Bani publici aruncați pe fereastră de C.J. Argeș pentru proiecte de interes obscur!

# Modernizarea DJ Mușătești-Brăduleț-Brădet-Poienile Vâlsanului, un proiect pe bani mulți pentru a-i servi pe puțini #   Noroc cu avocații: Consiliul Județean Argeș a câștigat definitiv și irevocabil cei 8 miliarde de lei de la firma patronului de la Golden Blitz

Proiectul de modernizare și asfaltare a drumului spre Poienile Vâlsanului este, fără doar și poate, unul din marile eșecuri ale Consiliului Județean Argeș. Nicio problemă, urmează mega-proiectul Molivișu... Conceput inițial ca drum forestier, apoi regândit ca rută turistică, drumul a adus pierderi uriașe în conturile instituției, în primul rând datorită abordării nerealiste a specialiștilor Consiliului sau, mai bine spus, datorită abordării nerealiste a nespecialiștilor. Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului” a fost un proiect gândit în 2009, pentru 24 de kilometri de drum turistic până în Poienile Vâlsanului.  Ca urmare a intemperiilor care au afectat condiţiile  de realizare a obiectivului, proiectul a fost refăcut doi ani mai târziu, în 2011, când a avut loc o corecţie, astfel încât, din cei 24 de kilometri, au rămas doar 12. Inundaţiile ulterioare,  care au provocat două alunecări de teren foarte mari şi avarierea a două poduri care au necesitat lucrări de refacere – lucrări neprevăzute în proiectul anterior, au dat din nou lucrurile peste cap. Studiile geologice  impuse în asemenea condiţii şi eventualele exproprieri de teren de care ar mai fi fost nevoie au contribuit decisiv la creşterea considerabilă a riscului  ca proiectul să nu mai poată fi terminat la timp, ceea ce a dus la decizia amintită a rezilierii contractului.

Valea Vâlsanului, în mare parte, este proprietatea magnatului Nicolae Ivănescu, cumnatul fostului președinte al C.J.

Nu degeaba am specificat anul în care a fost gândit proiectul care, ulterior, a scos degeaba, din buzunarul județului, sume uriașe, de zeci de miliarde de lei vechi. Pentru că, în 2009, stăpânul absolut al județului era Constantin Nicolescu. Care, alături de echipa de nespecialiști din Consiliul Județean, a decis că este imperioasă nevoie de acest drum, parțial prin creierii munților, în detrimentul altor drumuri, desigur. Unele cu o circulație infernală, unele cu asfaltul atât de rupt încât mii de mașini au avut nevoie de reparații majore. Nu! Drumul spre Poienile Vâlsanului a fost considerat de importanță majoră. Să fie, oare, o coincidență faptul că, în zonă, omul de afaceri Nicolae Ivănescu a cumpărat circa 300 de hectare de pădure? Să fie, deasemenea, coincidență că și-a construit o vilă de protocol tocmai pe marginea acestui drum, în Poienile Vâlsanului? Să conteze, deasemenea, faptul că Ivănescu este cumnat cu Constantin Nicolescu?  Nooo....
Inițial s-a crezut și s-a vehiculat chiar ideea că drumul va fi o alternativă puțin mai ocolită de a ajunge, printr-un peisaj de vis, la viitoarea stațiune montană Molivișu. O privire mai atentă asupra proiectului a dezvăluit însă faptul că drumul este prevăzut a fi finanțat până la o distanță de 8 kilometri de viitoarea stațiune, porțiunea neprinsă însă în proiect fiind cea mai abruptă, făcând-o, astfel, aproape impracticabilă pentru turisme. Deci, unde ducea celebrul drum pentru care s-au atras fonduri, de data asta, rambursabile, europene? Eh...
Soarta măreţului  proiect  “Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului, în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii de turism”, ce pornise la drum cu fonduri europene, n-a fost una tocmai fericită. Au recunoscut-o, anul trecut, oficialii CJ  Argeş,  după ce proiectul a fost reziliat printr-o decizie luată în şedinţă de consiliu judeţean,  ca urmare a  evaluării riscurilor de nerealizare a obiectivului. Consiliul Județean a trebuit să returneze sumele primite de la UE care totalizau 4 milioane de lei, adică 40 miliarde lei vechi. Aproape un milion de euro.

Noroc cu avocații: Consiliul Județean Argeș a câștigat definitiv și irevocabil cei 8 miliarde de lei de la firma patronului de la Golden Blitz

După un proces ce s-a întins peste doi ani, instanța a decis că  Omniasig Vienna Insurance Group  trebuie să plătescă despăgubiri către Euroconstruct Trading, firmă obligată, la rândul său, să despăgubească Consiliul Județean Argeș, care plătise deja o parte din compromisele lucrări ale proiectului Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului, în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii de turism. Instanța a obligat  Euroconstruct  să plătească suma de 808,97 mii lei către Consiliul Judeţean Argeş şi, totodată, a admis cererea de chemare în garanţie a Omiasig  Vienna Insurance Group, Omniasig Vienna Insurance Group Bucureşti - sucursala Unirea şi Omniasig  Vienna Insurance Group - agenţia Bidescu Vodă,  cerere formulată  de SC Euroconstruct 98 Trading -  şi asocierea amintită, obligând, totodată, societatea de asigurare să plătească  acestora ora din urmă suma 808.97 miilei lei cu titlu de despăgubiri.
Practic, SC Euroconstruct 98 Trading -  şi asocierea  SC Euroconstruct 98 Trading- Sociedad De Construcoes Soares Da Costa primeşte despăgubirile de la asigurator şi plătește echivalentul lor Consiliului Judeţean Argeş.
Mai trebuie menționat doar faptul că avocatul care a recuperat banii Consiliului Județean Argeș, reprezentându-l în ambele instanțe, este Stancu Puiu Dorin. Acesta a reușit, prin artificii avocățești perfect legale, să înlăture prescripția și să aducă banii înapoi în contul CJ Argeș.
Patronii SC EURO CONSTRUCT TRADING’98 SRL sunt Sorin Vulpescu şi Dan Besciu. Cei doi sunt vestiţii patroni ai restaurantului Golden Blitz din Bucureşti, localul preferat al lui Traian Băsescu, tot ei au fost asociaţi în multe afaceri cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea. Cei doi patroni ai Golden Blitz s-au ”încurcat” fără jenă și cu firmele PSD-ului, cunoscut fiind scandalul recent în care a picat și familia premierului Victor Ponta.  Omul de afaceri Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading, a fost reţinut, în luna decembrie a anului trecut, de procurorii DIICOT, într-un dosar de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Av. Puiu Stancu Dorin: ”Cu Euro Construct Trading am câștigat, și la recurs. I-am dat în judecată pentru 8 miliarde și ei, la rândul lor, au dat în judecată Omniasig-ul. Au fost câteva probleme juridice deosebite, în primul rând legate de teremenele de prescripție. Am reușit să înlăturăm însă aceste termene de prescripție, am reușit să fixăm cursul prescripției de la repere care să ne poată permite încadrarea în termene. Ultima instanță la care s-a judecat este Curtea de Apel Pitești. Am câștigat definitiv și irevocabil banii aceștia.”
S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea