Defrişări masive la Vidraru, în pădurile care trebuie retrocedate Obştei Moşnenilor Arefeni

# Autorităţile refuză să valideze Obştea Arefenilor cu 321 de hectare de pădure, deţinute înainte de construirea Barajului Vidraru; # Fizic, suprafaţa se află pe fundul lacului de acumulare; # Ocolul Silvic Vidraru taie masiv din pădurile care, conform legii, ar trebui retrocedate Obştei Moşnenilor Arefeni.
Situaţie imposibilă la Vidraru: de patru ani, Ocolul Silvic Vidraru refuză nejustificat să predea către Obştea Moşnenilor Arefeni  o suprafaţă de 39 de hectare de păşuni împădurite cu care Obştea a fost validată, în aprilie 2006, de Comisia Judeţeană de Fond Funciar Argeş. Mai mult, autorităţile judeţene refuză să pună în posesie, de tot atâta vreme, cu suprafaţa de 321de hectare de pădure care, fizic, nu mai poate fi retrocedată pe vechiul amplasament. “Este un abuz care se săvârşeşte cu complicitatea instituţiilor judeţene. Din 2007, noi am sesizat Instituţiei Prefectului din Argeş această anomalie, iar autorităţile evită să se pronunţe tranşant în această chestiune, invocând tot felul de lucruri care nu au legătură cu legea! Acum, în 2010, aşteptăm de la autorităţi răspunsuri la sesizările noastre, care vizează aceleaşi probleme reclamate din 2007 încoace, dar, de două luni, nu am primit niciun răspuns! Cui să te mai adresezi şi ce să mai faci, atunci când Statul, prin reprezentanţii săi, nu aplică legea?!...”, se întreabă, scandalizat, Adrian Bostan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Obştei Moşnenilor Arefeni.

 

Sute de hectare se află pe fundul lacului Vidraru

Mai precis, este vorba de 321 de hectare de pădure care nu mai pot fi retrocedate Obştei pe vechiul amplasament, întrucât, fizic, pădurea nu mai există, suprafaţa de teren fiind înghiţită de apele lacului de acumulare Vidraru. În această situaţie, Comisia Locală Arefu trebuia să pună în posesie Obştea Moşnenilor Arefeni cu o suprafaţă echivalentă de pădure, în continuarea suprafeţelor cu care aceasta deja a fost împroprietărită, afirmă preşedintele Adrian Bostan, iar Ocolul Silvic Vidraru să predea respective suprafaţă. Celor 321 ha aflate pe fundul lacului Vidraru se mai adaugă o suprafaţă de 39 de hectare de păşuni împădurite cu care Obştea este validată de patru ani, şi pe care, de tot atâta vreme, Ocolul Silvic refuză să o predea.

De trei ani, autorităţile se fac că plouă

O dovadă a faptului că instituţiile statului tolerează această situaţie şi nu sunt interesate ca pădurile de la Vidraru să fie retrocedate Obştei, mai spune Adrian Bostan, este atitudinea autorităţilor judeţene. Aşa cum puteţi observa în adresa prezentată în facsimil, în aprilie 2007, subprefectul Ion Popa comunica faptul că problema validării Obştei cu suprafaţa de 321 ha a fost “returnată spre reanaliză” Comisiei Locale Arefu. “În realitate, nu Comisia Locală Arefu trebuie să “reanalizeze” problema, întrucât suprafaţa respectivă se află pe fundul lacului Vidraru, iar domnul subprefect de atunci şi specialiştii din Prefectură ştiau foarte bine acest lucru. Competenţa revine, în această situaţie, Ocolului Silvic Vidraru, care trebuia să predea obştii suprafeţele de pădure echivalente aflate în continuarea celor de pe vechiul amplasament!”, afirmă Adrian Bostan. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Obştei Moşnenilor Arefeni mai spune că, de patru ani de când obştea trebuia să îşi recapete integral proprietăţile, Ocolul Silvic taie anual suprafeţe mari de pădure tocmai din zonele care ar trebui să revină Obştei Moşnenilor Arefeni. Aceasta este, de fapt, adevărata miză a tergiversării practicate de autorităţi, iar pagubele sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei, afirmă Adrian Bostan, care spune că va sesiza instituţiile abilitate să cerceteze aceste abuzuri.
Viorel Zorilă

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea