Din culisele dosarului ”Podul din Căteasca”. Nicolescu a încercat să dea vina pe mort

# Un candidat PNL la Primăria Pitești dar și un președinte de partid au votat pentru banii dați, în plus, firmei Zeus # Prima instanță nu a luat în considerare faptul că actele licitației trucate au fost semnate de vicepreședintele Florea Costache # Blestemul banilor de la Căteasca: Nicolescu și Dobre în pușcărie, Lăzăroiu în faliment, Ștefănescu... în uitare

După aproape 500 de zile de așteptare, a fost redactată motivarea sentinței care îl retrimite pe Constantin Nicolescu, pentru 9 ani și jumătate, în spatele gratiilor. Curtea de Apel București nu a ratat nimic din ceea ce se putea pune direct în spatele fostului număr unu al județului. Drept este și faptul că, în perioada respectivă, se renunțase la orice perdea, licitațiile erau atât de trucate încât firmele fără combinații și fond de para-ndărăt nu aveau nicio șansă. Avocații lui Nicolescu pregătesc acum lupta finală, care va avea loc pe câmpiile Înaltei Curți de Casație și Justiție. Fără mari șanse de izbândă însă…

Suplimentare de fonduri pentru Zeus de peste un million de euro, ilegală, cu binecuvântarea consilierilor PNL Argeș

La  şedinţa din luna mai 2010 a Consiliului Judeţean Argeș firma Zeus primeşte o suplimentare de fonduri pentru realizarea de «lucrări suplimentare absolut necesare finalizării investiţiei ». « Prin nota de renunţare din luna martie 2010, constructorul renunţă la soluţia iniţială de montaj a tablierelor prin subzidiri, imposibil de realizat, în sumă de 187.921 lei conform articolelor din deviz 004( automacara de 110-119,9tf cu braţ cu zăbrele) şi art.005 (ridicare-coborîre cu prese hidraulice pînă la înălţimea de 5m a tablierelor aşezate pe reazeme avînd o greutate de la 201-300 de tf.) Pentru realizarea lucrărilor suplimentare mai sus menţionate sunt necesare fonduri în valoare estimată de 4.989.830 lei cu TVA inclus, aşa cum rezultă din documentaţia anexată. » Tablierele au fost executate de Setrometal Câmpulung, firmă condusă de Cristian Nicolescu, nepotul președintelui CJ.
Iar Consiliul Judeţean, ascultător ca întotdeauna, hotărăşte să completeze HCJ 76/20.11.2008, suplimentând cofinanţarea proiectului cu suma de 4.989.830 lei, bineînţeles fără licitaţie, căci numai Zeus însuşi putea să facă asemenea lucrare. Ca să nu mai vorbim despre viteza meteorică, zeiască, cu care constructorul s-a încadrat în termen. Interesant e că lucrările fuseseră deja efectuate şi, în consecinţă, orice suplimentare financiară era nelegală.
Instanța, în motivare, a reținut faptul că ”contractul de lucrări suplimentare a fost încheiat cu nerespectarea clauzelor contractuale prevăzute în contractul inițial”. Și asta pentru că în contractual inițial era specifiat, ferm, că nu se admit suplimentări financiare.
Gafa s-a făcut mare de tot când, în ședința de CJ din luna mai 2010, s-a votat pentru suplimentarea de 49 de miliarde. La câteva luni după ce cheltuiala fusese efectuată, adică cu totul ilegaql. Interesant este că și opoziția a achiesat ideii: ”A fost atribuit contractul în condițiile în care lucrările erau executate cu circa 3 luni de zile anterior.”

Un candidat PNL la Primăria Pitești dar și un președinte de partid au votat pentru banii dați, în plus, firmei Zeus

Ca prin minune, toţi consilierii PDL şi PNL din mandatul trecut au ridicat mâna în semn de “se aprobă!”  Despre social democraţi nici nu mai încape vorbă. Uite aşa s-a votat în unanimitate un proiect de hotărâre care a sărăcit Argeşul cu 50 de miliarde de lei vechi. Ce-a fost în capul opoziţiei din CJ numai Dumnezeu ştie, cert este că votanţii galben-portocalii i-au făcut o mare bucurie lui Nicolescu. Am fost curioşi totuşi, la momentul respectiv, să aflăm ce argumente au avut consilierii PDL şi PNL în favoarea votului pe care l-au acordat. Veţi rămâne cel puţin surprinşi…
# Marius Postelnicescu (PNL): „Deşi nu am fost lămurit în comisii şi am ridicat numeroase întrebări şi obiecţii, am votat „pentru”. Nu mai ştiu de ce…”
# Daniel Crişan (PNL atunci, fost președinte PLR Argeș): „Încă din comisie am avut discuţii şi am cerut lămuriri suplimentare, având în vedere că mi s-a părut suma extraordinar de mare. Ni s-a spus că din cauză că apa a erodat, s-a lărgit malul, a trebuit schimbată soluţia constructivă. A fost nevoie şi de nişte super utilaje, două super-macarale de 150 de tone, fiecare, şi au crescut extraordinar de tare costurile. Ce era să facă, pentru că lucrările erau începute? Întrebarea a fost: „Bun, s-a schimbat soluţia constructivă, dar nu era oare normal să vină cineva şi să ne spună şi nouă?” Nu ştiu. Era corect să se întâmple aşa, nu era corect să se întâmple aşa, nu mai ştim ce să zicem acum. Problema este că lucrarea s-a făcut şi am ajuns în situaţia că podul este şi constructorul cere banii. Astea au fost explicaţiile care ni s-au dat. În ceea ce priveşte votul din plen, la începutul şedinţei, vreau să vă spun că grupul nostru liberal am stabilit să ne abţinem. Totuşi, având în vedere că lucrările sunt executate, corect este ca cel care le-a executat să-şi încaseze banii. Cine a greşit, dacă într-adevăr este o greşeală la mijloc, atunci pe ăla o să-l tragem la răspundere, dar asta nu are legătură cu munca executată de omul ăla. Deocamdată n-avem de ce să ne opunem să zicem: Bă, tu ai muncit, dar nu-ţi dăm banii, că suntem noi şmecheri” Nu. „Tu ai muncit, ia-ţi banii”.

Constantin Nicolescu: „Domnul Costache a coordonat procedura de licitaţie”

La procesul desfășurat la Curtea de Appel București, Constantin Nicolescu, dar și avocații săi au încercat să pună toată răspunderea în sarcina… mortului. Adică a vicepreședintelui Florea Costache. Iată declarația dată în fața procurorilor anticorupție de fostul președinte al CJ Argeș:  „Nu este real faptul că, anterior lunii aprilie 2005, podul de la Căteasca ar fi fost închis circulației, menționez că circulația a fost doar restricționată pentru traficul greu, inițial a avut loc o limitare la masa maximă de 10 tone, iar ulterior la 3,5 tone. Podul de la Căteasca avea o vechime mai mare de 50 de ani, exista un risc iminent de prăbușire a lui, dovadă în acest sens fiind faptul că, la 2-3 luni după finalizarea podului nou, cel vechi s-a prăbușit. Cu privire la procedura de desfășurare a licitației în vederea realizării podului de la Căteasca, menționez că rolul meu s-a limitat la emiterea dispoziției privind componența comisiei de organizare și supraveghere a licitației, fără a interveni în vreun fel în derularea licitației. De altfel, am constatat că martorii audiați în cauză au specificat faptul că nu am exercitat niciun fel de intervenții pe parcursul licitației. Mai mult, dispoziția de numire a comisiei de licitație, mai exact modul de respectare a acesteia aparține vicepreședintelui Consiliului Județean, domnul Costache, care a coordonat din punct de vedere tehnic procedura, iar la final a fost președinte al comisiei de recepție a lucrării.”

”Mortul e de vină !”, va încerca să se apere Constantin Nicolescu

Fostul președinte al CJ Argeș a mai declarat în fața procurorilor anticorupție: ”Menționez că în exercitarea atribuțiilor de președinte al Consiliului Județean sunt ajutat de doi vicepreședinți, fiecare cu atribuții proprii, stabilite în organigramă, aprobată prin hotărârea Consiliului Județean. Nu este reală susținerea că aș fi refuzat să semnez primul raport al procedurii, menționez că singurul raport care mi-a fost înaintat a fost cel final, pe care l-am și semnat. Referitor la verificarea ofertantului declarat câștigător, precizez că mi-a fost cerută de către serviciul de licitații, pentru a se asigura de existența capacității tehnice de realizare a podului. Acuzația referitoare la cheltuielile suplimentare apărute în derularea proiectului este nereală, menționez că experții tehnici au solicitat schimbarea modalității de montare a grinzilor, astfel că această decizie de oportunitate a aparținut Consiliului Județean, fiind aprobată printr-o hotărâre de consiliu. Atât din raportul de expertiză contabilă pe care l-am atașat la dosar, cât și din verificările organelor de specialitate, respectiv Curtea de Conturi, a reieșit faptul că plățile efectuate au respectat prevederile legale, dovadă în acest sens fiind și faptul că s-a returnat TVA-ul. Cu privire la costul ridicării podului de la Căteasca, arăt, prin comparație, faptul că podul de la Ionești cu o lungime asemănătoare podului de la Căteasca, a costat cu 3 milioane de lei mai mult și nici în prezent nu este finalizat.“

Blestemul banilor de la Căteasca: Nicolescu și Dobre în pușcărie, Lăzăroiu în faliment, Ionuț Ștefănescu... în uitare

Potrivit DNA, la lucrările pentru reabilitarea podului de la Căteasca au fost implicate, din greu, societățile conduse de ginerele și nepotul lui Nicolescu. Este vorba de celebrele Dracones și Setro Metal Grup. La Dracones, atunci, asociat majoritar era fostul ginere al lui Nicolescu, Ionuţ Ştefănescu. Tânărul a fost însurat cu Ana-Maria, mezina familiei Nicolescu. Locul în firmă și în inima fiicei lui Nicolescu a fost luat, ulterior, de Mircea Șerban. Furnizor de bunuri pentru construcţia podului era societatea Setro Metal Group din Câmpulung Muscel, la care patron este Ion Cristinel Nicolescu, nepotul baronului USL.Contractul primit de Zeus era de 14,5 milioane de lei fără TVA, iar aproximativ 9,7 milione de lei cu TVA s-au scurs către Dracones, arată DNA.
Parcă sumele uriașe de bani au fost blestemate, pentru că aproape toți cei care au beneficiat de ele au sfârșit rău sau, în cazul unora, nu se simt bine deloc. Principalii artizani ai afacerii, Constantin Nicolescu și Grigore Dobre sunt colegi de celulă la Colibași, în regim de maximă securitate, adică exact cum e mai rău. Dracones a dat faliment, iar cei doi asociați care, pe atunci, își cumpărau, în aceeași zi, unul Lexus LS 460 iar altul Audi A8, nu o duc nici ei strălucit. Ștefan Lăzăroiu încearcă să își revină economic după o serie de falimente și insolvențe. Ionuț Ștefănescu încearcă, și el, să revină, cu o serie de afacerimai mici, în special în domeniul alimentar. Pe prima a închis-o deja, le așteptăm pe următoarele...
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea