Ruşinos!!! În vreme ce autorităţile locale şi judeţene au picat testul recunoştinţei, apar noi speranţe în edificarea Monumentului Eroilor de la persoane private

# John Brănescu: ”Susţin teoretic, moral, dar când este vorba de susţinere materială trebuie să ştiu despre ce este vorba” # John Brănescu: ”Trebuie să se implice în susţinerea acestui proiect toate autorităţile locale şi judeţene care ne reprezintă, unde plătim impozite toţi, nu doar o persoană sau alta”

Om de afaceri cvasi-cunoscut urbei, Ion Brănescu este și o persoană deschisă la nou, deschisă culturii. Iubește natura, călătoriile. Într-un interviu acordat recent, acesta și-a declarat susținerea, atât morală cât și materială pentru edificarea, în Pitești, a unui Monument al Eroilor. Despre acestea dar și câteva altele, puteți citi mai jos în interviul acordat prof.univ.dr Petre Popa, în volumul (publicat deocamdată doar electronic) ,,Interviuri Nonconformiste de pe Patru Continente”. Menționăm că interviul este unul mult mai amplu, acesta poate fi lecturat intergral în cartea menționată, la adresa www.atitudineinarges.ro

# În ultima vreme, o parte a locuitorilor Argeşului, cu deosebire piteştenii, sunt bulversaţi datorită audierii, reţinerii, acuzării, cercetării, judecării, condamnării unor lideri, sau altor reprezentanţi ai judeţului şi municipiului nostru. După opinia dumneavoastră, care este motivaţia cauzală a intrării acestor notabilităţi în malaxorul justiţiei? De-a lungul timpului, aţi avut intersectări cu instituţiile Ministerului Public? Responsabilitatea patronului fondator, John/Puiu Brănescu, dar şi onoarea, emană, deseori, frisoane?
- Societatea românească trece printr-o evoluţie specială, în sensul că aşteaptă dreptatea de mulţi ani! Lumea ştia şi vedea că se fură politic, că se sifonează bani din bugetele locale, sau centrale, că se fac complicităţi între cercurile ajunse la putere şi firme agreate sau înfiinţate, special, pentru a sustrage banii statului. Ţara noastră a ajuns să fie sufocată de corupţie. Argeşul şi Piteştiul trec prin aceleaşi emoţii, poate ceva mai accentuate, din cauza faptului că, aici, s-au finalizat câteva dosare complicate, ajungându-se la condamnări definitive, deosebit de drastice. Nu intru în detalii, dar am să evoc două proverbe de la noi, de la munte, care mi se par potrivite cu acest context: fără foc nu iese niciodată fum; iar altul: lăcomia strică omenia!. Unii politicieni au întrecut orice limită a lăcomiei, au crezut că sunt nemuritori şi nimeni nu-i va trage la răspundere. Nu fac trimitere la cineva anume, invocăm valabilitatea principiului, care cuprinde, în speţa Argeşului, cazuri particulare. Am avut contact, în acest sfert de veac, cu oficiali ai tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice locale, dar fără probleme spinoase în afara celor normale, specifice situaţiilor date. Iar aceasta, din mai multe motive: nu lucrez cu bani publici, am avut permanent asistenţă juridică de specialitate, caut să fiu cât mai corect, să respect condiţiile impuse pentru profilul afacerilor mele. În general, nu cultiv emoţiile, dar sunt pregătit pentru orice fel de confruntare, vorba poetului: „Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război!”.
# Vă face plăcere să subscrieţi filantropic,  sau prin sponsorizări legale, în cauze nobile? Probabil, da! La Piteşti se discută, insistent, despre oportunitatea ridicării Monumentului reprezentativ al eroilor (cel aflat, acum, pe strada Crinului fiind dedicat, exclusiv, Războiului Independenţei) şi reeditarea Cărţii eroilor din Argeş – Muscel, apărută în etapa inaugurării Memorialului Mateiaş (1984). Dacă trecem la fapte, se poate conta, moral şi material pe exprimarea sentimentelor dumneavoastră patriotice? Apetenţa colegială, a celorlalţi oameni de afaceri, devine credibilă?
- În legătură cu simţămintele filantropice, legate de momentele sau proiectele care cinstesc eroii neamului şi istoria naţională, vă rog să contaţi pe mine, oricând va fi nevoie. Sigur, o să susţin material şi moral atât cât am să pot evenimentele şi lucrările care au ţinta susmenţionată. În legătură cu poziţia celorlalţi oameni de afaceri, faţă de asemenea cauze publice, sunt convins că vom găsi inimi de români adevăraţi, care să dovedească, prin fapte, patriotismul lor.” -  declara Ion Brănescu, cu ceva timp în urmă, într-un interviu realizat de Prof. Univ. Dr. Petre Popa, care a fost publicat în cartea sa, ,,Interviuri Nonconformiste de pe Patru Continente”.
***
Acelaşi autor, în urmă cu ceva timp, a venit cu o idee, se pare, incomodă pentru autorităţile locale şi judeţene, din păcate, şi anume înălţarea unui obelisc de for public dedicat eroilor ultimei conflagraţii intercontinentale, de care Argeşul nu se bucură, până în momentul de faţă.
Amplasamentul propus atât de prestigiosul istoric dar și de Membrii Clubului Enciclopediștilor din Argeș-Muscel este  terenul triunghiular de la unirea bulevardului Eroilor cu strada Nicolae Dobrin, aflat în fața Cimitirului Eroilor (1920) și Cimitirului Militar (1992). Configurația locului recomandă, generos, fixarea elementelor principale pe verticală, precum și amenajarea, la demisol, a unui punct muzeal unic, etalând, printre altele, eșantioane din pământul așezărilor interne și externe unde s-au remarcat, prin lupte, ostașii Argeșului (1877-2015).
”Gestul devine reparatoriu, deoarece reședința Argeșului nu are un obelisc de for public dedicat eroilor ultimei conflagrații intercontinentale. Monumentele din Pitești, unde se desfășoară, frecvent, protocoale specifice, sunt consacrate Războiului Independenței de Stat (1877-1878) și participării României la Primul Război Mondial (1916-1918)”, suține părintele acestei înălțătoare idei, profesorul Dr. Petre Popa.

John Brănescu: ”Susţin teoretic, moral, dar când este vorba de susţinere materială trebuie să ştiu despre ce este vorba”

După ce Prof. Dr. Petre Popa la care s-a alăturat şi doctorul în agronomie Constantin D. Budan şi-au declarat susţinerea financiară pentru începerea lucrărilor, iată că o altă speranţă mai vine, nu de la autorităţile locale şi judeţene, aşa cum era firesc, ci de la o altă personalitate a judeţului, dar care activează în mediul de afaceri, şi anume de la Ion Brănescu, patronul complexului comercial John.
Întrebat despre acest proiect, Ion Brănescu a salutat ideea domnului Prof. Dr. Petre Popa; în ceea ce priveşte susţinerea sa financiară, a declarat că o va sprijini, însă după ce va  vedea ce costuri presupune. Acesta a precizat că finanţarea acestui proiect ar trebui să vină de la autorităţile locale şi judeţene, dar, totodată, nu a respins o posibilă donaţie a sa în acest sens.
,,Domnul profesor Petre Popa este printre puţinii istorici, care a rămas motivat şi disponibil să mai facă ceva pentru memoria istoriei. Eu nu cunosc în detaliu acest proiect. Când cunoşti despre ce este vorba, poţi să te exprimi într-un fel sau altul. Până nu cunosc despre ce este vorba, ce pot să zic… Este vorba de un proiect, de nişte bani. Susţin teoretic, moral, dar când este vorba de susţinere materială trebuie să ştiu despre ce este vorba exact. Domnul profesor Petre Popa a lansat şi susţine acest proiect pentru o întreagă comunitate. Trebuie să se implice în acest proiect toate autorităţile locale şi judeţene care ne reprezintă, unde plătim impozite toţi, nu doar o persoană fizică sau altcineva. Profesorul Petre Popa a iniţiat acest proiect, dar susţinerea materială trebuie să vină din partea autorităţilor, începând cu Consiliul Judeţean, Prefectură, primării şi tot ce înseamnă autoritate publică, pentru că este vorba despre un monument care va fi amplasat undeva într-un spaţiu public, ca o recunoaştere a unor momente din istoria naţională şi judeţeană”, ne-a declarat John Brănescu, patronul complexului comercial John, care nu a respins deloc ideea finanţării acestui proiect.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea