Lansarea volumului ”Eminescu – Securitatea şi siguranţa naţională a României” a reunit valori culturale din Argeş, dar şi din ţară

# Scriitorul Mihail Diaconescu: ”Este o carte-eveniment, excepţională în istoria studiilor despre Eminescu şi în Istoria Culturii Române.” Săptămâna trecută, miercuri, Biblioteca Judeţeană Argeş ,,Dinicu Golescu” a organizat lansarea volumului ”Eminescu – Securitatea şi siguranţa naţională a României”. O carte inedită despre Eminescu scrisă de  prof. dr. George Ene, bun cunoscător al operei poetului național și al valorii sociale a informației ce readuce în conștiința publică un Eminescu puternic ancorat în viața politico-socială și culturală a țării, asumându-și lucid și eroic destinul neamului său, un militant implicat profund în procesul de modernizare și unificare a României din poziția de jurnalist, doctrinar politic, dar și de membru al unor societăți cultural-naționale.
Lucrarea completează exegeza operei lui Mihai Eminescu sub aspectul relevării unei componente speciale a tezaurului său de gândire, simțire și acțiune socială.
Singular în domeniu, abordând sistematic problematica, volumul prezintă o radiografie a societății românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cuprinzând principalele disfuncții, vulnerabilități, riscuri, amenințări și infracțiuni la adresa securității și siguranței naționale a României. Evaluarea problematicii este susținută de un portant teoretic remarcabil, care permite evidențierea contribuției efective a lui Eminescu în dezbaterea și soluționarea aspectelor vitale supuse atenției clasei politice și opiniei publice.
Acest eveniment a adunat  numeroşi membri ai comunităţii academice şi ştiinţifice precum: prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, eminescologul Nicolae Georgescu, generalul de armată Mircea Chelaru, conf. univ. dr. Adriana Rujan (redactorul cărţii), jurnalistul Octavian Ştireanu, Valentin Ajder, directorul Editurii “Eikon” etc.
Mihail Diaconescu: “Această carte ce vine într-un anumit context intelectual, social şi politic stă la înălţimea marilor lucrări dedicate lui Eminescu şi se impune prin noutatea absolută a temei. Este o carte-eveniment, excepţională în istoria studiilor despre Eminescu şi în Istoria Culturii Române. Este un cumul de ştiinţe aplicate cu succes asupra unor documente riguros interpretate. Este o carte profundă, riguroasă în documentare, demonstraţie şi concluzii. Aduce ceva nou. Este un act de curaj. Este şi pur şi simplu senzaţională.”
Totodată, şi directorul Bibliotecii Judeţene, Octavian Mihail Sachelarie, a făcut o remarcă asupra volumului şi autorului acestuia spunând: “George Ene este bolnav de Eminescu, are o patologie spirituală pe care o recunoaşte şi el. George Ene este un adevărat patriot, deoarece printr-o muncă asiduă făcută cu o pasiune extraordinară reuşeşte să ne aducă în faţă pagini inedite despre Eminescu”
Autor al mai multor studii și articole cu referire la Mihai Eminescu și la unele aspecte de sociologie a comunicării, George Ene s-a mai remarcat printr-o lucrare deosebită despre dimensiunea politică a operei eminesciene, intitulată „Eminescu și lumea politică românească în proverbe comentate” (Editura Tiparg, Pitești, 2012).

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea