Şedinţă extraordinară de consiliu local la Oarja

# Primul punct pe ordinea de zi: aprobarea construirii unui spaţiu... deja construit! Sunt câteva localităţi din Argeş unde te poţi duce la o şedinţă de Consiliu Local exact ca la un spectacol. Pentru că aceste şedinţe au toate ingredientele unui spectacol, ba uneori poţi considera că mergi chiar la circ. La Costeşti, viceprimarul Niţă demonstrează un real spirit oratoric încercând să convingă audienţa să voteze „contra” unui proiect, după care este primul care votează „pentru”. La Băbana, primarul demonstrează atâta viteză în ale administraţiei locale încât şi-a făcut un obicei să „sară” peste obligaţia de a cere şi girul consilierilor în proiectele mai mult sau mai puţin dubioase pe care le coace…noroc că acolo mai sunt, prin Consiliul Local, şi câţiva ştiutori de carte (mai ales ştiutoare, pentru cine… ştie). Iată însă că acelaşi lucru se întâmplă şi la Oarja, şi nu de ieri de azi. Pentru că, săptămâna trecută, a fost convocată – şi ţinută - o şedinţă extraordinară de Consiliu Local. Extraordinară pentru că propunea lucruri extraordinare – cum ar fi să ceri aprobare pentru o clădire pe care…deja ai construit-o. Nu sună bine chestia cu „extraordinar”?

Şedinţele sunt anunţate consilierilor telefonic, cu două ore înainte

Prima anomalie – pe care au reclamat-o ambii şefi ai principalelor partide de opoziţie, PSD şi PNL, este constituită de faptul că autorităţile administraţiei locale nu respectă Legea 215, lege care ar trebui să fie o Biblie a funcţionarilor din Primărie. Iată ce spune aceasta:   
SECŢIUNEA a 3-a -Funcţionarea consiliului local
Art. 40. (3) Convocarea consiliului local se face în scris, prin intermediul secretarului unităţii administrativ-teritoriale, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor ordinare sau cu cel puţin 3 zile înainte de şedinţele extraordinare.
(5) În invitaţia la şedinţă se vor preciza data, ora, locul desfăşurării şi ordinea de zi a acesteia.
(6) Ordinea de zi a şedinţei consiliului local se aduce la cunoştinţă locuitorilor comunei sau ai oraşului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.

Ei bine, niciodată consilierii locali din Oarja (cei puţin nu cei din partidele menţionate) nu au fost convocaţi cu respectarea legii. Nici vorbă de cinci zile înaintea unei şedinţe ordinare, sau de trei zile înaintea uneia extraordinare. Invariabil, cineva îi sună cu două-trei ore înainte de orice tip de şedinţă şi îi convoacă. Ordinea de zi a acestora este luată la cunoştinţă de consilieri... chiar în timpul şedinţelor. Publicitate?(aşa cum cere tot “idioata” de Lege 215)? Ei, astea chiar sunt bancuri, iar noi dorim să ne păstrăm seriozitatea...

Şedinţă extraordinară. Cauza? Una ordinară de tot...

Ca de obicei, pentru a nu stresa consilierii, secretarul primăriei Oarja, Daniel Ton, după ce a cerut ton, cu un ton angelic a anunţat consilierii în frumoasa zi de marţi (să tot fi fost orele 14) că la orele 16.30 sunt invitaţi la o “extraordinară”. Extraordinară a cărei ordine de zi nu poate fi transmisă pentru că “nu ne merge faxul”. Probabil că nu a mers nici fixul până atunci, pentru că foaia de convocare şi ordinea de zi fuseseră înregistrate la primărie cu patru zile înainte, adică în 29 octombrie 2010. Da’ ce atâta grabă, că oricum consilierii s-au cam obişnuit cu stilul nelegal al lui domnu’... Aşa că veniră consilierii la şedinţă şi, curioşi, s-au pus pe citit ordinea de zi. Aici să te ţii surpriză: primul punct făcea vorbire despre aprobarea construirii unui spaţiu pentru centrala termică a şcolii din localitate. Numai că...  spaţiul este deja aproape gata, aşa încât...noi cu cine/ce votăm?... Penibil, la fel de penibil ca şi următorul punct, care viza aprobarea raportului procedurii de atribuire a contractului de concesiune a bălţii de peşte din localitate, contract a cărui comisie de licitaţie a fost făcută portocalie de tot pentru a-l scoate din cursă pe roşul consilier local care o deţinuse anterior. Aşa încât putem spune şi noi, cu mâna pe inimă, că a fost, într-adevăr, o şedinţă extraordinară. Vom reveni cât de curând cu detalii şi despre contractul de concesiune amintit. Între timp urăm somn uşor stimabilelor instituţii ale statului care nu se autosesizează!!! Dormiţi, domnilor, pe bani publici, căci la Oarja se lucrează de zor...
Spiridon VOINESCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea