Întâlnirile Pro Vita, la Observatorul Astronomic

Klaus Kenneth, neamţul care a uimit Apusul, în dialog cu piteştenii. Săptămâna trecută, de Sărbătoarea Sfintei Treimi, la Observatorul Astronomic din Piteşti a avut loc un nou eveniment din cadrul întâlnirilor Pro Vita din Piteşti. Klaus Kenneth, un ortodox care trăieşte în Elveţia, autor al unei cărţi care a zguduit lumea apuseană (“Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului”), a dat curs invitaţiei Pro Vita Piteşti şi, timp de peste trei ore, s-a întreţinut cu cititorii piteşteni.
“L-am cunoscut pe Klaus Kenneth prin prima lui carte, “Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului” şi apoi personal, la o conferinţă susţinută la Universitatea  Bucureşti, în noiembrie 2009. Este un om fascinant prin onestitatea sa, prin suferinţa vieţii sale, începută din cea mai fragedă copilărie, prin libertatea şi dragostea pe care le degajă. Viaţa lui Klaus Kenneth, până în momentul întâlnirii cu Hristos, a fost o continuă disperare a singurătăţii, a faptului că nu a fost iubit nici măcar de o singură persoană, dar a fost maltratat trupeşte şi sufleteşte de multe. Astfel, a căutat viaţa acolo unde ea nu era: în alcool, violenţă, droguri, yoga, budism, vrăjitorie. Într-un moment dramatic al vieţii sale, aflat în faţa unui pluton de execuţie, Dumnezeul nostru l-a salvat. Au urmat ani de apropiere de creştinismul apusean, cel pe care, până atunci, îl urâse cu toată fiinţa lui. În scurt timp, convertirea lui a devenit foarte cunoscută. Într-o binecuvântată zi, a ajuns la mânăstirea ortodoxă “Sfântul Ioan Botezătorul”, din  Essex, Anglia. Acolo l-a întâlnit pe părintele Sofronie, stareţul acestei mânăstiri şi ucenicul marelui Sfânt al secolului XX, Sfântul Siluan Athonitul. După aceasta, a plâns trei ore în continuu, pentru că găsise, pentru prima dată în viaţa sa, Dragostea întrupată în acest om. Fascinante la Klaus sunt credinţa lui ortodoxă, ridicarea lui din iadul cel mai de jos şi mărturia dragostei pe care a primit-o de la un om care s-a asemănat cu Hristos, părintele Sofronie.”, spune Denis Toma, preşedintele Asociaţiei Pro Vita Brâncoveanu din Piteşti.
Teologul piteştean Laurenţiu Dumitru, îngrijitor al acestei ediţii, alături de Radu Hagiu, s-a arătat impresionat de această carte. “După lectura ei, modul contabilicesc de a ne raporta la Dumnezeu, dar şi părutele noastre aşezări sufleteşti se vor răsturna în parte. Autorul ei, Klaus Kenneth, un elveţian acum în vârstă de 63 de ani, este unul dintre puţinii oameni care pot zice, în acest veac, că L-au aflat pe Dumnezeul Cel Adevărat în Ortodoxie, la capătul unei peregrinări de 2.000.000 de kilometri de-a lungul şi de-a latul pământului, vreme de aproape patru decenii. Călătoriile sale prin India, Tibet, Thailanda şi multe ţări islamice, până în Mexic, Alaska şi Brazilia, l-au purtat în cele din urmă în Anglia, unde l-a cunoscut pe cel ce avea să-i devină nemincinos povăţuitor şi părinte duhovnicesc – Arhimandritul Sofronie Saharov.
Aflăm din această carte şi adevărata deosebire dintre credinţele orientale, precum buddhismul, hinduismul sau yoga, şi creştinism: deşi toate par să aibă un punct comun, afirmând că există undeva un singur Dumnezeu, Klaus Kenneth ne arată că religiile orientale sunt potrivnice credinţei creştine, fiind plăsmuite de om.
Dumnezeul creştinilor este o Persoană, pe când în credinţele asiatice dumnezeirea este socotită un absolut impersonal. Doar printr-o revelaţie Îl putem întâlni pe Dumnezeu-Omul Hristos. Iar cartea aceasta ne dovedeşte că Hristos S-a descoperit pe Sine lui Klaus. Mai aflăm de aici şi că la Dumnezeu nu există cauze pierdute. Oamenii renunţă în cele din urmă când au de-a face cu dependenţi de droguri, cu alcoolici, cu fumători, cu obsedaţi sexual etc., însă cartea ne mărturiseşte că Dumnezeu nu renunţă niciodată. Dumnezeu îl caută pe fiecare om cu negrăita Sa dragoste şi, prin cartea aceasta, Dumnezeu îi cheamă pe mulţi să iasă din împrejurări cu adevărat deznădăjduite la viaţa cea nemincinoasă şi dumnezeiască. Unora ca aceştia să le fie de îmbărbătare! Dacă cea dintâi parte îl va deprima, poate, pe cititor, cea de-a doua parte şi încheierea îl vor bucura. Autorul ne mărturiseşte că, în Apus, Dumnezeu lucrează prin această carte şi, „în chip uimitor, mii de protestanţi, biserici independente şi catolici încep să se întrebe despre adevărata credinţă”, afirmă Laurenţiu Dumitru, într-o scurtă recenzie a cărţii lui Klaus Kenneth. Viorel Zorilă

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea