,,Gâsca cu gât roşu” este exponatul lunii februarie la Muzeul Judeţean Argeş
Luni, 10 Februarie 2014 14:32
# În cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, Muzeul Judeţean Argeş prezintă publicului una dintre cele mai frumoase şi periclitate specii de gâscă sălbatică din lume: Branta ruficollis - gâsca cu gât roşu. Muzeul Judeţean Argeş deţine un exemplar de gâscă cu gât roşu, achiziţionat de la Filiala A.G.V.P.S. Piteşti. “A fost colectat la Găeşti (Dâmboviţa) în iarna 1956/1957 şi preparat de Balmuş Ilie. În perioada respectivă, apariţia speciei pe teritoriul ţării noastre era considerată accidentală şi, prin urmare, exemplarul a fost catalogat ca aparţinând patrimoniului cultural-naţional. El a fost prima semnalare în bazinul
mijlociu al râului Argeş şi, totodată, singura apariţie în România în iarna 1956/1957. A intrat în Colecţia de Ornitologie la data de 10 ianuarie 1969, fiind rar expus până acum, datorită importanţei sale deosebite din punct de vedere muzeistic şi ştiinţific.”, explică Spiridon Cristocea, directorul Muzeului Judeţean Argeş
Pentru o pasăre din specia ei, gâsca cu gât roşu are dimensiuni destul de mici, fiind puţin mai mare decât o raţă. În condiţii bune de luminozitate, gâtul gros, ciocul scurt şi coloritul roşu-castaniu al penajului de pe gât şi piept o fac uşor de recunoscut. De la depărtare sau în lumină slabă, penajul pare mai tern, doar flancurile şi penele de sub coadă, de culoare albă, ieşind în evidenţă, prin contrast cu negrul penajului de pe restul corpului şi de pe aripi.
Ca măsuri de conservare, a fost elaborat Planul Naţional de Acţiune pentru Branta ruficollis, iar scheme de agro-mediu au fost dezvoltate în colaborare cu fermierii. De asemenea, Societatea Ornitologică Română, dar şi alte organizaţii de protecţie a mediului, au derulat proiecte de îmbunătăţire a condiţiilor de iernare a sa în ţara noastră.
Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr.44, intrarea fiind liberă.