Poluare pe valea Arefului

# Firma de salubritate„Luminiş de Soare”, aparţinând Consiliului Local Arefu,  se face că ninge…Câţiva cetăţeni ai frumoasei localităţi menţionate în titlul materialului ni s-au plâns că firma de salubritate locală are lacune organizatorice. Aşa încât, săptămâna trecută, pe o ninsoare violentă, am purces la drum. Cât pe ce să rămânem în Arefu, pentru că deszăpezirea a fost, din ceea ce am observat acolo, un concept auzit de localnici numai la televizor…
Ei bine, într-adevăr, pe valea pârâului se puteau observa, cu toată ninsoarea,  saci plini - probabil cu resturi menajere – aruncaţi chiar în albie. Probabil în speranţa că apele, odată venite mai mari, vor face curăţenie (la locul de muncă, aşa cum se spune într-un şablon muncitoresc). Nu au întârziat să apară şi câţiva arefeni, pe care i-am întrebat cum stau lucrurile
Dineţ Gheorghe: „Vor să astupe groapa (este vorba de o gaură situată, de asemenea, în imediata vecinătate a pârâului) şi să bage toată mizeria acolo, toate gunoaiele, apoi să niveleze. Pe timpul lui Ceauşescu s-a făcut un zid, iar lângă el s-a creat o groapă, pe marginea albiei. L-am chemat pe Vali Străuţ (directorul firmei de salubritate Luminiş de Soare, n.r.) pentru că eu stau aici, lângă apă, să vadă câţi saci sunt aruncaţi şi pe pârâul Lăcătuşu. O să iau o căruţă, o să încarc toţi sacii aceia şi o să îi duc în faţa Primăriei. Saci întregi aruncaţi zac nemişcaţi, se infiltrează şi otrăvesc apa. Nu strânge nimeni, o să trebuiască să chem Sanepidul. Se poate afla cine îi aruncă, pentru că în saci sunt indicii, în mod sigur, ale celor care fac aşa ceva… „
Bostan Ion, întreprinzător particular: „Mie nu mi-au mai ridicat gunoiul de peste o lună, deşi plătesc 35 de lei. Săptămâna trecută au organizat o adunare prin care să ne explice că trebuie să scumpească colectarea gunoiului. Plătesc şi scumpit, însă iată că nu se ocupă. Dacă nu le-a convenit ceva, ce am introdus eu în tomberoane, sau altceva, trebuiau să mă anunţe cumva, să îmi rezilieze contractul, nu să mă lase aşa să îi aştept. În momentul în care l-am întrebat pe Vali Străuţ, acesta mi-a adresat cuvinte obscene…“
Intrigaţi de declaraţiile celor doi, am purces la o discuţie cu administratorul firmei de salubritate „Luminiş de soare” din Arefu.
R. Bună ziua. În primul rând, vă rog să îmi spuneţi cine a decis acest nume, puţin ciudat: Luminiş de soare?
Vasile Străuţ: Domnul viceprimar al comunei a avut ideea (Paul Bârlă, n.r.)
R. Avem câteva sesizări din localitate cu privire la firmă, în sensul că salubritatea nu este asigurată în totalitate. Mai ales în albiile apelor…
V.S. Ştiu despre ce zone este vorba, probabil că vor fi ridicate (gunoaiele) chiar astăzi. Despre pârâul Lăcătuşu nu am auzit…Noi facem, în general, primăvara salubrizarea apelor…
R. Aţi scumpit puţin şi preţul, săptămâna trecută
V.S.: Da, ne-a dat peste cap de tot faptul că trebuie să transportăm gunoiul de aici tocmai la groapa din Albota (circa 200 km., n.r.). Oamenii aruncă tot felul de prostii la gunoi, moloz şi alte chestii, iar pe noi transportul ne costă foarte scump.
R. crengile tăiate şi aruncate în pârâu de la cine provin?
V.S. Probabil tot de la vreun agent economic, este ceva recent, acum o lună a fost Garda de Mediu în control şi totul a fost în regulă. Pe noi ne costă foarte mult transportul, nu putem să cărăm chiar tot. Într-o maşină intră cam 20 m.c. , la groapă şi restul costă 7 milioane, iar transportul circa 20 de milioane.

Enorm, spunem noi, şi chiar ciudat să plimbi gunoiul din comună peste 100 de km. Până la singura groapă autorizată din judeţ. Adevărul probabil că este undeva prin zonă, cert este însă că pe valea pârâului care traversează întreaga vale, sacii de gunoi menajer şi numeroase alte deşeuri zac aruncate – şi nebăgate – în seamă. Deşeuri care nu fac altceva decât să polueze optic şi, mai grav, fizic. Puţurile sătenilor, în mare parte, sunt amplasate la numai câţiva metri de albia apei, existând astfel un permanent pericol de contaminare. Zăpada proaspăt căzută a început să acopere mizeria ce poate fi „admirată”, în zilele bune,  chiar din şosea. Deci nu se mai vede. Asta nu înseamnă, însă, că nu există şi că nu produce efecte. „Luminiş de soare” se face – sau nu -  şi ea că ninge…Vom reveni cu detalii, mai ales că managerul firmei a promis că lucrurile vor fi rezolvate rapid.
(Lucian GHERGUŞ)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea