Reunificarea ţărănistă, explicată la Piteşti

Puţini au mai votat, în ultima vreme, cu ţărăniştii. De când au fost atât de prost inspiraţi încât să crească pragul electoral la 5%, devenind, de altfel, şi primele victime ale acestei decizii, urmaşii din mileniul 3 ai seniorului Corneliu Coposu se tot luptă între ei. Timp de un deceniu, rătăcind în afara Parlamentului, ţărăniştii şi-au căutat şi îşi caută şi acum luminiţa de la capătul tunelului, ca să-l parafrazăm pe unul dintre foştii lideri ai partidului, Victor Ciorbea.  Acesta va fi, de altfel, şi unul dintre lianţii pe care se bazează cea mai recentă tentativă a PNŢCD de a-şi regăsi măcar o parte din forţa care l-a adus la putere în 1996. Aflat la Piteşti în urmă cu câteva zile, preşedintele actual al partidului, Aurelian Pavelescu, a explicat cum vede el viitorul acestui partid care parcă nu se mai satură de trăit în trecut.

Alianţa, singura şansă

Chiar dacă a vorbit mult despre necesitatea reunificării tuturor ţărăniştilor, Aurelian Pavelescu n-a dat detalii tehnice despre viitoarea organizare a PNŢCD-ului refăcut. A spus că baza relansării o constituie negocierile cu fostul preşedinte al partidului, Victor Ciorbea, dar şi cu restul vechilor ţărănişti, a vorbit despre viitorul congres de reunificare, şi şi-a exprimat şi speranţa că va reuşi să-şi convingă colegii că acest pas este obligatoriu pentru relansarea partidului. Aceasta s-ar putea face însă, a spus destul de franc Pavelescu, doar printr-o alianţă. Aici ţărăniştii ar veni cu statutul lor de partid de dreapta recunoscut ca atare la nivel european, cerând o şansă pentru a intra în Parlament. Direcţiile de negociere sunt două, cu PNL şi cu PDL, partid coleg cu ţărăniştii în Partidul Popular European: „Nu vor face alianţă cu noi pentru ne-ar iubi cineva, ci pentru că vom avea un rol important în legitimarea dreptei”, a recunoscut preşedintele PNŢCD. El a mai spus că partidul său a avut experienţe negative de pe urma ambelor partide vizate pentru alianţă, dar a subliniat că singurul său obiectiv este acela de a-i readuce pe ţărănişti în Parlament.

Varianta monarhiei

Aurelian Pavelescu a vorbit, la Piteşti, şi despre monarhie, pe care o vede ca fiind „unica salvare” pentru România. El s-a declarat monarhist şi a explicat că PNŢCD îşi va continua relaţia bună pe care o are cu Casa Regală: „Am avut şi câteva ieşiri pe televiziuni prin care mi-am declarat opţiunea monarhică, la modul cel mai sincer şi direct(...) Este unica formulă în care ar înceta acest război fratricid între partide, n-am mai avea un preşedinte al unui partid şi al unor grupuri de influenţă, ne-am recupera identitatea şi memoria istorice, din care monarhia face parte”. Pavelescu crede că dezbaterea despre monarhie nu este numai necesară, ci şi oportună, pentru că „s-a dovedit după 20 de ani că instituţia preşedinţiei nu a fost în stare să solidarizeze naţiunea într-un proiect coerent, unitar”. Liderul ţărănist ştie că şi omologul său de la PNL, Cron Antonescu, are convingeri asemănătoare, însă nu a spus dacă acest fapt ar putea duce la o discuţie mai serioasă pe acest subiect.  
Judeţul lui Mihalache, mediocru în PNŢCD
Aurelian Pavelescu are o relaţie bună cu şefii partidului de la Argeş. Acest lucru l-a spus încă de la începutul vizitei sale aici, mulţumind gazdelor pentru susţinerea acordată de la preluarea şefiei partidului, în iulie anul trecut. Cu toate acestea, judeţul care i-a dat pe unul dintre cei doi fondatori ai PNŢ, Ion Mihalache şi pe actualul preşedinte de onoare al partidului, Ion Diaconescu, nu stă prea bine. Un clasament al organizaţiilor îi dă pe argeşeni pe undeva între locul 10 şi 15, iar explicaţia lui Pavelescu este legată de scandalurile care s-au ţinut lanţ la filiala de aici încă de dinaintea intrării la guvernare, în 1996. Totuşi, liderul PNŢCD Argeş, Iulian Prunaru, a fost recent promovat vicepreşedinte al partidului, sporindu-şi astfel influenţa la nivel central.
Adrian Vasiliu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea