţia abilitată. Trecând la verificarea  acestor CD-uri, am constatat că acestea conţin scanate toate  chestionarele folosite pentru examinarea persoanelor care doresc să obţină permisul de conducere, inclusiv grilele de  verificare. Aceasta înseamnă că toate aceste materiale  care au caracterul “Secret de Serviciu” au fost puse la dispoziţia unor persoane  interesate în comiterea de infracţiuni sau în scop meschin de îmbogăţire  fără just temei, fiind multiplicate în cine ştie câte exemplare pentru a fi vândute amatorilor.” Se arată în respectivul document.
Altfel spus, Direcţia Regim Permise Bucureşti  a fost informată cu privire la deconspirarea chestionarelor, dar aceleaşi chestionare au continuat să circule ilegal încă doi ani și nu doar la Piteşti, ci în toată ţara.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea