FNPA atrage atenţia asupra faptului că normele de aplicare a legii privind câinii fără stăpân dau liber ilegalităţilor

Conducerea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor este intrigată de presiunile Asociaţiei Municipiilor din România, referitoare la  modificarea normelor de aplicare a legii privind câinii fără stăpân şi se întreabă care este interesul AMR ca actul normativ să dea unei primării dreptul să captureze câini şi din alte localităţi, să-i transporte în oraşul propriu şi să-i omoare în adăpostul propriu.
Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor consideră că normele de aplicare ale legii eutanasiei au fost “mutilate” în defavoarea cetăţenilor şi animalelor şi în favoarea primarilor.
“Primăriile nu se mulţumesc cu numărul de câini din oraşul propriu! Se luptă pentru mai mulţi! (..). În urmă cu doar câteva zile, ANSVSA-ul înghite toate dorinţele AMR care mutilează astfel normele, fără nicio logică, aducând mari deservicii cetăţenilor, animalelor, bugetelor locale dar mari servicii primarilor şi celor implicaţi direct!”, arată conducerea FNPA.
Care este interesul AMR să modifice normele astfel încât o primărie să aibă dreptul să captureze câini şi din alte localităţi, să-i transporte în oraşul propriu şi să-i omoare în adăpostul propriu, se întreabă federaţia.
“Oricine s-ar întreba unde ar mai putea fi minimă justificare a adoptării sloganului ipocrit precum că legea este una a «adopţiei» şi nu una a «uciderii» (chiar dacă aceasta se face după 14 zile). În realitate, adopţiile sunt restricţionate cât de mult posibil spre deloc: astfel, AMR impune scurtarea drastică a programului de adopţie şi revendicare, probabil după modelul Piteşti (adică 2 ore/săptămână şi numai în cursul dimineţii şi numai în zilele lucrătoare când majoritatea cetăţenilor nu se pot deplasa!)”, mai spune conducerea federaţiei, arătând că pe primari nu-i interesează nicicum prinderea cu prioritate a câinilor agresivi şi periculoşi, a haitelor.
“Primarii nu sunt interesaţi să fie prinşi în primul rând câinii care deranjează, aşa cum erau obligate serviciile de gestionare, prin normele de aplicare, astfel că AMR-ul a scos această prevedere”, se arată într-un comunicat al FNPA.

Contractele oneroase rămân “legale”

Pentru a reduce pe cât posibil contractele oneroase, în norme se menţiona că ANSVSA va afişa pe site lista de preţuri aferentă costurilor estimative pentru hrană, medicamente, conform preţurilor de pe piaţă. AMR modifică acest aspect în sensul că lista are doar titlu „informativ”, lăsând, în opinia FNPA,  uşa deschisă pentru primăriile interesate să încheie contracte cu firme favorite pentru achiziţionare de servicii şi produse la preţuri exorbitante.
“Având în vedere că oricum este deja dovedit faptul că uciderea în masă nu dă rezultate, ci, dimpotrivă, menţine problema, devine şi mai evidentă afacerea creată în jurul maidanezilor şi deci interesul multor primării să-i avem permanent în stradă”, susţine federaţia.

Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi pâna la data de 1 martie 2014 vor fi eutanasiaţi

Normele de aplicare a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân au fost aprobate în şedinţa Guvernului de miercuri, 11 decembrie. Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi pâna la data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform procedurilor legale, prevede proiectul de norme metodologice adoptat miercuri.
Cu o săptămână înainte, proiectul normelor a mai fost discutat  în Guvern, dar Executivul a amânat atunci aprobarea documentului şi a decis să fie continuate discuţiile pe această temă încă o săptămâna, pentru îmbunătăţiri.
Normele prevăd că acei câini nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la naştere şi, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, iar câinii adulţi cu proprietar - în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, în timp ce câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie identificaţi în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adăpostul.
Câinii neidentificaţi şi neînregistrați până la data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform procedurilor legale, mai prevede proiectul de norme.
Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, în termen de 14 zile lucrătoare.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea