Florin Tecău: ”Tinerii chinezi ne întrebau dacă am cumpărat castelul lui Dracula din America și l-am adus în România”
Luni, 02 Noiembrie 2015 00:00
# Ion Glişcă: ”Luăm din Europa produse făcute în China la preţuri mai mari”
În vreme ce mai marii Europei fac schimburi masive de mărfuri cu China, România, pusă la colţul clasei, în genunchi, a rupt orice relaţie cu această ţară, după anii 90, pentru a nu supăra pe fraţii noştri mai mari din Vest. Dacă, până la Revoluţie, comerţul între aceste două ţări era foarte dezvoltat, acum aproape că este inexistent. Însă, paradoxal sau nu, România a rămas tot un mare utilizator de produse chinezeşti, dar acestea vin din zona de Vest branduite sub mărci europene la preţuri mult mai mari.
Florin Tecău: ,,Din păcate, tinerii chinezi, cei care au până în 40 de ani, nu ştiu nimic despre România”
Aşa se explică şi faptul că generaţia tânără din China nici măcar nu a auzit de România, în vreme ce generaţia mai învârstă spune că a crescut cu filmele noastre, cu muzica noastră şi îi leagă foarte multe de România, după cum ne-a explicat şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, proaspăt întors dintr-o delegaţie din China.
”Generaţiile născute în anii 60 ştiu despre România. Cei care erau trecuţi de 40 – 50 de ani spuneau că au fost crescuţi cu filme româneşti, cu muzică românească, cu cărţi româneşti. Din păcate, tinerii, cei care au până în 40 de ani, nu ştiu nimic despre România. Toţi cu care am vorbit, din cei tineri, căutau pe internet să vadă ce înseamnă România. Dracula, ei considerau că este din America şi ne întrebau dacă am cumpărat noi castelul şi l-am adus în România. Dar sunt interesaţi, mai ales după ce le-am arătat noi judeţul, componenta economică şi relieful. Erau curioşi de ce până acum nu au auzit de România. Spuneau că pleacă în Europa foarte mulţi în excursii şi se mirau de ce nu există pe harta turistică şi România”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău.
Ion Glişcă: ,,Luăm din Europa produse făcute în China la preţuri mai mari”
Făcând parte din acea delegaţie a Consiliului Judeţean Argeş care a mers în China, consilierul judeţean Ion Glişcă - preşedinte al Federaţiei Regionale a IMM – Muntenia, a concluzionat şi el mai multe aspecte, mai ales din experienţa sa de vechi comerciant şi importator.
Însă cel mai important aspect pe care l-a adus în discuţie Ion Glişcă este acela că noi cumpărăm produse chinezeşti sub branduri europene la preţuri foarte mari.
”Din experienţa mea de comerciant şi de importator vă spun clar că luăm din Europa produse făcute în China la preţuri mai mari. Iar eu, ca om de afaceri, îmi doresc să schimb acest circuit, cu mărfuri din China, branduite de Europeni şi vândute pe piaţa din România. Noi suntem o piaţă şi chinezii doresc să lucrăm direct cu ei şi să eliminăm pe cât posibil intermediarii, lanţul de intermediari, pentru a obţine un preţ mai bun.
De asemenea, vă spun că putem selecta produse pentru a aduce şi calitate. Alături de domnul preşedinte, voi comunica cu Camera de Comerţ şi cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri pentru a facilita contactele cu care noi am venit din China”, a spus Ion Glişcă, încântat de această vizită.
Lucian GHERGUŞ