Minele de Aur neexploatate ale Argeșului! Ape termale și documente secrete la Dobrești la Dobrești

Posibilitățile de promovare ale Argeșului, precum și resursele sale naturale  pot atrage avantaje economice nelimitate. Partea proastă este că stăm pe o mină de Aur, față de care fie nu avem cunoștință, fie nu avem interes.  Unul dintre aceste aspecte se referă la apele cunoscute în popor ca izvoare de leac, iar de numele acestora se leagă multe legende cu iz vrăjitoresc sau mistic.

Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș, vindecați de apele izvoarelor de la Vâlcele

Unul dintre acestea se află chiar în incinta Mănăstirii Robaia și este amintit în povestiri de mai bine de un secol. A fost amenajat și în fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, aici are loc o procesiune dedicată calităților curative ale acestei ape.
La Vâlcele-Crâmpotani, în comuna Merișani, se află alte șapte izvoare cu apă cristalină, despre care se spune că ar fi vindecat orbi, bolnavi de cancer, bolnavi de piele, etc. Despre acestea, se mai știe că au folosit ca loc de odihnă și de tămăduire pentr mulți voievozi români: Vlad Țepeș, Mihnea Turcitul, Mircea cel Bătrân, precum și mulți alți pelerini. Se pare că Mircea cel Bătrân, în timpul bătăliei de la Rovine, ar fi otrăvit toate fântânile și doar aceste șapte izvoare au rămas neatinse. După ce au băut din apa lor, oștenii români au prins puteri și i-au învins pe turci, spun legendele locului.

La Cepari, izvorul există, dar primarul nu prea știe

Un astfel de izvor se află și Cepari. Secretul acestor izvoare, spun localnicii, este tăcerea. Nu trebuie să spui nimănui când mergi să iei apă din el și nici unde te duci. Mai mult, tot drumul, nu trebuie să scoți un sunet. Unii ar crede că această legendă a fost scornită de bărbați ca să închidă gura femeilor, însă sunt și voci care susțin că au văzut cu ochii lor minuni înfăptuite de apa acestui izvor, odată băută de cineva care a crezut cu adevărat. Din păcate, primarul comunei n-a știut să ne spună mai nimic despre acest loc, rămânând să se intereseze pe viitor.
La Dobrești, în satul Furești, se află un bazin cu apă termală. Se pare că prin anii ’70, cei de la Petrochimie au făcut un studiu geologic aici, spune primarul Irinel Georgescu, însă rezultatele au rămas secrete. A fost făcut un foraj pe izlazul comunal, dar totul a rămas secret, mai spune edilul. Primăria a vrut să concesioneze locul, însă costurile prea mari i-au făcut să abandoneze totul. Suma unui nou foraj ar ajunge pe la un million de euro și numai un investitor serios ar mai putea să facă ceva. În prezent, discuțiile legate de acest loc se află la nivelul de studiu al unor documente ale locului și de efectuare a unor noi teste. Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea