Întoarcerea lui Iulian Rchiţeanu la Termo Calor, privită cu scepticism în sedinţa CCPPV

# Iulian Richiţeanu: “Cauzele pentru care nu am performat au fost legate de probleme tehnice” Forţat să dea socoteală beneficiarilor sistemului centralizat de încălzire, Iulian Richițeanu, fostul director general al falimentarei Termoficare 2000, întors recent la conducerea furnizorului local de agent termic (devenit Termo Calor Confort), a explicat de ce n-a reuşit să facă performanţă cu vechea societate şi pe ce mizează  acum ca rezultatele să fie altele. Unul dintre argumentele care-i susţin optimismul este legat de creşterea eficienţei sistemului, rezultată în urma transformării  punctelor termice în centrale de cartier. Vestea proastă pe care Richiţeanu le-o dă piteştenilor este că  această eficienţă  va avea ca efect reducerea facturilor pentru agentul termic, nu acum, ci abia din iarna 2014-2015.
De luna trecută, cel care conduce Termo Calor Confort, alături de președintele Consiliului de Administrație, Horia Goncearu, este Iulian Richițeanu, fostul  director general al SC Termoficare 2000 S.A., societatea comercială care în 2009, din cauza datoriilor acumulate, a intrat în insolvență și, apoi, în faliment. Deşi primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc îl consideră, în ciuda a ceea ce s-a întâmplat cu Termoficare, un profesionist, există voci care se îndoiesc de capacitatea lui Richiţeanu de a face performanţă la o societate comercială care este urmaşa uneia intrate în faliment. Ba, mai mult, se tem că, în condiţiile aceluiaşi management, actualul furnizor local de agent termic ar putea avea aceeaşi soartă cu cea societăţii pe care o moşteneşte.
În şedinţa Comitetului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, organizată la sfârşitul lunii octombrie de Instituţia Prefectului, Iulian Richiţeanu a explicat  de ce crede că acum lucrurile vor sta diferit şi care au fost neajunsurile pentru care nu s-a reuşit performaţă la fosta Termoficare 2000 S.A.
”Cauzele pentru care nu am performat au fost legate de probleme tehnice. Termoficare 2000 S.A. a avut tarife foarte mici şi costuri mari, iar asta s-a tradus în pierderi.  Apoi, societatea furniza agent termic din CET Sud şi CET Găvana,  iar randamentul global era de doar 36%, instalaţiile fiind foarte vechi. Nu puteam performa în aceste condiţii!. Încă dinainte  ca Termoficare 2000 sa să intre în faliment, am proiectat  transformarea punctelor termice în centrale de cartier, lucru care, acum, s-a materializat într-o mare măsură, ceea ce înseamnă că s-au modificat condiţiile. Acesta este răspunsul!”  a explicat Iulian Richiţeanu.

Investiţiile în eficientizarea sistemului n-au redus facturile, aşa cum se aştepta populaţia

Până la sfârşitul anului 2012 au fost puse în funcţiune 33 de centrale termice dotate cu echipamente şi instalaţii noi, cu randament ridicat, iar anul acesta, în alte 27 de puncte termice au fost executate lucrări de transformare în centrale de cartier. 16 dintre ele au fost executate cu fonduri de la bugetul Primăriei  Piteşti,  iar celelalte 11  au fost suportate de Termo Calor Confort. Doar 10 dintre cele de anul acesta au fost puse în funcţiune, celelalte urmând a fi date în folosinţă până la sfârşitul anului. Din anul viitor, CET  Găvana va mai alimenta doar punctele termice din zonele Negru Vodă, Eremia Grigorescu şi Câmpineanu, iar ulterior va fi posibilă secţionarea şi izolarea unor porţiuni mari din reţeaua  de transport veche şi uzată.
Valoarea totală a investiţiilor pentru reabilitarea SACET prin transformarea  punctelor termice în centrale termice a ajuns la peste 32, 7 milioane lei.  O investiţie considerabilă în sensul eficientizării sistemului, dar fără efecte vizibile asupra facturilor pe care populaţia le are de plătit către furnizorul local de agent termic.

”Piteştiul va avea condiţii foarte bune de furnizare a agentului termic la sfârşitul anului 2014”

Reprezentanţii Termo Calor spun că  aceste investiţii vor începe să se vadă şi în facturile populaţie, însă ceva mai târziu, când nu vom mai vorbi despre pierderi pe reţea. „Piteştiul va avea condiţii foarte bune de furnizare a agentului termic la sfârşitul anului 2014. Estimăm că în iarna 2014-2015 vom putea funcţiona fără energofagul Cet Găvana şi fără reţeaua primară” mai spune Iulian Richiţenu.

Datorii de aproape 8 milioane lei

Din cauza  gradului scăzut de încasare din perioada verii, la ora aceasta, Termo Calor are către principalii furnizori de combustibil energie electică şi sevicii, mai multe datorii cu termen de plată depăşit. Suma nu este una de neglijat: 8, 95 milioane lei. Cum datoriile şi-au spus cuvântul în cazul falimentului SC Termoficare 2000, ne întrebăm şi noi dacă actuala imposibilitatea de efectuare  plăţilor s-ar putea solda cu efecte similare.  
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea