Institutul Ștefănești, la un pas de închidere

# Lipsa programelor de cercetare, vinurile de slabă calitate și managementul neperformant, principalele motive ale colapsului
Unul din ultimele branduri ale județului, celebrul – odată – vin de Ștefănești, cu a lui Fetească Regală, ca perlă a coroanei, se pregătește de un așteptat deces. Așa cum au murit și alte nume mari ce purtau ”blazonul” întregii regiuni: Aro, Petrochimia, Muntenia, Agropit etc. Vinurile comercializate, azi, de INCDBH, sunt de o calitate mai mult decât îndoielnică, și asta o spun mulți cunoscători în ale celebrei licori. Vinurile vechi, din beciurile aceleiași instituții,

sunt comercializate și de o firmă concurentă, la jumătate de preț însă. Vii nu s-au mai plantat, fonduri europene nu s-au accesat. Datoriile cresc, într-o neputință parcă prea lejeră a conducerii. Acum câțiva ani, Ministerul a șters cele câteva zeci de miliarde de lei vechi – datoriile uriașe acumulate în timp. Degeaba însă, la Institut nu prea se mai vede nicio mișcare. Nicio mișcare cu trimitere spre viitor.

Istoria recentă a Institutului, zbuciumată

Până în 2008, ca efect al acumulării unor datorii uriașe cauzate de  managementul prost, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură a fost în colaps. Unitatea trecuse și printr-o serie de executări silite, AVAS scoțând la licitație utilajele de producție, tractoarele, cisternele, agregatele complexului de vinificație  și unele terenuri precum şi linia de îmbuteliere de mare capacitate.
Pierderea liniei de  îmbuteliere a diminuat dramatic desfacerile, mai ales că trecerea la instalaţia de îmbuteliere semiauatomată reducea producţia  de la 8000 de sticle pe oră, la 2500/zi.
Dacă în 2009 Institutul avea 940 de hectare de vie pentru cercetare-dezvoltare, în urma punerilor în posesie efectuate pe fond funciar de către consiliile locale Călineşti, Ştefăneşti, Topoloveni şi Leordeni, suprafeţele s-au redus la numai 423 de hectare. Dintre acestea, doar 130 de hectare mai reprezintă podgorii de viţă de vie. Diferenţa o constituie  terenuri în pregătire (suprafeţe defrişate pe care urmează a fi replantată viţă de vie)
Litigiile pe fond funciar nu s-au încheiat. 232,4 hectare se aflau, în urmă cu numai doi-trei ani pe rolul instanţelor de judecată, în 80% din cazuri fiind vorba despre terenuri aflate pe raza comunei Călineşti, ”unde au avut loc cele mai multe rerocedări abuzive”, declara, la momentul respectiv, Constantin Tănăsescu, actualul director al INCDBH Ștefăneşti.
Una peste alta, Institutul funcțineză la doar nici o treime din capacitatea la care unitatea funcționa în 1990, iar de atunci şi până acum, trei soiuri de vinuri aromate (Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească și Sauvignon Blanc) au fost scoase definitiv din producție pentru că terenurile pe care se cultivau soiurile respective au ajuns în mâna altor proprietari.
La începutul lunii februarie a acestui an, ANAF-ul scotea, la mezat, bunurile INCDBH Ștefănești, din cauza datoriilor pe care instituția nu le-a putut achita. Au fost atunci scoase la vânzare, printre altele, bunuri mobile ce ar fi putut duce, efectiv, la blocarea activității. Serele sunt esențiale pentru producerea de material săditor, tancurile din inox servind, și ele, pentru depozitarea vinului. Fără acestea, mai rămânea de tras numai lacătul pe poartă și trimiși oamenii acasă. Asta, după ce, un particular, cu o hotărâre definitivă și irevocabilă în buzunar, a pus, la propriu, lacătul pe poarta instituției, pentru că instanța l-a pus în posesie pe terenul din față. Data stabilită de ANAF pentru ținerea licitației era 11 februarie. Iată însă că, cu numai o zi înainte, s-a reușit evitarea catastrofei. Fiscul a emis un document de anulare a procedurii de licitație, iar lucrurile s-au mai liniștit.

Situația actuală? Păi, tot cam ca înainte...

Mult timp, mersul de rac al Institutului a fost pus pe seama fostei conduceri, în frunte cu directorul Rădulescu, un fin și apropiat cunoscător al esențelor puse la învechit în uriașele baricuri din adâncurile cramei INCDBH. Numai că Rădulescu este istorie de ani buni, iar firma este, și ea, aproape tot… istorie. În urmă cu numai câțiva ani, Ministerul ștergea, pur și simplu, datoriile de zeci de miliarde lei vechi existente, ducând soldul tuturor conturilor către o nesperată amnistie. Cu o condiție însă : necontractarea de noi datorii. Ceea ce nu a fost deloc cazul la INCDBH. Mirarea este, însă, cum își iau angajații salariul, în frunte cu directorul C. Tănăsescu, în condițiile în care lucrurile nu merg deloc ? Unde sunt indicatorii de performanță, indicatori care nu ar trebui să lipsească din fișa postului de conducere?

Cum sună, oare, contractul de management al directorului?...

INCDBH pare, cel puțin în momentul de față, a fi un paradis pentru cei situați în funcțiile de conducere, începând cu directorul Constantin Tănăsescu. Pentru că, la privat, ești imediat dat afară sau, cel puțin, ”retrogradat” în situația în care nu menții firma pe profit. Aici însă, nici vorbă de profit, nici măcar, așa cum spun contabilii, ”pe zero”. Datoriile au început deja să ducă la blocări de conturi, la executări silite. Lipsesc, cu desăvârșire, investițiile. Vinurile produse și comercializate au o calitate din ce în ce mai slabă, etichete din ce în ce mai neatractive, marketing inexistent, distribuție diluată. Păi, în condițiile acestea, de unde rezultate?
Întrebarea care se poate naște în capul oricărui m normal este următoarea: măi fraților, cum reușesc, azi, cei care se hotărăsc să înființeze o plantație? Aceștia trebuie să cumpere teren, să îl prelucreze, să planteze via, să aștepte apoi câțiva ani până la trecerea ei pe rod. Apoi trebuie investit în capacități de transport, în capacități de stocare. Și totuși, aici se discută despre profit. Cum, însă, cuvântul ”profit” a fost uitat de cei de la Institut? Aceștia au moștenit peste o sută de hectare de vie (pe  rod!!!), un sediu administrativ, utilaje de transport și prelucrare, capacități de stocare etc. Undeva, lipsește ceva. Ce, domnule Tănăsescu? Ce, stimați reprezentanți ai Ministerului Agriculturii?...
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea