Noaptea generalilor, cu escală şi la Piteşti

# În dosarul celor doi generali din cadrul MAPN cercetaţi pentru luare de mită apar şi colonelul Belciug – fostul şef al Garnizoanei Piteşti, Lt. Col. Dan Crăciuneanu şi Maior Ionuţ Onel Crinu # La „Mihai Viteazul” din Piteşti cercetările efectuate nu sunt ceva nou. Probleme au fost şi sunt şi la licitaţiile pentru efectuarea serviciului de hrănire.
Corupţie la nivel înalt în cadrul ministerului Apărării Naţionale. Anchetatorii au dat de urma unei întregi industrii la nivel înalt, pe scurt o activitate de şpagă contra angajare. Generalul de Brigadă Ion Marian, adjunct al Direcţiei de resurse umane din ministerul Apărării Naţionale şi Generalul Maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Doctrină şi Instrucţie din cadrul aceluiaşi minister „aranjau” angajări şi, mai ales, concursuri de promovare în cadrul structurilor armatei. Din reţeaua pusă la punct de cei doi generali făcea parte şi colonelul Vasile Belciug, şeful garnizoanei Piteşti, fost comandant al Şcolii de Aplicaţii Mihai Viteazul. Încă un locotenent colonel şi un maior din Piteşti - lt. colonel Dan Costel Crăciuneanu şi maior Ionuţ Onel Crinu sunt cercetaţi în dosarul de urmărire deschis. „Buba” s-a spart la Piteşti, în urma unui denunţ făcut împotriva colonelului Belciug de un angajat al MAPN. Pe fir a intrat astfel DNA-ul care, în urma cercetărilor efectuate, a emis mandate de reţinere pentru 29 de zile. Iată cum este redactată ordonanţa de iniţiere a urmăririi penale pentru generalul Ion Marian: „În perioada iulie-august 2010, inculpatul general de brigadă Ion Marian a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi de învăţământ (Şcoala de Aplicaţii Mihai Viteazul din Piteşti şi Unitatea din Breaza, n.r.) pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos aceste concursuri.” Colonelul Vasile Belciug, comandantul Şcolii de Aplicaţie "Mihai Viteazul" din Piteşti, a fost schimbat din funcţie la începutul lunii decembrie, în urma unui raport al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA), în care sunt trecute şi nume ale celor angajaţi contra cost. Sumele pretinse de Belciug erau cuprinse între 1000 şi 1500 de euro. La conducerea Garnizoanei Piteşti  a fost numit Colonelul Marian Tudorică.
Cei doi generali reţinuţi au fost ulterior eliberaţi, fiind cercetaţi în stare de libertate. Mihai Chiriţă este cercetat pentru fals, uz de fals, abuz în serviciu şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. „Şpaga” era stabilită pentru Şcoala de Subofiţeri din Piteşti la sume cuprinse între 1.000 şi 4.000 de euro, în funcţie de dificultatea şi importanţa examenului care trebuia absolvit. Lăcomia a dus însă la o situaţie paradoxală: s-a luat şpagă de la mai mulţi candidaţi decât locuri existente. Aşa se pare că au apărut şi reclamaţiile, reclamaţii provenite de la cei păgubiţi şi rămaşi, în acelaşi timp, cu buza umflată. Anchetatorii din cadrul structurilor DNA au calculat până acum beneficii de peste 3 miliarde de lei vechi numai din aceste „activităţi”.

La Şcoala de Aplicaţii Mihai Viteazul acestea nu sunt primele probleme

În numerele trecute ale publicaţiei am relatat pe larg şi despre „problemele” întâmpinate de unitatea militară cu asigurarea serviciului de hrană. Pentru că, de ani de zile, licitaţiile ţinute aici urmează un traseu cel puţin ciudat, dacă nu dubios. În sensul că toate sunt contestate, aproape toate ajung în justiţie, aproape toate procedurile sunt anulate. U.M. Mihai Viteazul a ajuns o unitate de care marile firme specializate au ajuns să se ferească.  Luni la rând dintr-un an serviciile de hrană sunt asigurate pe contracte lunare, pentru că perioadele cuprinse în cadrul procedurilor de licitare se judecă sau sunt anulate. Asigurarea acestui serviciu de hrană, departe totuşi de a fi o afacere foarte bănoasă, a devenit, la ora actuală, mai mult un joc al orgoliilor oamenilor de afaceri din Piteşti. Cine are de pierdut din toate aceste lupte? Bineînţeles, statul. Preţurile pentru masa zilnică sunt cu totul altele la un contract lunar sau la unul pe o perioadă de unul-doi ani. Cine are însă de câştigat din această stare belicoasă continuă? Ghici, ghicitoarea mea…
(S.V.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea