Nu mai sunt bani pentru insulină!

Şi bolnavii de scleroză în plăci şi SIDA se confruntă cu lipsa tratamentelor adecvate. Deputatul PSD Ion Burnei (foto) i-a cerut lămuriri ministrului Sănătăţii cu privire la situaţia dificilă pe care o traversează mare parte dintre românii care au nevoie de medicamente compensate şi gratuite.

Astfel, Attila Cseke a fost tras la răspundere de social democratul argeşean care a tras un semnal de alarmă, subliniind faptul că bugetul alocat asistenţei cu medicamente compensate şi gratuite a fost epuizat în luna aprilie. Mai mult decât atât, bolnavii de diabet şi cei care suferă de afecţiuni ce ţin de nutriţie nu-şi mai pot beneficia de tratament, din pricina lipsei fondurilor cu care se confruntă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Bolnavii care suferă de scleroză în plăci, dar şi cei care au SIDA se află în aceeaşi situaţie. Se pare că Ministerul Sănătăţii nu mia poate susţine programele naţionale de subvenţionare a medicamentelor pentru anumite afecţiuni.

 

„E nenorocire!”

De mai bine de o lună de zile, nu mai sunt bani pentru subvenţionarea insulinei, a antidiabeticelor orale şi ale testelor de monitorizare. Situaţia nu e mai fericită nici pentru bolnavii de scleroză în plăci şi SIDA, care se confruntă, de câteva luni, cu lipsa tratamentului. Am stat de vorbă cu Ion Burnei să vedem cum arată situaţia din perspectiva sa, mai cu seamă după interpelările făcute ministrului Sănătăţii. Deputatul ne-a declarat: „Sunt înnebuniţi oamenii, pentru că umblă cu pecetea şi nu sunt fonduri. E nenorocire, e nenorocire. Am avut întâlnire, săptămâna trecută, cu reprezentanţii bolnavilor de scleroză în plăci. (E o boală neurologică foarte gravă care afectează persoanele între 20 şi 40 de ani. Într-o anumită fază pot să facă tratament şi nu devin nişte întreţinuţi social, pot merge la muncă.) De câteva luni de zile nu mai sunt nici bani, nici medicamente pe care să le poată cumpăra bolnavii. Pentru SIDA e aceeaşi situaţie. E nenorocire, vă daţi seama! La aceste boli, dacă întrerupi tratamentul, s-ar putea să vii degeaba cu medicamente, pentru că numai în anumite faze se poate administra tratamentul. În speranţa că va reuşi să găsească răspunsuri, PSD-istul Burnei le-a solicitat ministrului Sănătăţii şi preşedintelui director-general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să poarte o discuţie pe tema lipsei fondurilor destinate susţinerii programelor naţionale care subvenţionează tratamentele pentru diabet, boli de nutriţie, scleroză în plăci şi SIDA. Cei doi invitaţi s-au lăsat aşteptaţi. Ca să scape basma curată, ministrul Sănătăţii şi-a trimis adjunctul, iar şeful CAS n-a mai ajuns pe motiv că a rămas blocat în trafic. Ca să fie treaba, treabă, reprezentantul MS a aruncat responsabilitatea asupra Casei de Sănătate…
ANCA ITTU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea