Licitație cu cântec la ADP Pitești

# Lucrările pentru Bulevardul Libertății din Trivale, întârziate câteva luni din motive obscure
Noul director al ADP Argeș, Mircea Braniște, nu a beneficiat de prea multe grade de libertate în privința licitației pentru Bulevardul Libertății. Pentru că, la milionul de euro pus pe masă pentru lucrările de reabilitare, au poftit foarte multe cunoștințe. Cunoștințe care au depus tot felul de oferte, unele de tot râsul, altele de tot plânsul. Cert este că, în urma unei contestații depuse la CNSC, Consiliul  a anulat raportul procedurii de atribuire datorită unor nereguli mai mult decât grave, unele chiar cu note suspecte, cu mult în afara unor simple erori sau neatenții ce puteau fi puse în sarcina membrilor comisiei de evaluare a ofertelor.

Ce s-a întîmplat de fapt? Ceea ce trebuia… Adică, în urma procedurii de licitație  electronică, prețul cel mai mic a fost oferit de asocierea S.C. WINS CONSTRUCT PROJECT S.A.-S.C. VIA STRADE INTERNAȚIONAL S.R.L. Prețul acestora a fost de 2.680.155 lei, adică puțin peste 60% din prețul evaluat de comisie. Firma clasată pe locul al doilea a depus o ofertă financiară puțin mai mare, de circa 62% din prețul de pornire. Așa cum cere legea, comisia constituită în cadrul ADP a solicitat clarificări pentru justificarea prețurilor mici oferite, pentru a se putea proba faptul că acoperă, în realitate, toate costurile calculate ale lucrării. S-a constatat, la prima ”strigare”, că asocierea WINS CONSTRUCT PROJECT-VIA STRADE INTERNAȚIONAL nu poate justifica prețurile mici din  oferta depusă, anumite mașini și utilaje consumând mult mai mult în realitate, ceea ce a dus la elaborarea unei oferte nesustenabile în realitate. Comisia de evaluare a decis eliminarea din competiție a asocierii, declarând câștigătoare firma de pe locul al doilea. Doar că și aceasta, în urma contestației, a primit cartonaș galben, demonstrându-se că a depus o calculație eronată în ceea ce privește cotele de salarii.

Firma magnatului Spătaru, printre favorite. Soția afaceristului, specialist în contractare. În cadrul ADP Argeș

O altă firmă plecată din pole position a fost, bineînțeles, S.C. GENERAL TRUST ARGEȘ S.R.L., firmă aparținând controversatului afacerist Cătălin Spătaru. A cărui soție – lucru dealtfel absolut meritoriu – este salariata ADP-ului. Și nu oriunde, ci la departamentul contractare. Ei bine, oferta GENERAL TRUST, cotată la 63% din valoarea de pornire a licitației, a fost considerată conformă de comisia de licitație, deși se situa în imediata apropiere, din punct de vedere financiar, față de cea a S.C. WINS CONSTRUCT PROJECT S.A.-S.C. VIA STRADE INTERNAȚIONAL S.R.L.
Contestația depusă la CNSC a relevat, însă, câteva aberații. Printre care și faptul că tarifele subevaluate care au dus la eliminarea din licitație a asocierii WINS-VIA STRADE se regăsesc – iar în unele cazuri sunt și mai mici – în oferta depusă de GENERAL TRUST.
Mai exact, în pentru calculația consumurilor unei mașini de tăiat rosturi, oferta asocierii WINS-VIA STRADE a fost respinsă, fiind considerată mult subevaluată. Costul pe oră pentru această mașină, cost care a dus la eliminarea asocierii din licitație, a fost de 9,08 lei/oră, cost demonstrat de comisie ca fiind nerealist. Ei bine, la GENERAL TRUST, pentru aceeași mașină, costul a fost calculat la 5,48 lei/oră. ȘI A FOST CONSIDERAT CONFORM DE CĂTRE COMISIA DE LICITAȚIE!

Iată de ce lucrările nu au început nici până în momentul de față, la câteva luni de la licitarea acestora. Iată de ce, probabil, va mai dura până vor fi demarate. Piteștenii cse uită lung în așteptarea lucrărilor de reabilitare a principalei artere de circulație din cartierul Trivale, arteră ce leagă orașul și de câteva alte localități. S-ar putea, însă, să fie nevoiți să mai aștepte. Că așa se asfaltează în oraș la noi, pe ploaie sau pe zăpadă…

General Trust, scoasă de Curtea de Apel Pitești din curtea ADP, în toamna anului trecut

În luna martie a anului trecut, Administraţia Domeniului Public Piteşti (ADP) a scos la licitaţie asfaltarea mai multor străzi din Piteşti, din mai toate cartierele, investiţie ce se ridica la suma de 70 miliarde lei vechi. ADP Piteşti a desemnat câştigătoare firma General Trust, patronată de omul de afaceri Cătălin Spătaru. O altă firmă participantă la licitaţie, cu ştate vechi în acest domeniu şi cunoscută prin lucrările de calitate executate până acum, S.C. Comesad Drumuri a contestat această decizie luată de ADP Piteşti, invocând faptul că firma desemnată câştigătoare, S.C. General Trust a fost favorizată, aducând şi dovezi în acest sens. Reprezentanţii Comesad Drumuri au acţionat în instanţă această decizie, la Curtea de Apel Piteşti. Aici, Comesad Drumuri a avut câştig de cauză, obligând autoritatea contractantă să reia procedura de evaluare a ofertelor. După această decizie a Curţii de Apel Piteşti, Administraţia Domeniului Public Piteşti a fost nevoită să reia procedura de evaluare a ofertelor, însă de data aceasta respectând toate criteriile. Astfel că, după această reluare de evaluare a ofertelor a fost desemnată câştigătoare firma S.C. Comesad Drumri, care a şi început lucrările de modernizare a străzilor din Piteşti.

Click AICI pentru vizualizare document

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea