Î.P.S. Calinic a sfințit capela Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae din Valea Iașului

# Primarul comunei, Nicolae Barbu: ”Am marea bucurie că, în timpul mandatului meu, s-a putut realiza acest lucru şi dorinţa mea ar fi să avem puterea să ajutăm şi celelalte parohii din comună să ajungă în această situaţie.” Zi de mare sărbătoare duminică, pentru localnicii din Valea Iașului, care s-au adunat în număr mare pentru a fi de față la slujba oficiată de Înalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscop  al Argeșului și Muscelului. Acesta a fost prezent în localitate pentru sfințirea capelei Bisericii cu hramul Sfântul Nicolae, situată în imediata apropiere a primăriei din localitate.
Biserica este una cu o istorie demnă de menționat, anul zidirii sale fiind 1855. În anul 1914, conform pisaniei, biserica a fost restaurată, efectuîndu-se reparații la temelie și zugrăveli. Între anii 1966-1967 s-au făcut noi reparații, efectuîndu-se și pictură în tehnica tempera.
Ultima intervenție majoră asupra edificiului s-a făcut între anii 1988-1990, cu binecuvântarea episcopului, pe atunci, Calinic Argeșeanul. Cu această ocazie s-au efectuat lucrări de restaurare interioară și exterioară, a fost refăcută pictura și a fost construită clopotnița bisericii.
La slujbă au fost prezenți preoții din satele învecinate, oficialitățile locale în frunte cu primarul comunei, Nicolae Barbu, oameni de afaceri – Liviu Nicolae (IPEE Curtea de Argeș), Ștefan Lăzăroiu (TCC IND) și mulți alții. Vremea a ținut cu toți, soarele blând fiind părtaș la un eveniment de excepție.
Înalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului: ,,Mulţumesc lui Dumnezeu că am putut să vin aici, la Valea Iaşului. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru solidaritatea ortodoxă din comuna Valea Iaşului, susţinută social, religios şi obşteşte. Această capelă este foarte frumoasă, este deosebită, nu mai avem una ca aceasta. Aici avem ocazia să ne odihnim, o vreme, după ce s-a despărţit sufletul de trup”
Primarul comunei Valea Iașului, Nicolae Barbu: Am o mare bucurie că, pe timpul mandatului meu, s-a putut realiza acest lucru şi dorinţa mea ar fi să avem puterea să ajutăm şi pe celelalte parohii din comună să ajungă în această situaţie. M-aş bucura dacă, pe timpul acestui mandat, am mai putea să inaugurăm şi alte capele. Banii acordaţi, oficial, de la Consiliul Local au fost, aproximativ  50.000 mii lei, adică cinci sute de milioane lei vechi. Aceşti bani daţi de la bugetul local au fost acordaţi în ultimii 5 ani de zile la fiecare parohie din Valea Iaşului. Adică, cele 5 parohii din comună, în fiecare an au primit de la Consiliul Local câte 5000 mii lei, iar anul trecut le-am acordat 30.000 mii lei. Aşa cum am zis, dacă facem un calcul la banii primiţi de parohii în ultiimii 5 ani de zile, reiese că în patru ani au primit 20.000 mii lei în total, iar cu cei de anul trecut, 30.000 mii lei, adunaţi reiese suma de 50.000 mii lei de care am zis. Nicio parohie nu a beneficiat de mai mulţi bani faţă de altele. Aici au mai fost şi surse ale bisericii şi, de asemenea, am ajutat şi eu ca persoană cu o donaţie.
O notă în plus pentru construcţia acestei capele trebuie să-i dăm domnului Ştefan Lăzăroiu, care a ajutat cu materiale de construcţii, tabla pentru acoperiş şi alte materiale. Pe lângă ajutorul acesta, Ştefan Lăzăroiu a mai ajutat şi alte parohii din Valea Iaşului şi din colegiul acesta în care dânsul, la un moment, dat dorea să candideze.
Încheiem materialul  tot cu un citat, din aceeași pisanie ce străjuiește intrarea în sfântul locaș: ”Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor după osteneala făcută.”
Lucian GHERGUȘ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea