Cifre de afaceri amețitoare, profit... mai deloc!

# ”Greii” județului au grijă să își țină profiturile departe de ochii Fiscului # Notă discordantă fac, de ani buni, firmele din grupul Comesad și Valah Construct

De ani buni, firmele importante de construcții din Argeș apar în înregistrările Fiscului cu cifre de afaceri care sfidează criza. Sute de miliarde de lei vechi umflă conturile drumarilor locali. Conturile se îmbolnăvesc subit de rahitism atunci când vine vorba de profit, care arată mai rău ca un om după o boală

grea. În procente, profitul net se zbate sub limita unui neverosimil 1% din cifra de afaceri, ceea ce poate să denote faptul că acești constructori sunt, de fapt, buni samariteni, oameni deciși mai mult să ajute decât să câștige. În fapt, ținând cont de faptul că statul ia impozit  pe profit, rămâne ca acesta, statul, să mai stea un an cu degetul în gură, așteptând ca firmele mari să producă și să vireze, și ele, ceva mai mult…

 

Star Trading, firma lui Boby Marinescu: cifră de afaceri de peste 300 miliarde lei vechi, profit de 0,73% din C.A.

Firma omului de afaceri Boby Marinescu, Star Trading, nu a dus, deloc, lipsă de lucrări în 2014. Dovada o fac cei peste 300 miliarde lei vechi cifră de afaceri. Mai exact, 31.120.416 lei noi au trecut, în anul ce s-a încheiat, prin conturile firmei. Profitul net al exercițiului anterior este însă unul demn de o firmuliță de apartament, acesta însumând 227.851 lei, adică 0,73% din cifra de afaceri. Aproape că îți vine să îi plângi de milă tânărului întreprinzător, gândindu-te că, probabil, excursiile prin Dubai, destul de dese în ultimul timp, le face pe caiet, cine știe…

Cătălin Spătaru, fără niciun ajutor de la Strehaia, a suit cifra de afaceri la aproape 400 miliarde lei vechi, iar profitul net l-a dus la… 0,84% din C.A.

Afaceristul Cătălin Spătaru, patronul General Trust, a fost anchetat și arestat preventiv în anul 2012, de procurorii DIICOT, pentru relațiile sale cu romii de la Strehaia, alături de care, spun oamenii legii, a pus la cale un sistem ce a prejudiciat bugetul statului cu sume uriașe. Omul de afaceri Cătălin Spătaru şi liderii grupului infracţional sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, anchetatorii anunţînd că s-a produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro. Liderii grupării – spun judiciariștii care se ocupă de caz - au identificat 50 de societăţi comerciale, printre care şi cele ale afaceristului argeşean, care aveau cifre semnificative de afaceri şi, în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.
Iată că anul 2014 i-a adus afaceristului argeșean lucrări cu nemiluita, în valoare de aproape 400 miliarde lei vechi. Puhoiul de lucrări nu i-a adus însă cine știe ce beneficiu patronului, acesta bifând, pe General Trust, un profit de 330.143 de lei noi, adică 0,84% din cifra de afaceri. Aproape muncă voluntară…
Pe firma Celly, lucrurile stau chiar mai rău, aici cifra de afaceri fiind ceva mai mică, de 15.571.878 lei, profitul fiind la limită, de numai 4327 lei, adică 0,027% din cifra de afaceri.

Comesad Drumuri: cifră de afaceri netă de peste 10 milioane de euro, profit uriaș

Ca în fiecare an, Comesad Drumuri, firmă ce face parte din grupul de firme Comesad, a înregistrat o cifră de afaceri spectaculoasă, demnă de eticheta de ”cel mai bun drumar al județului” pe care o poartă cu cinste. Cifra de afaceri netă a firmei a fost, în anul 2014, de peste 450 miliarde lei vechi, adică peste 10 milioane de euro. Profitul net a fost și el serios, de 8.898.575 lei, adică de circa 2 milioane de euro. Procentual, raportat la cifra de afaceri, profitul a fost de cca. 20%. Adică bani adevărați, bani la care bugetul de stat a avut de luat destul de mult.
Comesad RO, una din firmele de bază ale grupului Comesad, a înregistrat indicatori fabuloși: cifră de afaceri de 79.177.287 lei, adică cca. 18 milioane de euro; profit net de 11.065.858 lei, adică peste 2,5 milioane de euro, însumând aproximativ 14% din cifra de afaceri.

Valah Construct, firma omului de afaceri Cătălin Nicolau, lucrări în 2014 de peste 220 miliarde lei vechi.

Intrată de numai câțiva ani pe piața construcțiilor, Valah aurcat, imediat, în top 10, în special datorită experienței manageriale a lui Cătălin Nicolau. În 2014, Valah Construct a prins lucrări în valoare de peste 22 milioane de lei noi, adică de aproximativ 5 milioane de euro. Nici profitul înregistrat nu este deloc unul mic, acesta atingând, anul trecut, suma de 1.559.320 lei, reprezentând peste 7% din cifra de afaceri  netă.

Zeus S.A. - lucrări până în ceruri, profitul... aproape de pământ

Firma preferată, până mai ieri-alaltăieri, de Consiliul Județean Argeș și Primăria Pitești, Zeus rămâne bine ancorată în zona construcțiilor pe bani grei din Argeș. Deși patronul, Grigore Dobre, este coleg de celulă, de anul trecut, cu fostul președinte al CJ, Constantin Nicolescu, Zeus S.A. înregistrează, în 2014, rulaje de peste 400 miliarde lei vechi, mai exact 41.276.333 lei noi. Cei circa 9 milioane de euro mențin firma lui Dobre în topul constructorilor din Argeș. Deși cifra de afaceri însă aproape atinge norii, profitul aproape lovește pământul. Acesta a fost înregistrat, la nivelul anului trecut, cu suma de 169.369 lei, adică 0,41% din cifra de afaceri netă. Puțin, domnule, puțin. Dincolo era mai scump… Aproape că te întrebi cum a reușit patronul să fie singurul care a plătit prejudiciul în dosarul școlilor, prejudiciu care s-a ridicat la peste 250.000 euro.

Coniz Romarg – lucrări bune, cifră de afaceri mare, profit serios

Inginerul Gheorghe Griguță, deși este de fel de prin Ardeal, s-a impus, prin firma pe care o conduce, Coniz Romarg, pe piața construcțiilor din județ și nu numai. Lucrările realizate de deja consacrata firmă de construcții sunt numeroase și, mai ales, complexe. În 2014, Coniz Romarg a înregistrat o cifră de afaceri netă de aproximativ 65 milioane de lei, cifră de afaceri care a condus, cum era și normal, la înregistrarea unui profit net la fel de sănătos, de circa 2,4 milioane lei noi.

Constantin Pănescu, patronul Alcadibo, Selca și Metabet, deși urmărit penal, face profituri serioase

Unul din acționarii principali de la Alcadibo, Constantin Pănescu, a ținut capul de afiș în luna februarie a anului curent, când a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, arestat preventiv, într-un dosar în care apar și alte nume sonore ale mediului de afaceri și administrativ al județului. Procurorii Par¬chetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti care au coordonat an¬cheta au ajuns la concluzia că suspecţii au adus un prejudiciu sta¬tului de peste 30 de milioane de euro. „Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011 - 2014, repre¬zentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. De a¬semenea, prin intermediul societăţilor im¬plicate, ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive“, se spune într-un comunicat de presă.
Constantin Pănescu, om de afaceri care este acționar majoritar și la Metabet și Selca, nu a stat decât cîteva zile în arest. Firmele sale au înregistrat, la nivelul anului 2014, cifre de afaceri impresionante.
Astfel, Alcadibo a consemnat o cifră de afaceri netă de peste 52 milioane de lei noi, profitul net ridicându-se la peste 3 milioane de lei. Selca a bifat o cifră de afaceri de peste 20 milioane lei noi și un profit net de 1.662.295 lei.
Metabet-ul stă cel mai bine dintre cele trei firme. Aceasta a avut, în 2014 un număr mediu de 476 de salariați, cifră de afaceri de peste 75 milioane de lei și profit net de aproape 5 milioane de lei.
S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea