Se anunţă vremuri grele în problema gestionării maidanezilor

AULIM a adoptat peste 90% din câinii colectaţi de pe străzile Piteştiului, însă capacitatea de absorbţie a asociaţiei va fi în curând depăşită, mai ales că municipalitatea va strânge şi câinii din localităţile limitrofe. Din noiembrie 2013 şi până în prezent, de pe străzile Piteştiului  au fost colectaţi peste 1.000 de maidanezi! Cei mai mulţi dintre ei au fost adoptaţi de Asociaţia Ute Langenkamp - Iubiţi Maidanezii (AULIM), astfel că, la ora actuală, în adăpostul de la Smeura, administrat de Primăria Piteşti, se mai găsesc doar 50 de câini. O veste bună pentru “iubitorii” de animale care nu s-au înghesuit să adopte  maidanezi, dar care au răsuflat uşuraţi după ce asociaţia germană a făcut-o pentru ei, salvând patrupedele de la eutanasiere.

“Este ca şi într-o inundaţie, în care colectezi apa scursă prin ţevile sparte, fară să repari vreodată ţevile”

Nimeni nu garantează însă că soluţia pe care asociaţia a găsit-o pentru  trimiterea maidanezilor noştri spre adopţie, în Gemania, va ţine ritmul cu  acţiunile de strângere a câinilor fără stăpân, mai ales că acestea se vor extinde şi către  localităţile limitrofe.
“Primarul, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a facut presiuni la ANSVSA ca în normele de aplicare a legii să se modifice prevederea prin care câinii nu pot fi gestionați de către primăria unei alte localităţi. Astfel că se intenţionează ca la adăpostul de la Piteşti să se aducă şi câini din localităţile învecinate. Bineînţeles că adunatul câinilor din stradă nu va aduce vreun beneficiu străzii ori cetăţenilor. Este ca şi într-o inundaţie, în care colectezi apa scursă prin ţevile sparte, fară să repari vreodată ţevile. Atâta timp cât nu se vor castra câinii cu stăpân, în special din mediul rural, în permanenţă vor fi câini în stradă prin abandonul masiv.”, spune Carmen Arsene, vicepreşedinte Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor.

Colectarea câinilor din localităţile limitrofe este deja o certitudine

“Am primit şi continuăm să primim petiţii pentru a colecta câinii de pe străzi, care pun în pericol siguranţa, integritatea fizică a cetăţeanului, mai ales a copiilor şi a bătrânilor. Vom continua să colectăm câinii de pe domeniul public, fără a mai permite returnarea lor în teritoriu şi vom extinde acţiunile de colectare şi în localităţile limitrofe, pentru a evita migrarea câinilor pe străzile municipiului”, a anunţat primarul Tudor Pendiuc.
Cu toată bunăvoinţa Asociaţiei, e greu de crezut că AULIM va reuşi să ţină ritmul cu acţiunile Primăriei Piteşti.
“E greu să absobi  în acest ritm, mai ales că există un interes financiar ridicat  pentru firma care colectează câinii fără stăpân, care pentru fiecare animal  capturat  primeşte 75 de lei. Toate astea în condiţiile în care primăria a primit  soluţii din partea FNPA de gestionare gratuită a câinilor fără stăpân. Ceea ce face Asociaţia Ute Langenkamp, efortul de a plasa spre adopţie aceste animale,  este lăudabil, numai că odată cu extinderea acţiunilor către localităţile  limitrofe Piteştiului, capacitatea acestei biobaze va fi depăşită. De aceea, consider că între Asociaţie şi Primăria Piteşti ar trebui să existe o colaborare reală, pentru găsirea unor soluţii cu adevărat  eficiente în rezolvarea acestei probleme, pentru a nu se mai permite înmulţirea acestor animale”, mai spune Carmen Arsene, vicepreşedinte Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea