Aproape trei sferturi din tractoarele deținute de fermierii români sunt niște vechituri!

# În Argeș, majoritatea tractoarelor noi sunt din China, peste 60% din combine sunt second-hand.

Din datele centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la sfârşitul anului 2013 în parcul de tehnică agricolă din România se înregistrau 191.301 tractoare, 24.622 de combine de recoltat cereale păioase, 152.031 de pluguri, 92.118 grape cu discuri, 74.805 semănători de diferite tipuri, 10.225 prese de balotat și 85.818 remorci de tractor.
Cea mai mare parte a tractoarelor deținute de fermierii români, respectiv circa 71,3% din numărul total, au durata normală de funcţionare depăşită. În regiunile Sud-Vest și București-Ilfov se înregistrează cel mai mare număr de tractoare cu durata normală de funcţionare depăşită, ponderea acestora în total fiind de peste 80%. În schimb, în Sud-Muntenia, Vest și Centru, ponderea tractoarelor cu durata normală de funcţionare depăşită se plasează sub 70%. Judeţele în care ponderea tractoarelor amortizate este peste 85 % sunt: Bacău, Botoșani, Ialomița, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava și Vâlcea.
În funcție de numărul de tractoare deținute de agricultorii români, în frunte se plasează regiunile Sud-Muntenia și Nord-Vest, unde sunt înregistrate peste 33 mii de tractoare. Totodată, în fiecare din judeţele Timiş și Bihor există peste 10 mii de tractoare, iar în fiecare din județele Arad, Dolj și Teleorman sunt înregistrate peste 7,2 mii de tractoare.
Pe lângă faptul că parcul de tractoare este învechit, acestea sunt și suprasolicitate comparativ cu alte state europene. Încărcătura medie teoretică pe tractor este de 49,10 hectare arabil/tractor, adică de aproape trei ori mai mult decât în Franţa şi de aproximativ zece ori faţă de Austria. Încărcătura variază între 28,43 ha/tractor în regiunea Nord-Vest şi 88,7 ha/tractor în regiunea Sud-Est. Mai puțin solicitate sunt tractoarele din regiunile Centru (30,47 ha/tractor), Nord-Vest (28,43 ha/tractor) și Vest (38,29 ha/tractor).
Tractoarele din gama de 61-79 CP deţin o pondere numerică însemnată în parcul total (56,2%), urmate de tractorul de 45 CP (24,5%). Puterea disponibilă estimată a parcului de tractoare este de peste 12,5 milioane CP (circa 1,34 CP/ha arabil). Circa 55,2% din putere este asigurată de tractoarele din gama 61-79 CP.
Totodată, circa 65,8% din numărul total de combine de recoltat cereale păioase au durata normală de funcţionare depăşită. Gradul de amortizare al parcului de combine este de peste 69% în regiunile Nord-Est, Sud-Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov, iar în celelalte regiuni este sub media pe țară.

Argeș: tractoare chinezești, de mică putere, și combine second hand

Nici în Argeș situația nu stă mai roz, deși, la prima vedere, parcul de tractoare include, în majoritate, mașini noi. De fapt, este vorba de celebrele tractoare chinezești sau taiwaneze. Cu puteri de până la 45 c.p., acestea sunt, de fapt, niște scutere mai mari sau, ca să fim eleganți, niște ATV-uri cu cabină. Situația este, totuși, echilibrată de tractoarele performante, vârf de gamă, cu puteri mari, care au început să fie preferate, atât pentru fiabilitate, cât și pentru condițiile speciale și, nu în ultimul rând, consumul redus de combustibil.
La combine, situația este, în continuare, una destul de proastă. Peste 60% din totalul acestora, la nivelul anului 2013, în Argeș, sunt niște vechituri. Rablele sunt cârpite, în continuare, datorită sărăciei, un utilaj nou costând peste 50.000 euro, prețul unei combine performante putând însă ajunge și la câteva sute de mii de euro. A.S. (sursa: stiriagricole.ro)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea