Fermă de succes la Albota, ridicată de doi tineri întreprinzători

# Patronii fermei recomandă înlocuirea tradiționalului porc, cu curcanul # În șase luni, un curcan din ferma Albota ajunge la 25 kg.

Nicoleta Botea și Emil Iliescu sunt doi tineri care au reușit, așa cum ne-au spus chiar ei, cu greu să răzbească în afaceri. ”Anul 2015 este primul în care am putut să respirăm, cât de cât. Ne-am apucat de afacerea asta fără să știm mare lucru din ceea ce ne aștepta. Am început cu o pereche de păuni. Am continuat cu câțiva curcani, apoi câteva zeci. Acum creștem mii. În 2015 putem să spunem că am început să creem o piață, ceea ce a constituit marea problemă. Adică desfacerea. În zonă nu există abator pentru păsări, iar cheltuielile de transport și prețul oferit de abatoare pentru păsările vii fac neprofitabilă varianta. Așadar, principala noastră problemă a fost desfacerea, vadul. Dacă iarna este grea, nimeni nu vine să cumpere, oamenii stau în casă sau preferă supermarketurile. Dacă plouă, de asemenea”, ne-au dezvăluit, în câteva cuvinte, cei doi întreprinzători.

Diferența de rentabilitate este foarte mare în favoarea curcanului, în raport cu porcul

”Cumpărăm puii la vârsta de o zi. Avem grijă de ei, îi furajăm cu cele mai bune concentrate. În 45-60 zile, puii de curcan crescuți de noi ajung la o greutate de minim 7 kg. Preferăm însă vânzarea puilor la greutăți de 2-4 kg. Dacă sunt furajați corespunzător, în șase luni curcanii noștri ajung la 25 de kg. Recomandăm chiar argeșenilor să înlocuiască tradiționalul porc cu curcanul. Gândiți-vă că patru curcani însumează, la șase luni 100 de kilograme de carne, echivalentul unui porc. Avantajele însă sunt nete în favoarea curcanului. Consum mai redus de hrană, creștere mai rapidă și, în primul rând, carne mult mai sănătoasă, cu un conținut foarte redus de colesterol. Diferența de rentabilitate este, de asemenea, foarte mare în favoarea curcanului și în urma abatorizării acestuia. La porc, procentul de carne este de 40-50% din greutatea sa în viu, la curcan este mult mai mare. Deci, numeroase avantaje.”
Întrebați dacă sfătuiesc și alți tineri să se apuce de afaceri cu curcani, cei doi au fost, oarecum, reticenți: ”Afacerea poate fi profitabilă, depinde însă cât de mult dorești să te implici în ea. Noi, de când ne-am apucat, aproape putem spune că locuim aici, la fermă. Spre exemplu, la ultima serie de curcani, am crescut cca. 2000 de bucăți. Am stat aici, la fermă, 16-18 ore pe zi, fără sâmbete, fără duminici; din februarie și până acum, în a doua jumătate a lunii iulie nu este o perioadă ușor de suportat…”
La ferma din Albota mai pot fi achiziționați câteva sute de curcani de peste 7-8 kg., la prețul de 90-100 de lei/bucată, dar și exemplare de peste 4 kg. la maxim 50 lei/buc. Patronii ne asigură că, până la Crăciun, aceștia pot deveni adevărați ”monștri”.
Doritorii încă pot face comenzi la telefoanele 0726.696.089 sau 0742.746.558 – Ferma Avicolă Albota, după Institutul de Cercetare, sau Pitești, Calea Craiovei nr. 182, până în Târgul Săptămânal.
Laurențiu Stoica

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea