Primarul Bebe Ivan se laudă prin presă că a făcut uz de armă letală la o tăiere de porci

# Ivan Bebe Vasile declară că “n-a avut încotro” şi a făcut uz de armă, la o tăiere de porci; # Pistolul folosit de Ivan Bebe Vasile era o armă letală pentru autoapărare, destinată luptei antipersonal la distanţă mică, din dotarea Poliţiei; # Arma nu putea fi folosită decât în caz de legitimă apărare saustare de necesitate

Fără îndoială, primarul comunei Băbana, Ivan Bebe Vasile este un tip popular, iar popularitatea asta a domnului Bebe le cuprinde pe toate: stilul boem, nonconformist, apetitul pentru petreceri şi pentru senzaţii tari, mai greu accesibile contribuabilului de rând ş.a.m.d.. Pe măsură ce domnul Bebe îşi dezvăluie, prin diverse interviuri publicate în presa locală, aspecte picante ale vieţii sale, nouă ne este din ce în ce mai limpede un lucru: cetăţeanului Ivan Bebe Vasile i se potriveşte ca o mânuşă orice altceva, mai puţin o funcţie de demnitate publică, cum este aceea de primar, pe care încă o mai exercită. Când te afli în fruntea unei comunităţi, în postura de a-i gestiona interesele şi, atenţie mare, fondurile financiare, trebuie că eşti o persoană responsabilă care, prin comportamentul tău public, trebuie să inspiri încredere şi siguranţă celor care te-au ales. Nu de alta, dar reprezinţi autoritatea publică, eşti reprezentantul Statului, chemat să aplice legea şi să vegheze la respectarea ei. Sună frumos, nu?...
Ei bine, vă propunem să ne oprim puţin asupra unui fragment dintr-un amplu interviu pe care primarul Ivan Bebe Vasile l-a acordat colegilor de la un săptămânal local, în săptămâna 3 – 9 mai a.c., sub un titlu inspirat, care aproape că spune totul despre felul în care personajul nostru îşi construieşte imaginea publică de om responsabil, căruia i s-au încredinţat, spre buna şi eficienta gestionare, interesele comunităţii: „Bebe Ivan: „În Spania, am avut noroc cu Ducele că m-a luat cu el, îi făceam masaj, îi citeam, eram fata lui de cameră”. În fragmentul pe care îl puteţi lectura aici integral, Vasile Bebe Ivan declară, pe un ton de om bine-dispus, care îşi aduce aminte cu plăcere de o glumă bună, cum a împuşcat un porc, la o „tăiere de porci” – una dintre activităţile gospodăreşti preferate ale domnului Bebe. Aici contează mai puţin pentru noi dacă evenimentul a avut loc în realitate (lucru care ar fi cu adevărat grav), cât modul în care primarul comunei Băbana, fost poliţist, declară public că a făcut uz de armă, pentru a ucide un animal. Haideţi să observăm, cu ochiul cititorului avizat, despre ce este vorba.

 

„După aia am tras dracu în el, în pulpă, unde am nimerit!”

După cum observaţi, domnul Bebe face referire la o întâmplare petrecută, cel mai probabil („cele mai proaste pistoale pe care le-am avut în dotare”), pe vremea când lucra în Poliţia Română şi, normal, avea pistol în dotare. Pistolul menţionat, „Carpaţi”, este o armă individuală destinată luptei antipersonal la distanţe mici (până la 50 de metri) şi este folosit ca armă de autoapărare în poliţie. Mergem mai departe, de la domnul Bebe citire: „Băi, la o tăiere de porci, n-am avut încotro şi a trebuit să împuşc porcul. I-am tras în frunte şi abia dacă i-a pleznit pielea, n-a străpuns deloc. După aia am tras dracu în el, în pulpă, unde am nimerit.” De aici se desprind atât de multe aspecte savuroase, încât e păcat să nu le punctăm.
1.    Porcul înjunghiat insuficient era un monstru de porc, de o ferocitate ieşită din comun, care a scăpat de sub control şi ameninţa să facă victime umane. Pentru a scăpa lumea din jur şi, evident, pentru a se scăpa şi pe sine de bestia dezlănţuită, domnul Bebe a făcut ceea ce, legal, este prevăzut de art. 43, alin. 1, din legea 295/2004, adică uz de armă. Mai pe româneşte, cum se exprimă domnul Bebe, popular, a ciuruit porcul. Credem că numai astfel se poate interpreta expresia domnului Bebe: „n-am avut încotro”.
2.    Evident, tot ce am scris mai sus este o glumă. Singurele situaţii în care legea îi dădea voie numitului Ivan Bebe Vasile să facă uz de armă sunt cele de autoapărare sau de necesitate. O tăiere de porc nu se încadrează în acest gen de situaţii, oricât ar da-o de gard, post-factum, domnul Bebe. Tot legea îl mai obliga pe Ivan Bebe Vasile să anunţe imediat cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă, în urma exercitării uzului de armă, au rezultat sau nu victime ori pagube materiale. Dacă a făcut acest lucru, trebuie să existe o urmă oficială, cel mai probabil un proces verbal sau vreo consemnare a evenimentului.
3.    Dacă a făcut uz de armă în alte condiţii decât cele prevăzute de lege (vorbim de o armă letală, de autoapărare, destinată luptei antipersonal la distanţă mică care nu putea fi folosită legal decât în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate), Ivan Bebe Vasile este din nou în off-side. Citiţi atent ce spune legea, mai citiţi încă o dată fragmentul din inteviul pe care domnul Bebe l-a dat în presă şi gândiţi-vă la partea bună a lucrurilor, şi anume la faptul că domnul Bebe a plecat, la timp, din poliţie. Partea mai puţin bună este aceea că domnul Bebe are încă pistol şi autorizaţie „pe viaţă”.
4.    În fine, dacă domnul Bebe ar ajunge vreodată în faţa  organelor abilitate, pentru a da o explicaţie în legătură cu acel eveniment şi va spune, pentru a-şi scăpa pielea, că toată povestea asta a fost inventată, rămâne de notat (ceea ce tocmai facem şi noi, aci) atitudinea publică a numitului Ivan Bebe Vasile. Este atitudinea unui cetăţean care, aflat în exerciţiul unei funcţii de demnitate publică - aceea de primar - pur şi simplu nu-şi dă seama de faptul că, prin declaraţiile sale, făcute public, minează autoritatea şi credibilitatea instituţiilor statului în faţa cetăţeanului. Dacă, poliţist fiind, te comporţi astfel, iar ca primar faci asemenea declaraţii publice – pe lângă ceea ce am scris noi că a făcut, în repetate situaţii, Ivan Bebe Vasile, primarul comunei Băbana (şi vom dovedi, domnul Bebe, până la ultimul cuvinţel scris, că aşa au stat lucrurile) - nu putem decât să ne bucurăm pentru domnia sa, aflând că a decis să nu mai candideze pentru încă un mandat de primar. Asta nu poate să însemne decât un pic de mai bine pentru toată lumea: şi domnul Bebe are nevoie de linişte, pentru a-i tihni pensia, şi cetăţenii din Băbana au nevoie de un primar care să cunoască, să respecte, să aplice legea şi să vegheze la respectarea ei!

„N-am avut încotro şi a trebuit să împuşc porcul”

# Aveţi pistol, domn primar?
-  Am un Walter de 9 mm. Am avut un pistol Carpaţi, cele mai proaste pistoale pe care le-am avut în dotare. Băi, la o tăiere de porci, n-am avut încotro şi a trebuit să împuşc porcul. I-am tras în frunte şi abia, dacă i-a pleznit pielea, n-a străpuns deloc. După aia am tras dracu în el, în pulpă, unde am nimerit. Cele mai proaste pistoale. Acum am un Walter, am autorizaţie pe viaţă, dar n-am ce fac cu el. Ce, mă atacă cineva? La mine a fost o ambiţie acu trei ani. Am găsit o ofertă, am dat comandă cu primarul de la Cotmeana, 350 de euro, şi am mai plătit 100 de euro vama. Dar nu l-am folosit, trebuie să îl dau cuiva să înlocuiască într-un poligon cătarea, întrucât, dacă vreau să trag în placa aia, el bate jos.” (fragment dintr-un interviu acordat de primarul Bebe Ivan unei publicaţii locale, la începutul lunii mai a.c.)

CE SPUNE LEGEA DESPRE EXERCITAREA LEGALĂ A UZULUI DE ARMĂ

LEGEA 295/2004 PRIVIND REGIMUL ARMELOR ŞI MUNIŢIILOR
ART. 34
Limitele exercitării uzului de armă
(1) Titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.
(2) Folosirea armelor de apărare şi pază în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.

ART. 35
Obligaţii în cazul efectuării uzului de armă
(1) Persoana care a făcut uz de
armă este obligată să acţioneze imediat, pentru a se acorda primul ajutor şi asistenţă medicală persoanelor
rănite.
(2) Persoana care a facut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale.
(3) În situaţia prevazută la alin. (2), precum şi în cea prevazută la art. 29 alin. (4), organul de poliţie sesizat are obligaţia să efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de politie care
desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia.

Contraventii si infractiuni

SECTIUNEA 1 - Contraventii

ART. 131
Răspunderea juridică pentru încălcarea dispoziţiilor prezentei legi.
Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea penală, civilă, contravenţională sau administrativă a persoanei vinovate.
ART. 132
Contravenţii
Sunt considerate contravenţii următoarele fapte (precizăm doar contravenţia de la punctul 10, care are legătură cu situaţia de faţă – n.r.):
10. nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 35 alin. (1) si (2);

ART. 133
Sancţiuni (precizăm doar sancţiunea care are legătură cu contravenţia de mai sus):
(1) Contraventiile prevazute la art. 132 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
e) cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, cele prevazute la punctele 9, 10, 28, 34, 35, 38 şi 39;
(2) Următoarelor contravenţii prevăzute la art. 132 li se aplică sancţiuni complementare, după cum urmează:
e) revocarea definitivă a dreptului de port şi folosire a armelor, celor prevăzute la punctele 9, 10 si 38;

ART. 134
Constatarea contravenţiilor
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către lucrătorii anume desemnaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

ART. 135
Regimul contravenţiilor
Contravenţiilor prevăzute la art. 132 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.

SECTIUNEA a 2-a - Infractiuni

ART. 136
Uzul de armă letală, fără drept
Uzul de arma letală, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Un material de Viorel Zorilă

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea