În Argeş s-au înregistrat 4097 cazuri de viroză respiratorie

Temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca un număr mare de argeşeni să se îmbolnăvească de viroză respiratorie. Cei mai afectaţi de acest virus au fost copii cu vârsta cuprisă între 5 – 14 ani unde s-au înregistrat 1809 de astfel de cazuri. Nici copiii cu vârsta între 0-4 ani nu au fost feriţi de acest virus înregistrânduse un număr de 913 cazuri.
La cei cu vârste între 15 şi 29 ani s-au înregistrat 838 cazuri, iar la adulţii între 30 şi 64 de ani au fost 414 cazuri. Bătrînii de peste 65 de ani au fost cel mai puţin afectaţi de viroze, doar 123 îmbolnăviri.
Ţinând cont de această creştere a numărului de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, medicii specialişti recomandă pentru prevenirea îmbolnăvirii următoarele măsuri:
Pentru copii cu vîrsta sub un an: să nu fie lăsaţi în colectivitate (creşă, supermarket, parc); mama să respecte regulile de igienă personală (spălat pe mâini, etc.); să  fie izolat de membrii familiei care prezintă semne de viroză respiratorie şi pentru care este indicată purtarea de măşti; aerisirea zilnică a camerei; spălarea fructelor şi a legumelor înainte de a le da copilului; la primele semne de răceală, să se prezinte cu micuţul la medicul de familie; în cazurile care prezintă febră sau stare generală gravă să se adreseze Secţiei de Boli Infecţioase, pentru tratament antiviral.
Pentru copii peste un an: evitarea colectivităţii şi a spaţiilor  publice; consum de fructe bogate în vitamine; membrii familiei cu care vine în contact şi care prezintă semne de viroză respiratorie este indicat să poarte mască; adoptarea unei îmbrăcăminţi adecvate sezonului; păstrarea regulilor de igienă personală (spălat pe mîini, folosirea de batiste de unică folosinţă).
Pentru adulţi, Anca Alexandreascu, director al Direcţia de Sănătate Publică Argeş aduce şi o veste bună, acesta fiind posibilitatea vaccinării în perioada imediat următoare a persoanelor cu risc de îmbolnăvire cu vaccin gripal trivalent purificat şi inactivat de producţie românească şi de import, disponibil gratuit în Sectia de Boli Infecţioase Piteşti.
De asemenea medicii specialişti le mai recomandă adulţilor: limitarea circulaţiei persoanelor expuse şi a celor bolnave  în spaţii publice şi izolarea la domiciliu său, după caz, la spital  a celor care îşi desfăşoară activitatea în colectivităţi; evitarea aglomeraţiilor urbane  cu risc de îmbolnăvire; respectarea normelor igienico-sanitare personale şi în colectivităţi, prin folosirea de batiste de unică folosinţă şi purtarea de măşti; adoptarea unei alimentaţii corespunzătoare, bogate în vitamine, pentru creşterea rezistenţei imunologice naturale; evitarea eforturilor fizice intense  şi prelungite, precum şi expunerea prelungită la frig şi umezeală şi folosirea de îmbrăcăminte călduroasă; prezentarea de urgenţă la medicul de familie la apariţia primelor semne de boală; evitarea tratamentului medicamentos cu antibiotice din proprie iniţiativă; începerea rapidă a tratamentului cu antivirale doar la recomandarea medicului curant.
L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea