La Băbana se asfaltează încet și în iarnă, spre disperarea primarului

# Bebe Ivan (foto): ”E ceva putred, undeva... Cu stație proprie de asfalt, ei sunt nevoiți să cumpere și să toarne cu alții... De ce?... ”

Cu forțe proaspete, așa cum se face cam prin toată țara, acum, în prag de iarnă, au început lucrările de asfaltare. De ce să faci vara, pe căldură, când merge și iarna? Mai ales că, astfel, ai de lucru tot timpul, că doar asfaltul turnat iarna, poate chiar pe o ploaie, dacă nu pe zăpadă, nu poate ține prea mult. Un certificat de garanție de 6, maxim 12 luni, și gata. Ne mai vedem și la anul, par a spune constructorii     primarilor, cei din urmă neputând decât privi neputincioși desfășurarea evenimentelor.

Consiliul Județean Argeș a decis, în sfârșit, să își arate mușchii. Așa că a decis să asfalteze 2 kilometri de drum județean cu forțe proprii, adică prin Regia Autonomă Județeană de Drumuri Argeș R.A. Este vorba de un drum din comuna Băbana, mai exact DJ 703B, Băbana-Samara-Richițele, tronsonul intrat în calcule fiind de la km. 5+815 la km 7+815.
Doar că mușchii încordați nu au impresionat cine știe ce pe nimeni, din contră. Lentoarea în execuție i-a lăsat mască pe toți, în frunte cu primarul comunei, care se arată sceptic cu privire la finalizarea, în cursul acestui an, a lucrărilor. Deci, cam cât le trebuie chinezilor să facă un tronson de autostradă, cam atât românilor să asfalteze doi kilometri de drum județean. Și asta dacă au noroc oamenii, pentru că RAJD Argeș a scos la licitație, pe portalul electronic, achiziția celor aproximativ 2.000 de tone de mixtură asfaltică necesare. Doar că termenul de înscriere este până la începutul lui noiembrie, contestațiile la CNSC pot dura o lună, iar dacă se ajunge în instanță, încă vreo câteva. Adică, mai pe românește, la anu și la mulți ani. E vorba, doar, de doi kilometri, de dracu!...

 

Consiliul Județean Argeș a cheltuit sume uriașe pentru o stație proprie de asfalt. Care nu merge!

În bugetul pentru anul în curs, o sumă uriașă a fost alocată pentru achiziționarea unei stații de asfalt cu care RAJD Argeș să poată executa lucrări în regie proprie. Suma de achiziție, de 30 miliarde lei vechi, a fost cheltuită cu o viteză amețitoare. Doar că, imediat după achiziționarea acestei stații, utilajul a început să se bucure de o ne-binemeritată odihnă. Pauza se prelungește și în momentul de față, din motive pe care numai reprezentanții CJ Argeș le cunosc. Cert este că, în continuare, Regia cumpără asfalt de pe piață, asfalt adus cine știe de pe unde, mai o Bulgarie, mai o Ucraină. Ieftin să fie, că de prost nu interesează pe nimeni. La cantitate să iasă, și ce o mai ieși... Prețul la care se dorește achiziționarea mixturii asfaltice este unul desprins parcă din cataloagele nemțești: 399,949 lei. Criteriul de atribuire, cum spuneam, este cel al prețului cel mai scăzut. Asfaltul, din lipsă de utilaj propriu, este turnat, desigur, cu sculele altora. Alți bani, altă distracție, de îți vine să te întrebi dacă nu cumva stația aceea de asfalt este lăsată acolo, la districtul din Căteasca, să zacă în mod special. Unde te miști cu utilajul tău, nu îți mai intră nimeni pe ușă, și asta e grav. Nu?

Primarul Bebe Ivan: ”Nu înțeleg de ce se întârzie, ce se întâmplă și, mai ales, de ce”

Bebe Ivan, primarul comunei Băbana: Da, se lucrează la drum, de către Regia Județeană de Drumuri Argeș, de vreo două luni. Ca Iohannis, încet și bine. Mai durează până este gata, trebuie să tragă, înainte de asfaltare, piatra spartă, trebuie să schimbe  trei podețe... ne prinde iarna. Doamna director mi-a spus că, dacă vine vremea rea, facem la anul. I-am spus că îmi dau demisia. Cum să aștept până la anul?...
# Păi sigur treceți în anul următor, pentru că data limită de depunere a ofertelor pentru cumpărarea asfaltului este 5 noiembrie. Dacă se lasă cu contestații, vă prinde primăvara lui 2016.
Bebe Ivan: Nu înțeleg de ce se întârzie, ce se întâmplă și, mai ales, de ce. Consiliul Județean a alocat 3 miliarde lei pentru punerea în folosință a stației de asfalt. Consiliul Județean a cheltuit 30.000.000.000 de lei pentru cumpărarea acestei stații de asfalt. Stația stă, că mai trebuie o rampă, că mai trebuie un aviz de la mediu. Stă de un an de zile. E ceva putred, undeva. La Mediu trebuia să se dea avizul în 30 de zile... Cu stație proprie de asfalt, ei sunt nevoiți să cumpere și să toarne cu  alții... De ce?... Vin ninsorile, vine frigul, nu se mai poate lucra în condiții bune, ce se toarnă pe frig nu ține. Mi-e necaz de toate astea, după ce că suntem săraci noi, mai facem și lucrări iarna...

Florin Tecău, președintele CJ Argeș, s-a declarat de acord cu faptul că stația doarme de prea mult timp, promițând că se va interesa mai îndeaproape: ”Cred că nu a fost pusă în funcțiune din cauză că mai trebuia un laborator de analize. Este aproape gata și acesta, după care RAJD va începe să lucreze cu ea, cu stația. Nu știu de ce a durat atât, într-adevăr nu este normal să dureze așa de mult...”

Între timp, particularii au stații destule însă de închiriat, că de, trebuie să mai câștige și ei o pâine. Și unde este pâinea mai albă decât la stat?!...

A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea