Comuna iese din era Evului Mediu! Au început primele lucrări de alimentare cu apă în Merișani

# Primarul Luigi Ionescu: ”Suntem prima administraţie publică locală din ţară care administrează o centrală fotovoltaică. Avem deja produşi 80 de megawaţi!”

Deşi se află la mai puţini de 20 de kilometri de municipiul Piteşti, reşedinţă de judeţ, comuna Merişani, până în urmă cu câţiva ani, parcă era ruptă din era  Evului Mediu. Când celelalte localităţi vorbesc de pasaje aeriene, de campusuri şcolare şi de multe alte investiţii moderne, comuna Merişani abia se gândeşte la alimentare cu apă, fiind cred singura comună din judeţ care să nu aibă nici un sat cu reţea de alimentare cu apă.
Pe lângă acest fapt, comuna Merişani, până acum, s-a mai evidenţiat, sigur, în mod negativ, şi prin construcţiile care nu puteau fi racordate nici la curent electric, acestea fiind construite pe terenuri extravilane.  Iar dacă vorbim de infrastructura din învăţământ din această comună, un exemplu, la fel, rupt de lumea secolului XXI, ar fi grădiniţa improvizată din satul Merişani într-o clădire a primăriei. În acea grădiniţă improvizată  învaţă circa 38 de copii din satele Merişani şi Borleşti.  Aceasta este o mică radiografie a comunei Merişani, ce se află la numai câţiva kilometri de Piteşti.

Introducerea reţelei de alimentare cu apă, prioritatea zero a actualei conduceri a administraţiei locale Merişani

Stând de vorbă cu actualul primar, Luigi Ionescu, acesta ne-a precizat că o parte din aceste probleme, în acest prim mandat, al domniei sale, le-a rezolvat sau urmează a avea rezolvare, în speţă alimentarea cu apă, despre care ne-a spus că, până la sfârşitul mandatului său, jumătate din comună va avea reţea de alimentare cu apă.
Un început bun, am putea spune, pentru actualul primar, dacă stăm să ne gândim că la momentul investirii sale în funcţia de primar nici un sat nu avea reţea de alimentare cu apă.
,,Tocmai ce s-a încheiat licitaţia pentru execuţia lucrărilor de introducere a reţelei de apă în satul Merişani. Deja au început şi lucrările de execuţie. Această reţea se întinde pe o distanţă de 6,5 kilometri şi urmează să deservească, conform calculelor noastre, circa o mie de cetăţeni. Pentru această investiţie, noi avem prevăzuţi 7 miliarde lei vechi, din bugetul local, dar mai avem promişi de la Guvern, pe Ordonanţa 28. Costul total al acestei investiţii este de 11 miliarde plus TVA, lei vechi. Aşteptăm să vedem cât ne va da şi Guvernul României pentru această investiţie, având în vedere că noi am cerut 11 miliarde. Noi sperăm ca anul viitor să terminăm această investiţie.
Este imperios necesar să grăbim aceste investiţii în apă şi canalizare de care comuna Merişani nu a beneficiat până în momentul de faţă.
Tot în zona acesta introducem şi canalizare pentru care am organizat deja licitaţia, fiind câştigată de o firmă din Bascov, care a participat în asociere cu încă două firme din Bucureşti.
Cu proiectul nostru din satul Merişani pentru introducerea reţelei de apă şi cu celelalte lucrări realizate în colaborare cu Apă Canal care se desfăşoară în momentul de faţă la noi în comună, jumătate din satele acestei comune vor beneficia de această utilitate, investiţie ce trebuia făcută cu mulţi ani înainte. Mai rămâne partea de nord a acestei localităţi. Până acum, în această comună nu a fost un sat care să beneficieze de reţea de alimentare cu apă”, ne-a precizat Luigi Ionescu, primarul comunei Merişani.

Centrala fotovoltaică, economii substanţiale la bugetul local

Chiar dacă se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte infrastructura de utilităţi, comuna Merişani se poate lăuda cu o investiţie rar întâlnită la noi în ţară în rândul administraţilor locale. Altfel spus, Primăria Merişani este prima instituţie publică locală care deţine o centrală fotovoltaică ce are să-i aducă, pe viitor, economii substanţiale la bugetul local, prin producerea curentului pentru iluminatul public şi pentru instituţiile publice de pe raza comunei.
”Am pornit pe data de 10 septembrie centrala fotovoltaică, în probe. Practic, ea funcţionează, dar mai aşteptăm ca ANRE-ul să ne emită licenţa şi pe urmă devenim furnizori de energie electrică. Până în momentul de faţă avem deja produşi 80 de megawaţi. Curentul produs va fi pentru iluminatul public şi pentru instituţiile publice de pe teritoriul comunei Merişani. Noi plăteam, aproximativ, 2 miliarde lei vechi pe an pentru iluminat. Banii aceştia îi economisim, mai ales după ce vom rambursa şi creditul pentru această investiţie, fiind făcut pe o perioadă de patru ani. Această centrală fotovoltaică aparţine în totalitate Primăriei Merişani. Suntem prima administraţie publică locală din ţară care administrează o centrală fotovoltaică. Pentru această investiţie am făcut un credit de 13 miliarde lei vechi cu o perioadă de rambursare de patru ani. Rata anuală a acestui credit se ridică la aproximativ 4 miliarde lei vechi, dar noi deja economisim 2 miliarde prin producerea curentului electric. După patru ani de zile vom resimţi, cu adevărat, această economie de bani care vor putea fi investiţi în alte obiective”, a mai precizat primarul comunei Merişani.

Modernizarea drumurilor

Odată cu rezolvarea parţială a problemei reţelelor de apă şi canalizare, primarul Luigi Ionescu a luat în calcul şi întreţinerea drumurilor prin pietruire, dar şi modernizarea prin asfaltare fie din buget propriu, fie prin atragerea de fonduri europene.
”Anul acesta vom asfalta strada Vilelor. Mai vrem să facem până la sfârşitul anului, dacă vom reuşi să luăm toate avizele necesare, un trotuar pe o lungime de 800 de metri, adică de la Dispensar până la Primărie.
În rest, cu alte modernizări de drumuri nu putem să ne lăudăm pentru că am pus mare accent pe apă şi canalizare. Am mai primit de la Consiliul Judeţean suma de 1,5 miliarde lei vechi pentru pietruirea a trei drumuri. Mai trebuie să pietruim drumurile care au fost afectate de introducerea reţelelor de apă şi canalizare ce s-au desfăşurat în colaborare cu Apă Canal 2000.
Totodată, ne pregătim şi pentru atragerea de fonduri europene în vederea asfaltării a trei drumuri cu care ne-am putea încadra din punct de vedere al dimensiunilor, fiind finanţate doar drumurile care au cel puţin 6 metri lăţime. Străzile pentru care pregătim actele necesare în vederea obţinerii unei finanţări externe pentru asfaltare sunt următoarele: Valea Mare, Bădesii şi Uliţa Belului”, a mai adăugat Luigi Ionescu.

Locuinţele romilor fără acte vor putea intra în legalitate

O altă problemă stringentă a acestei localităţi ruptă parcă de civilizaţie ar putea fi rezolvată odată cu finalizarea noului P.U.G . O parte din locuinţele romilor din comuna Merişani au fost construite abuziv, am putea spune, pe terenuri extravilane, iar când au dorit să se racordeze la reţeaua de electricitate acest lucru nu s-a putut pentru că erau construite pe terenuri extravilane şi nu se putea întocmi actele necesare acelui imobil. În acest sens, pentru rezolvarea acestei probleme şi pentru a-i integra pe romi în societate, primarul Luigi Ionescu a demarat creionarea unui nou PUG al comunei Merişani, care a rezolvat mai multe disfuncţionalităţi.  
,,După doi ani de zile am finalizat şi PUG-ul comunei Merişani unde erau mari disfuncţionalităţi. În primul rând era multă pădure trecută în intravilan, iar acest lucru nu se poate, pădurea trebuie să fie încadrată în extravilan.
Dar cel mai important lucru pe care l-am rezolvat odată cu creionarea noului PUG este intrarea în legalitate a romilor care îşi construiseră case pe terenuri extravilane, iar acum le-am introdus în categoria de intravilan pentru ai integra şi pe ei în societate”, a explicat primarul comunei Merişani.

Grădiniţă improvizată într-o clădire a primăriei

În vreme ce în alte localităţi se construiesc after-school-uri, campusuri şcolare, copiii preşcolari din satele Merişani şi Borleşti visează la o grădiniţă cu program normal. Acum, copiii preşcolari din aceste două sate ale comunei Merişani merg într-o grădiniţă improvizată, într-o clădire a primăriei. Însă rezolvarea acestei probleme stă în pixul Ministerului Învăţământului care s-a angajat în finanţarea acestei investiţii, dar care nu s-a întâmplat până în momentul de faţă. Primarul spune că a primit, de curând, o adresă de la Ministerul Învăţământului prin care cereau anumite lămurii cu privire la acea investiţie, semn că cei de la Minister nu au uitat de problema lor.
”În satele Merişani şi Borleşti sunt în jur de 38 de copii preşcolari şi nu avem grădiniţă. Aceşti copii merg într-o clădire a primăriei, de lângă dispensar, pe care am improvizat-o noi în grădiniţă. Construcţia acestei grădiniţe ar urma să o finanţeze Ministerul Învăţământului, investiţie care este licitată. Ştiu că licitaţia o câştigase o firmă din Brăila, dar nu a fost finanţată, încă această investiţie. De curând am primit o adresă de la Minister în care ne întreba dacă mai este valabil certificatul de urbanism. Noi sperăm să înceapă lucrările la acest obiectiv pentru că sunt atâţia copii care ar beneficia de o grădiniţă în adevăratul sens al cuvântului”, a mai precizat Luigi Ionescu.

Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea