Spitalul „Regele Carol I” din Costeşti, o unitate renăscută

# Managerul Eduard Ciobanu a „găsit” cheia economică a supravieţuirii instituţiei # Ştefan Ciocănel, preşedinte-director general C.A.S.: „Sunt foarte mulţumit de colaborarea cu întreaga conducere a instituţiei şi în special de cea cu Eduard Ciobanu, un bun medic şi un bun manager.“ Înfiinţat în anul 1918,  Spitalul Orăşenesc "Regele Carol I" este situat în partea de sud a judeţului Argeş, la o depărtare de 27 Km de cel mai apropiat spital - Spitalul Judeţean Argeş. Populaţia deservită de Spitalul Orăşenesc Regele Carol I Costeşti este de circa 80.000 de persoane, în raza acestuia existând un număr de 16 comune şi oraşul Costeşti, amplasate pe o suprafaţă totală de circa 1225 km pătraţi. Trebuie menţionat, de asemenea, că unitatea sanitară asigură asistenţă medicală atât pentru zona de sud a judeţului Argeş cât şi pentru judeţele limitrofe : Olt, Telorman şi Dâmboviţa.
Grupul Rompetrol, prin programul său de responsabilitate socială – “Împreună pentru fiecare”, a susţinut, la finele anului trecut, reabilitarea compartimentului de traumatologie- ortopedie a Spitalului Orăşenesc “Regele Carol I”, Costeşti, jud. Argeş, valoarea sprijinului acordat fiind de 50.000 RON. Pavilionul Spitalului Orăşenesc “Regele Carol I”- Costeşti în care funcţionează compartimentul de traumatologie ortopedie nu mai beneficiase de  lucrări de reparaţii de peste 30 de ani. Proiectul desfăşurat în perioada 01 Septembrie – 10 Octombrie 2010 a vizat reabilitarea unui bloc operator, a holurilor şi grupurilor sanitare. Astfel au fost realizate lucrări de modernizare a spaţiului ce au constat în înlocuirea uşilor şi ferestrelor (22 buc.), izolarea termică şi zugrăvirea pereţilor, aplicarea de linoleum antibacterian şi termoizolant pe o suprafaţă de 340 mp.
Beneficiarii direcţi ai acestor lucrări de modernizare sunt cei aproximativ 1200 pacienţi internaţi şi trataţi anual în compartimentul de traumatologie-ortopedie, dar şi cei 35 de angajaţi, reprezentând personalul medical şi auxiliar.
Lucrările de reabilitare au fost realizate cu ajutorul a 30 de voluntari care, alături de medici şi asistente, s-au implicat şi în promovarea proiectului şi susţinerea unor seminarii în domeniul sănătăţii în cabinetele medicale şcolare din Costeşti şi satele învecinate (Căldăraru, Strâmbeni şi Ungheni).
“La finalul implementării proiectului, pacienţii şi cadrele medicale beneficiază de confort termic şi condiţii igienico- sanitare optime pentru realizarea actului medical şi a intervenţiilor chirurgicale.
Dr. Eduard Ciobanu, manager al Spitalului Orăşenesc “Regele Carol I”, Costeşti: Rompetrol ne-a acordat un sprijin de mare importanţă, ne-a oferit posibilitatea de a schimba în bine mediul în care ne desfăşurăm activitatea. Contează mult un asemenea umăr pus pentru bunăstarea – de fapt – a întregii zone, mai ales în perioada de criză pe care o traversăm.”
Managerul Eduard Ciobanu şi directorul administrativ Mircea Popescu au imaginat şi diverse metode de a creşte veniturile unităţii. Pentru o mai bună gestionare a fondurilor, a fost angajată o farmacistă şi s-a reabilitat clădirea în care funcţionează farmacia. Dacă înainte toate medicamentele şi preparatele se cumpărau din Piteşti, acum există posibilitatea preparării unora chiar în cadrul spitalului. Managerul Eduard Ciobanu spune că astfel se fac economii de 20-30.000 lei lunar. În plus, angajarea cu jumătate de normă a unui medic la laboratorul de analize a redus drastic pierderile spitalului. Managerul Ciobanu spune că, înainte, neavând medic la laborator, toate cheltuielile cu analizele nu puteau fi decontate de către CAS şi se pierdeau aproximativ  70.000 lei în fiecare lună. În prezent, spitalul este pe locul al cincilea în clasamentul pe judeţ al contractelor cu CAS, după Spitalul Judeţean, Spitalul de Pediatrie şi spitalele din Câmpulung şi Curtea de Argeş. Astfel, unitatea din Costeşti a devansat spitale precum TBC Piteşti, spitalul din Mioveni, Ştefăneşti etc, contractul ]ncheiat la nivelul anului 2010 cu C.A.S. fiind ]n valoare de peste 5,3 milioane de lei noi. Cu sprijin de la Consiliul Judeţean, s-au obţinut bani pentru amenajarea şi dotarea corespunzătoare a bucătăriei şi pentru reabilitarea interiorului din secţia pediatrie.

Structura secţiilor clinice ale spitalului „Regele Carol I“ din Costeşti

Unitatea sanitară furnizează servicii medicale clinice, ambulatorii şi spitalizare de zi: Servicii medicale clinice prin intermediul secţiilor şi compartimentelor:
- Compartiment Primire Urgenţă
- Secţia medicină internă 30 paturi
- Secţia chirurgie generală 35 paturi
- Chirurgie generală aseptică şi septică 10 paturi
- Compartiment Urologie - 5 paturi
- Compartiment ortopedie traumatologie - 20 paturi
- Bloc operator - cu două săli de operaţie
- ATI 6 paturi
- Secţia O.G 35 paturi din care:
- OG 20 paturi
- Compartiment N.N 15 paturi
- Secţia Pediatrie 34 paturi.

Ştefan Ciocănel, preşedinte-director general C.A.S.: În anul 2009, anul venirii mele în sistem, Spitalul Costeşti era unitatea cu cele mai mari probleme. Spitalul avea datorii foarte mari, condiţiile interne erau sub orice critică, existau probleme cu furnizorii de medicamente în sensul că unii dintre aceştia refuzau deja să le mai livreze produse. Între timp situaţia s-a schimbat în bine, spitalul funcţionează în condiţii bune, în parametri normali ai unui spital. Sunt foarte mulţumit de colaborarea cu întreaga conducere a instituţiei şi în special de cea cu Eduard Ciobanu, un bun medic şi un bun manager. S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea