Primarul Pendiuc, 90% într-un sondaj comandat de sărbători

Institutul de Politici Publice a prezentat, zilele trecute, un sondaj realizat în decembrie în Piteşti, în ceea ce priveşte percepţia cetăţenilor asupra serviciilor municipalităţii şi asupra activităţii primarului, consilierilor şi angajaţilor primăriei. Rezultatele, chiar dacă prea puţin neaşteptate, au părut să-l lase până şi pe edilul şef al oraşului fără replică. Şi asta pentru că, în ciuda perioadei de criză şi a problemelor cu care se confruntă oraşul, majoritatea zdrobitoare a celor chestionaţi de către IPP au avut cuvinte de laudă pentru administraţia Pendiuc.

Un sondaj telefonic cu răspunsuri aşteptate

Adrian Moraru, directorul adjunct al IPP, a fost cel care a prezentat, împreună cu colega sa, Elena Iorga, director de programe la institut, rezultatele sondajului realizat telefonic, pe un eşantion de 1060 de oameni, despre care specialiştii spun că au fost selectaţi din toate cartierele oraşului. Între 8 şi 15 decembrie, ei au fost întrebaţi despre calitatea serviciilor furnizate de către primăria Piteşti, în baza unui chestionat semi standardizat, după cum scriu şi cei de la IPP în preambulul rezultatelor, publicate, de altfel, şi pe site-ul municipalităţii. Prima întrebare a fost cea legată de direcţia în care merge Piteştiul, considerată bună de 62% dintre cei chestionaţi, faţă de cei 20% care cred că direcţia este greşită. A urmat o întrebare standard, cu răspuns aşteptat, şi anume cea legată de viaţa piteştenilor, faţă de acum un an. Aproape 80% cred că viaţa lor este mai proastă sau mult mai proastă, dar un procent asemănător consideră că această situaţie nu e cauzată de primărie. Iar pentru a întări această impresie, vine şi răspunsul la întrebarea „În general cât sunteţi de mulţumit sunteţi de serviciile Primăriei Piteşti?”, care este „Mulţumit” în proporţie de 64% şi „Foarte Mulţumit”, de 10%. Vine însă şi o explicaţie parţială, pentru că doar 37% dintre cei care au răspuns la sondaj au apelat la serviciile primăriei în 2010! Iar dacă mergem la următoarea întrebare, referitoare la serviciul din primărie la care a apelat cetăţeanul chestionat de IPP, vedem că 43% nu răspund sau nu ştiu, semn că aproape jumătate din cei 1060 de repondenţi ştiau despre ce e vorba în sondaj.

Piteşteanul vrea parcări şi drumuri reparate

Sondajul IPP a arătat că piteştenii chestionaţi sunt mulţumiţi de alimentarea cu gaze şi cu apă rece, precum şi de iluminatul public. Nu le place, însă, în proporţie de peste 52%, cum sunt gestionate parcările, un procent asemănător fiind şi la capitolul reparaţii străzi şi trotuare, precum şi la ordinea şi siguranţa cetăţenilor. Într-un mod curios, chestiunea câinilor vagabonzi, pe care municipalitatea nu reuşeşte să o rezolve, a fost trecută la ordine şi siguranţă publică, fără a se insista pe acest subiect. De altfel, când vine vorba de investiţii, adăposturile noi pentru câini sunt considerate de peste o treime dintre cetăţenii chestionaţi ca fiind puţin sau deloc importante. În acelaşi clasament al investiţiilor, piteştenii consideră că sunt foarte importante reabilitarea de parcări, alei şi trotuare, precum şi sistemul de supraveghere pentru prevenirea criminalităţii, prins deja în bugetul pe 2011 ca şi proiect cu finanţare europeană. Oricum, aşa cum a recunoscut şi primarul Pendiuc, rezultatele sondajului se cam mulează pe structura bugetului pe anul 2011, mai ales că ele au fost cunoscute de către municipalitate înainte de aprobarea acestuia.

Concluzii şi interpretări

Explicaţia sondajului, care a costat 19.000 de lei din banii municipalităţii, o poate constitui întrebarea referitoare la gradul de mulţumire al cetăţenilor faţă de activitatea primarului. 58% sunt mulţumiţi, 32 la sută sunt foarte mulţumiţi, iar restul ori nu răspund, ori sunt foarte sau doar nemulţumiţi. Pus în faţa unui asemenea procent, Tudor Pendiuc s-a ferit să comenteze simpatia pe care i-o poartă concetăţenii, părând chiar puţin încurcat. Nu putem însă să nu observăm că publicarea acestui sondaj vine la doar câteva zile după ce un săptâmânal local îl dădea pe actualul edil cu doar 35%, într-un sondaj, iar lupta pentru putere din partidul în care el ocupă, de facto, primul loc, în lipsa preşedintelui Nicolescu, pare să fie de-abia la început. Rămâne de văzut în ce măsură o asemenea cercetare de piaţă va fi confirmată şi de alegerile de anul viitor, când primarul Pendiuc va candida, foarte probabil, pentru un al şaselea mandat la primăria Piteşti .
Adrian Vasiliu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea