Ion Falcă, directorul D.S.V.S.A., omul potrivit la locul potrivit

Ion Falcă:  „Pot să spun că modul meu de a conduce este unul mai alert, unul cu orientare scurtă la piruetă, cu decizii rapide, cu abordarea directă a concluziilor. Din punctul acesta de vedere lucrurile au căpătat o anumită viteză în rezolvarea problemelor“
Ion Falcă: „Ştiam la ce vin, ştiam că dau liniştea pe nelinişte, ştiam că-mi pun sănătatea la bătaie, ştiam că dimineaţa îmi vor începe din nou durerile de stomac din cauza ulcerului pentru că mănânc o dată pe zi, fiind foarte aglomerat, dar este şi aici o consolare, nimeni nu a văzut un leneş bolnav de ulcer, ulcerul fiind numit şi boala celor deştepţi.“

Ce s-a întâmplat în DSVSA din luna septembrie, odată cu revenirea dvs. în funcţia de director?
- De când am revenit la conducerea instituţiei nu am făcut altceva decât să continui tot ceea ce s-a făcut bun, pentru că nu sufăr de sindromul retro-negativităţii, pot să spun că s-au făcut lucruri bune, iar pe cele mai puţin bune - care fac parte din siajul funcţiei - am încercat să le reparăm. Pot să spun că modul meu de a conduce este unul mai alert, unul cu orientare scurtă la piruetă, cu decizii rapide, cu abordarea directă a concluziilor; vreau să vă spun că din punctul acesta de vedere lucrurile au căpătat o anumită viteză în rezolvarea problemelor şi nu ne-a fost greu, nici mie nici colegilor pentru că noi ne cunoaştem foarte bine, am mai lucrat împreună, ne ştim pretenţiile, ne ştim şi obiceiurile şi caracterul, ştim că dintotdeauna cea mai bună minciună este adevărul, ştim că avem o serie de probleme de rezolvat. Nu avem timp de contre, de discuţii, de dispute politice, ştiţi că nu contează ce culoare are pisica, contează ca ea să prindă şoareci, iar pe de altă parte vreau să vă spun despre conotaţiile politice în instituţiile publice: cu toţii ştim că funcţiile acestea sunt funcţii politice, în nici un caz nu sunt funcţionari publici, aşa cum mai cântă unii. Dacă vorbim de implicarea mea politică la nivel de instituţie, vreau să vă spun că această conotaţie dă un plus instituţiei, pentru că dacă nu ai sprijin politic la nivel central şi la nivel judeţean eşti în afara jocului, sigur că politica este una şi administraţia este cu totul altceva, putem spune că administraţia este politica muncită. Când m-am angajat aici mi-am asumat acest scaun, al repetabilei poveri şi al neliniştii, ştiam la ce vin, ştiam că dau liniştea pe nelinişte, ştiam că-mi pun sănătatea la bătaie, ştiam că dimineaţa îmi vor începe din nou durerile mele de stomac din cauza ulcerului pentru că mănânc o dată pe zi, fiind foarte aglomerat, dar este şi aici o consolare, nimeni nu a văzut un leneş bolnav de ulcer, ulcerul fiind numit şi boala celor deştepţi.
Urmează o perioadă aglomerată pentru instituţia pe care o conduceţi, cea a Sărbătorilor de Iarnă. Cum intenţionaţi să o gestionaţi şi ce măsuri aţi întreprins deja?
- Acţiunile acestea de control şi mai bine zis de prevenire le-am demarat în urmă cu două săptămâni, ţinând cont că, de regulă, la instituţiile publice se aşteaptă indicaţii de la minister. Noi niciodată nu am considerat cum că ar fi cineva acolo sus care trebuie să ne zică ce trebuie să facem, noi ştim foarte bine ce avem de făcut. În ultimele două săptămâni am accelerat controalele, am făcut echipe care au mers permanent în unităţile mari de industrie alimentară, în unităţile de comercializare cu amănuntul, în pieţe, în târguri. Acest control a fost făcut din vreme. Grija pe care o avem noi de sărbătorile acestea este una singură, de a preveni problemele legate de siguranţa alimentelor, de siguranţa furajelor şi sănătatea animalelor, să nu se producă îmbolnăviri, intoxicaţii sau toxiinfecţii alimentare. Vrem ca populaţia să stea liniştită în perioada aceasta, nu ne-am dus acum să scoatem paloşul să tăiem în stânga şi-n dreapta, să supărăm lumea acum în preajma sărbătorilor, când este aglomeraţie; cumpărătorul este nervos, vrea să cumpere, comerciantul vrea să vândă, vă daţi seama ce ar însemna să te mai duci acum să îi opreşti din activitate pentru a-i controla. Ar fi un lucru de nonsens, sigur că dacă suntem în criză de notorietate şi de autoritate ne ducem şi facem nişte poze pe mijloacele media, vreau să spun că am trecut de mult de etapa în care ne ducem noi în control şi facem poze să vadă lumea ce răi suntem noi, astfel de acţiuni nu-mi plac. În concluzie, pot să spun că situaţia este sub control, am periat şi instituţiile acestea care organizează revelioane, am trecut prin ele, le-am atras atenţia, le-am zis să nu aibă probleme căci responsabilitatea este a dumnealor, dacă nu au grijă de ei atunci nimeni nu are.
Ce previziuni aveţi pentru anul 2011?
- În primul rând mi-aş dori foarte mult să se reducă birocraţia. Vă spun sincer, cu această birocraţie ţara are o problemă serioasă, cel puţin de la noi pleacă maldăre de acte. Tot pentru anul 2011 mi-aş dori să fie  mult mai bun ca 2010 şi lucrurile să înceapă să meargă cât mai bine.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea