În primele 5 luni ale lui 2010, Argeşul evazionist – 52 de dosare penale, cu un prejudiciu de 350 miliarde lei vechi

De la începutul acestui an şi până în prezent, inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Argeş au făcut 52 de sesizări penale pentru infracţiuni la legea prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale. Prejudiciul calculat se ridică la aproape 350 de miliarde de lei vechi şi reprezintă 42% din cuantumul sumelor stabilite suplimentar în urma controalelor efectuate în acest interval. Dorin Falcă- Matei, director coordonator al DGFP Argeş, afirmă că, din cele 52 de societăţi comerciale pentru care au fost sesizate organele de cercetare penală, 20 prezintă un comportament de firmă- fantomă.
„ Sunt mai multe tipuri de situaţii generatoare de evaziune, cea mai cunoscută dintre acestea fiind frauda de tip carusel. Putem spune, din păcate, că argeşenii sunt deosebit de inventivi, la acest capitol, însă avem oameni bine pregătiţi, care fac faţă acestor situaţii. Cercetările sunt minuţioase şi implică, de cele mai multe ori, verificări încrucişate şi chiar cooperare internaţională, pentru a depista acest gen de infracţiuni. Important, la final, este că munca noastră dă rezultate!”, spune directorul coordonator Falcă- Matei.

 

Argeşenii, amatori de „carusel”

Astfel, spune şeful Finanţelor Publice, în cazul fraudei de tip „Carusel”, preferate sunt achiziţiile şi livrările intracomunitare, între ţările membre UE. Vorbim de un „carusel” în care există 3-4 societăţi intermediare, iar prima firmă din lanţ are un comportament de tip fantomă. Ultimele firme lasă impresia că operează tranzacţii scutite de TVA cu drept de deducere, iar ultima dintre acestea dă lovitura, cum se spune. Inspectorii de la Finanţe trebuie să refacă acest traseu, iar pentru asta, de multe ori, sunt puşi în situaţia de a solicita relaţii de la colegii din ţările respective, pe teritoriul ărora sunt înregistrate firmele implicate în tranzacţiile cercetate. În trei dintre cele 52 de dosare penale întocmite pentru evaziune fiscală, la solicitarea DGFP Argeş, prejudiciile depăşesc suma de 4 milioane RON, în alte trei cazuri – 2 milioane RON, existând şi un caz de rambursare frauduloasă, în cuantum de 800.000 RON.
Camil Dalu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea