Decizie halucinantă luată de două instanțe argeșene

# Ambele îl obligă pe primarul din Bârla (foto) să pună în posesie un teren de peste 100 de hectare în... Nucșoara!!! Hotărârile judecătorești, în special cele din materia fondului funciar, nu încetează să uimească. Chiar și pentru cei care au văzut multe la viața lor, unele decizii luate de magistrații argeșeni sunt cu totul ieșite din comun. Așa ni s-a părut și cea în care două instanțe de judecată decid să oblige primarul și Comisia Locală de Fond Funciar din Bârla să pună în posesie, un reclamant, la Nucșoara.

50 de hectare transformate în 125 hectare

Totul a început odată cu cererea formulată de o persoană îndreptățită să retrocedeze o suprafață de 50 hectare teren arabil pe raza localității Bârla. În conformitate cu legile în vigoare, oficialitățile locale au răspuns celui îndreptățit să retrocedeze terenul faptul că ei nu mai au cam nimic disponibil pe raza localității, însă există opțiunile formării unui dosar de despăgubiri sau propunerea de a cere punerea în posesie pe raza localității Nucșoara, unde ADS Argeș deținea, la acea dată, peste 700 ha. de pajiști alpine. Persoana îndreptățită a solicitat teren la Nucșoara, unde i s-a și pus la dispoziție o suprafață de 50 hectare pajiști alpine, pe Muntele Netotu. Numai că, în instanță, reclamantul s-a arătat nemulțumit de schimbul acesta, deoarece calitatea terenului deținut de autorii săi, teren arabil, era mult superioară. Așa încât Judecătoria Costești a decis să i se atribuie, în compensare, 125 de hectare de pășune alpină pentru cele 50 hectare de teren arabil. Cu totul legal dealtfel, pentru că instanța a ținut cont de HG 890/2005, prin care se echivalează hectarul de pășune alpină cu 0,4 hectare teren arabil. Astfel, 50 de hectare la câmpie devin, legal, 125 hectare la munte.

Tribunalul Argeș menține decizia, dar taie miliardul cerut ca daune

După instanța de fond a urmat, inevitabil, Tribunalul. Dosarul, în momentul ajungerii la Tribunal suna cam așa: Comisia Locală Bârla este obligată să pună pe reclamant în posesie cu pășune alpină pe teritoriul comunei Nucșoara, primarul este obligat să plătească 50 de lei pe zi daune cominatorii pentru întârziere, Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș este obligată să emită titlul de proprietate pentru suprafața câștigată de reclamant și, ATENȚIE: ”Obligă Comisia Locală de Fond Funciar Bârla la plata sumei de 107.821,75 lei (peste 1 miliard lei vechi, n.r.), despăgubiri aferente anilor 2011-2012.”
Ei bine, Tribunalul Argeș menține toate capetele de cerere, mai puțin cel referitor la plata sumei – astronomice dealtfel – pe care Primăria Bârla trebuia să o plătească cu titlu de despăgubiri pentru un teren pe care nu l-a deținut fizic niciodată.

Interesul real: subvențiile pentru pășune acordate de APIA

Bătălia pentru hectarele de pășune și gol alpin de pe Muntele Netotu este una departe de a fi lipsită de interes. Pentru că, de când cu acordarea subvențiilor, zona alpină a devenit căutată. Subvenția pe unitatea de suprafață este aproape dublă față de cea acordată în zonele de câmpie, zonele de pajiște alpină fiind considerate zone defavorizate. Astfel, sumele acordate anual ajung la câteva sute de euro pe hectar, sume deloc de neglijat – desigur, cu îndeplinirea anumitor condiții, care țin de folosirea acestora la pășunatul animalelor, întreținerea suprafețelor etc.
Primarul localității Bârla, Ion Neacșu, nu a dorit să comenteze deciziile instanțelor argeșene. Vom reveni.
Material realizat de Laurențiu STOICA

Conform informațiilor publicate pe site-ul propriu, ADS Argeș mai administrează, în momentul de față, următoarele suprafețe de teren:
SITUAŢIA SUPRAFEŢELOR DE TEREN CU DESTINAŢIE AGRICOLĂ AFLATE ÎN DOMENIUL PUBLIC ŞI PRIVAT AL STATULUI ŞI ADMINISTRAREA AGENŢIEI DOMENIILOR STATULUI, LA DATA DE 11.11.2013

Click AICI pentru vizualizare

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea