Afacerea «Grandvania», un dosar la care, de câţiva ani, muncesc poliţia, procuratura şi DNA

# Numele lui Constantin Nicolescu apare şi aici legat, de data aceasta, de Drumarg. Totul a început către sfârşitul anului 2005, când Consiliul Judeţean Argeş a încredinţat, către SC Drumarg SA – societate aflată în subordinea instituşiei menţionate, care avea ca obiect de activitate administrarea drumurilor şi podurilor din judeţ – contractul de lucrări pentru realizarea unor terasamente pe DJ 659 (Bradu-Suseni), în valoare de 65 de miliarde de lei vechi. Drumarg se afla, în această perioadă, cu securea deasupra capului,  în pragul dispariţiei – în faliment, pe cale de a fi dizolvată şi lichidată. Fapt care s-a şi întâmplat  imediat după ce i-a fost atribuit contractul. Consiliul Judeţean Argeş a făcut două mutări strategice – ambele în aceeaşi zi, respectiv pe 20 decembrie 2005.
În primul rând, CJ Argeş a convocat AGA şi, prin Hotărârea 7/20.12.2005, a cerut şi obţinut dizolvarea şi lichidarea societăţii. În acest sens, pe site-ul CJ Argeş a şi fost publicat un anunţ prin care se cerea persoanelor fizice sau juridice autorizate, să depună oferte pentru efectuarea procedurilor de dizolvare şi lichidare a SC Drumarg SA, până la data de 25 ianuarie 2006. Tot în aceeaşi zi, Consiliul Judeţean, reunit în şedinţă ordinară, a aprobat Hotărârea 153, prin care se înfiinţa Direcţia Generală pentru Administrare, Întreţinere şi Reparaţii Drumuri şi Poduri Judeţene Argeş (DGAIRDPJ Argeş) – serviciu public aflat în subordinea sa.
Între momentul atribuirii contractului către Drumarg şi 20 decembrie – data la care Consiliul Judeţean a cerut dizolvarea şi lichidarea societăţii, luând şi decizia înfiinţării DGAIRDPJ Argeş s-au mai întâmplat nişte operaţiuni. Este vorba, în primă fază, de atribuirea lucrărilor în subantrepriză, de către Drumarg (care, evident, nu primise contractul pentru a-l executa – pentru că derularea ulterioară a lucrurilor exact asta demonstrează!), către două firme private: SC ICME SA şi SC General Trust SRL.
La scurt timp, ICME şi General Trust au dat lucrările în subantreprenoriat, la a doua mână, către SC Grandvania Construct SRL – o firmuliţă din Bascov, care avea doar o zi de existenţă! Grandvania se înfiinţase pe 8 decembrie 2005, iar contractul de subantrepriză dintre sereleul din Bascov şi General Trust a fost semnat a doua zi ! În baza acestui contract (nr. 219/09.12.2005), Grandvania Construct a emis, către General Trust, opt facturi  de prestări-servicii şi achiziţii de mijloace fixe, în valoare totală de peste 13 miliarde lei vechi! Tot la fel de rapid, sereleul din Bascov avea să mai semneze şi cel de-al doilea contract, cu ICME, emiţând pe numele acestei firme nu mai puţin de 15 facturi, în valoare totală de peste 18 miliarde de lei vechi ! Cele două firme, ICME şi General Trust, au achitat integral aceste sume către Grandvania, prin viramente bancare. Evident, a fost solicitată şi rambursarea TVA-ului, care a fost declarat deductibil prin decont, organelor fiscale teritoriale.

Control financiar suspendat în toiul cercetărilor

O a doua mare problemă o reprezintă suspendarea controlului financiar demarat pentru a se verifica realitatea tranzacţiilor derulate între Grandvania Construct şi cele două firme care obţinuseră, la prima mână, subantrepriza lucrărilor de la Drumarg – ICME şi General Trust. De asemenea, mai urma să se stabilească dacă aceste tranzacţii au avut un scop economic real. În momentul în care specialiştii Finanţelor ajunseseră la concluzia că documentele financiare aflate în contabilitatea celor două societăţi (facturile emise de Grandvania) sunt suspecte, în sensul că nu ar reprezenta documente justificative, adică ar putea fi false, controlul a fost suspendat. Poliţia, care avea un dosar penal pe tema Grandvania, solicitase verificările respective, cu obiective foarte clare, la care specialiştii din Finanţe apucaseră să răspundă doar la jumătate.

Merge bine? Atunci să o facem din nou!

S.C. Rafiserv Arpechim S.A. angajează pentru lucrări de reparaţii în interiorul incintei două firme. Surpriză. Este vorba de S.C. I.C.M.E şi General Trust. Sună deja cunoscut, însă veţi vedea ce cunoscut sună după ce vă vom spune că, ambele firme, dau lucrări în subantrepriză deja celebrei (dar cvasinecunoscutei)... Grandvania! Şi aici vorbim despre reparaţii de rezervoare combustibil, unde trebuie ceva oameni, cu calificare. Ei, aş. Grandvania reuşeşte să repare rezervoarele respective fără a fi nevoie de niciun angajat, ca şi mai sus. Că unde se poate face un drum, merge şi un rezervor, nu? Administratorul firmei nu îşi poate aminti, întrebat de organele de cercetare, dacă a dat în subantrepriză lucrările primite – în subantrepriză, de asemenea – de la ICME şi General Trust.

Ia acum firma de unde nu-i. Mai precis, de unde nu-i... cumpărătorul

Văzând că a căzut în oarecare dizgraţie, mai ales că la ITM nu apucase să fie înregistrat niciun angajat al firmei  - mare prestatoare de serrvicii, administratorul acesteia s-a decis... să o vândă. Ei bine, şi a vândut-o (de ce nu surprinde pe nimeni?) unui cumpărător...inexistent. Da, aţi citit bine, Petre Vasile din Timiş (comuna Siclaz), cumpărătorul Grandvaniei, nu există! Faptele anterioare acestei vânzări cu cântec au rămas în cercetare, mai ales că era vorba de Arpechim S.A. – o societate de interes naţional. Exact, aici a primit Grandvania în subantrepriză lucrări  de la I.C.M.E., şi anume de reparaţie a rezervoarelor Arpechim – secţia carburanţi. De aici totul devine clar, dacă mai este nevoie de explicaţii, vă mai oferim câteva. Şi anume: cum putea o firmă cu zero angajaţi să repare rezervoarele de combustibil ale Arpechim decât...fictiv? Mai mult, angajaţii Arpechim au declarat oamenilor legii că nu au văzut nici picior de persoană străină în incinta unităţii lor, cu excepţia celor de la I.C.M.E.

În schemă apar alte firme, înfiinţate în aceeaşi perioadă.

Anul 2005 a fost, exact ca la vinuri, unul deosebit de bun pentru înfiinţarea de firme... profitabile. Pentru că în stufosul dosar « Grandvania » apar alte şi alte firme, înfiinţate te miri pe unde, cam în aceeaşi perioadă. Una este Diasson Trans S.R.L., tot din Piteşti, înfiinţată – ca şi Grandvania- în 2005. Culmea, Diasson a intrat imediat în relaţii de afaceri atât cu Grandvania, cât şi cu I.C.M.E. Tot pentru lucrări în subantrepriză, tot la Arpechim. Overside S.R.L. din Gherla, Cluj este un alt partener de afaceri al lui Grandvania, de acelaşi... calibru, înfiinţat în aceeaşi perioadă. Lista firmelor este una extrem de lungă, şi o vom detalia în unul din numerele viitoare ale publicaţiei noastre. Ca să revenim însă la Piteşti, iată ce au conchis anchetatorii, acum ceva timp.
Comisar-şef Florin Mocanu :  « Considerăm că, în această calitate (de administrator al S.C. Grandvania S.R.L. n.r.),  R.Emanuel a emis, în înţelegere cu administratorii S.C. General Trust Argeş S.R.L. şi S.C. I.C.M.E. Piteşti S.A. mai multe facturi fiscale, ce au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi ca şi cheltuieli în vederea diminuării venitului şi, implicit, a impozitului pe venit. »

Încheiere

Nu putem să încheiem decât cu capul puţin plecat. De ce ? Pentru că, deşi prejudiciul estimat se ridică la peste un milion de euro, dosarul nu este încă... gata! Cum nu este gata nici dosarul nu mai puţin celebrei firme Kubic. După cum nu sunt gata nici altele. În mod cert însă, punerea sub acuzare a preşedintelui C.J. Argeş,  Constantin Nicolescu, va tulbura apele afacerilor liniştite pentru mulţi. Iar dosare precum cel prezentat mai sus, dosarul «Grandvania», vor fi scuturate de praf şi recitite. Vom reveni cu informaţii cât se poate de proaspete.
Spiridon VOINESCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea