Deşi are deficit de personal, 90% din alocarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru Spitalul Judeţean Argeş se duce pe salarii

Un sistem de sănătate bolnav cu un grup de politicieni fără interes şi timizi în faţa şefilor de la centru în apărarea intereselor cetăţenilor din Argeş. Aceasta este radiografia sistemului de sănătate din judeţul Argeş, care, mai degrabă, a devenit un sistem dăunător argeşenilor.
După ce am pierdut toate centrele regionale ale instituţiilor publice care s-au reorganizat, inclusiv Serviciul de Ambulanţă, care a fost mutat în Prahova, constatăm că şi finanţările de la Guvern pentru judeţul Argeş sunt sub limita existenţei, asta în ciuda faptului că suntem printre primele judeţe în ceea ce

priveşte nivelul de contribuţie la PIB-ul României. Aşadar, judeţul Argeş a ajuns ca un sat fără câini, cu politicieni care, în loc să apere interesul argeşenilor,  sunt ocupaţi cu orgoliile politice individuale (a se vedea cazul Vila Florica), sau cu manevrele de accedere la preşedinția partidului şi alte ambiţii, uitând de adevăratul rol pe care îl au.

Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş: ”90% din alocarea CNAS se duce pe salarii”

O explicaţie a modului defectuos din sistemul de sănătate argeşean a venit chiar de la preşedintele C.J. Argeş, Florin Tecău, care a precizat că 90% din alocarea CNAS pentru Spitalul Judeţean Argeş se duce pe salarii. Spitalul Judeţean are 2000 de angajaţi dintre care 1800 de cadre medicale. Dar şi acest număr de angajaţi, aparent mare, s-a dovedit a fi insuficient raportat la dimensiunea acestui spital şi la dimensiunea judeţului. Numai la serviciul U.P.U. deficitul de personal este mult sub medie, dacă este să ne uităm la cozile imense de pacienţi suferinzi, condamnaţi să aştepte ore în şir până a le veni rândul de a fi diagnosticaţi şi trataţi. Nu mai vorbim de cei care ajung la urgenţe în weekend şi care se mai lovesc de răspunsuri precum, ,, Domnul doctor este liber azi. Vă rugăm să reveniţi de luni”.
”Spitalul Judeţean Argeş are aproape 2000 de angajaţi, din care 1800 este personal medical. 90% din alocarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se duce pe salarii. Spitalul Judeţean Argeş este un mastodont, este unul dintre cele mai mari spitale din ţară”, a precizat Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş.
Iată care este principala cauză a modului defectuos din Spitalul Judeţean Argeş. Deşi 90% din alocarea CNAS se îndreptă către salariile şi acestea mici ale angajaţilor, Spitalul Judeţean Argeş se confruntă cu deficit de personal.
Totodată, iată şi explicaţia de ce pacienţii, de multe ori, sunt puşi să-şi cumpere tratamentul necesar sau mai grav de ce pacienţii ies din spital cu alte boli. Oare or fi suficienţi bani, din cei 10% rămaşi din alocarea CNAS, pentru medicamente, echipamente, igienizare şi orice altceva în funcţionarea Spitalului Judeţean Argeş?    Dar pe politicienii noştri nu-i interesează acest aspect, în speţă pe cei de la PSD, fiind la guvernare, pentru a face lobby în privinţa unei finanţări mai mari a sistemului de sănătate argeşean. Însuşi Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat de reorganizarea teritorială a instituţiilor, în urma căreia judeţul Argeş a pierdut tot ce însemna centru regional, a venit, săptămâna trecută, la noi în judeţ, pentru a le râde în faţă colegilor de partid, în aplauzele acestora.

Au ajuns la vorba pedeliştilor

Deşi criticau vehement, aflaţi în opoziţie atunci, măsura de închidere a anumitor spitale din Argeş şi din ţară, acum reprezentanţii PSD argeşeni, în speţă Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, într-o formulă mai indirectă, pare a le da dreptate celor care vroiau închiderea anumitor spitale ineficiente care din cauza numărului foarte mare nu se bucură nici unul de o finanţare optimă de funcţionare. Deşi PSD-iştii, atunci când se aflau în opoziţie, au promis deschiderea tuturor spitalelor închise de guvernarea PDL, aceştia nu au deschis decât un număr foarte mic din cele închise, însă este cu totul o altă discuţie.
Revenind la oile noastre, la judeţul nostru, tot săptămâna trecută, în aceeaşi declaraţie sinceră a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău se plângea de numărul foarte mare de spitale de la noi din judeţ date în administrarea Consiliului Judeţean.
”Am discutat şi cu colegii mei, preşedinţi de consilii judeţene. Argeşul are două situaţii foarte delicate: suntem judeţul cu cele mai multe spitale date în administrarea Consiliului Judeţean şi mai avem şi acest mare spital pe care trebuie să-l administrăm şi să-i asigurăm funcţionarea”, a mai precizat Florin Tecău, într-un moment de sinceritate.
Cu alte cuvinte, suntem judeţul cu cele mai multe spitale, dar nici unul nu funcţionează la parametri normali, iar noi ne mândrim cu zidurile.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea